NaslovnicaDuhovnost''NE BOJ IH SE'': Zašto nam Bog zapovijeda da se ne bojimo...

”NE BOJ IH SE”: Zašto nam Bog zapovijeda da se ne bojimo problema, nevolja i drugih poteškoća?

Bog nam zapovijeda da se ne bojimo naših neprijatelja. “Ne boj ih se” (Pnz 7,18).

Za Izraela su “ih” bili veliki, dobro naoružani poganski narodi s kojima se suočio u obećanoj zemlji. Za nas danas “ih” predstavlja svaki problem, nevolju i neodoljivu poteškoću s kojom se suočavamo u životu.

Bog kaže da se ne bojimo, dakle, nije potrebno drugo objašnjenje. Bog je svemoćan i svjestan je sotonskih utvrda s kojima se suočavamo – svake zamke, testiranja i iskušenja. Ali on još uvijek kaže: “Ne bojte se nijednoga od njih!”

Bog je rekao Abrahamu, čovjeku u tuđoj zemlji i okruženim moćnim kraljevima, da se ne boji. Abraham nije imao pojma gdje će završiti, ali Bog mu je obećao da će biti njegova zaštita i velika nagrada (Post 15,1). Rekao je Abrahamu: “Suočit ćeš se s poteškoćama, ali ja ću te zaštititi u svima njima.” Abraham je odgovorio vjerujući Božjoj riječi za njega: “Abram povjerova Jahvi, i to mu se uračuna u pravednost” (Post 15,6).

VIDI OVO: Molitva protiv straha i napada panike

Ova ista riječ došla je i Abrahamovu sinu Izaku. I on je živo u neprijateljskom okruženju, okružen Filistejcima koji su ga mrzili i dodijavali mu. Htjeli su da ode s njihove zemlje; Pismo kaže da su zatrpali bunare koje je iskopao Abraham i ostavio njemu (vidi Post 26,15). Izak je osjećao neprijateljstvo čitav svoj život i vjerojatno je povremeno mislio: “Bože, zašto si me tu posadio?” Ali Bog je rekao: “Ne boj se, ja sam s tobom! Blagoslovit ću te, potomke ti umnožit” (Post 26,24).

I mi smo djeca Abrahamova i Bog daje nama isto obećanje koje je dao Abrahamu i njegovu potomstvu: “A ako vi pripadate Kristu, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju” (Gal 3,29). Naš nebeski otac vidi svaki korak našega života te usprkos svih naših kriza i poteškoća zapovijeda nam ponovno i ponovno u Pismu: “Ne boj se!”

Autor: David Wilkerson