Zašto je Bog zamrzio Ezava?

U Rimljanima 9,13, Pavao piše citirajući Malahiju 1,3: Kao što je pisano: Jakova uzljubih, a Ezava zamrzih.“ Pa zašto je Bog zamrzio Ezava? Kratak odgovor glasi da nam nije rečeno, pa stoga ne znamo.

Međutim, Pavlova poanta u Rimljanima 9,6-29 jest da Bog odabire one koje želi. Samo zato što je netko potomak Izraela (Jakova) ne znači da je jedan od Božjih ljudi (Rimljanima 9,6-7). Umjesto toga, oni „od obećanja“ (9,8) su Božja djeca. Stoga, Izak je bio Božje dijete, ali Jišmael nije bio. Slično je s Jakovom i Ezavom – Bog je izabrao Jakova, a ne Ezava. I to je bilo prije nego što su rođeni (9,11). Stoga, odabir Jakova i odbacivanje Ezava od strane Boga nije ovisilo ni o čemu što su činili – to je bio Božji slobodni suvereni izbor. Pavao ovo objašnjava u ostatku poglavlja. Međutim, ključni princip je u Rimljanima 9,15.18:

Ta Mojsiju kaže [Bog]: Smilovat ću se komu se smilujem i sažalit ću se nad kime se sažalim… Dakle, smiluje se komu hoće, a otvrdnjuje koga hoće.“

Božji odabir

Pavlova poanta je da odabir nije dakle do onoga koji hoće ni do onoga koji trči, nego do Boga koji se smiluje“ (Rimljanima 9,16). Pa zašto je onda Bog zamrzio Ezava? Kao što sam napisao ranije, nije nam rečeno. No znamo da je to prema Božjem suverenom odabiru.

Međutim, Božji odabir jednih ljudi, ali ne i drugih, ne daje ljudima opravdanje da se ne obrate Gospodinu Isusu u pokajanju i vjeri. Pavao govori o ovome u 9,19-21:

Reći ćeš mi stoga: ‘Što se onda još tuži? Ta tko se to volji njegovoj odupro?’ O čovječe, tko si zapravo ti da se pravdaš s Bogom? Zar da tvorevina rekne tvorcu: ‘Što si me takvim načinio?’ Ili zar lončar nema vlasti nad glinom da od istoga tijesta načini posudu što časnu, što nečasnu?“

Slušajte Boga

Bog zapovijeda ljudima svima i svagdje da se pokaju“ (Djela 17,30). Stoga, ako se još niste pokajali i okrenuli Gospodinu, ne brinite se u vezi toga je li vas Bog izabrao. Radije slušajte Boga, priznajte svoju neposlušnost prema Njemu i pouzdajte se u Isusa za oproštenje te neposlušnosti.

Za kraj, istina jest da nam prilično oštro može zvučati da Bog mrzi određene ljude. Međutim, to odražava Božji stav prema onima koji nisu Njegov narod (vidi, na primjer, Psalam 5,5; 11,5), i usko je povezano s Božjim gnjevom (Rimljanima 1,18-20). No, također je važno shvatiti da Bog nije poput nas. Ako smo ljuti na neku osobu, to nam je jedina emocija/stav prema njoj. Ipak, Bog još uvijek može ljubiti (u nekom smislu) one koje mrzi. Kao što Isus kaže u Mateju 5,45:

Jer on [Otac] čini da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima te da kiša pada na pravedne i nepravedne.“

Drugim riječima, Bog čini dobro (to jest, na neki način voli), čak i one koji su zli, one koje mrzi, budući da im pruža sunce i vodu.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.