Bog zapovijeda da se ne bojimo

Bog nam zapovijeda da se ne bojimo naših neprijatelja. “Ne boj ih se” (Pnz 7,18).

Za Izraela su “ih” bili veliki, dobro naoružani poganski narodi s kojima se suočio u obećanoj zemlji. Za nas danas “ih” predstavlja svaki problem, nevolju i neodoljivu poteškoću s kojom se suočavamo u životu.

Bog kaže da se ne bojimo, dakle, nije potrebno drugo objašnjenje. Bog je svemoćan i svjestan je sotonskih utvrda s kojima se suočavamo – svake zamke, testiranja i iskušenja. Ali on još uvijek kaže: “Ne bojte se nijednoga od njih!”

Bog je rekao Abrahamu, čovjeku u tuđoj zemlji i okruženim moćnim kraljevima, da se ne boji. Abraham nije imao pojma gdje će završiti, ali Bog mu je obećao da će biti njegova zaštita i velika nagrada (Post 15,1). Rekao je Abrahamu: “Suočit ćeš se s poteškoćama, ali ja ću te zaštititi u svima njima.” Abraham je odgovorio vjerujući Božjoj riječi za njega: “Abram povjerova Jahvi, i to mu se uračuna u pravednost” (Post 15,6).

VIDI OVO: Molitva protiv straha i napada panike

Ova ista riječ došla je i Abrahamovu sinu Izaku. I on je živo u neprijateljskom okruženju, okružen Filistejcima koji su ga mrzili i dodijavali mu. Htjeli su da ode s njihove zemlje; Pismo kaže da su zatrpali bunare koje je iskopao Abraham i ostavio njemu (vidi Post 26,15). Izak je osjećao neprijateljstvo čitav svoj život i vjerojatno je povremeno mislio: “Bože, zašto si me tu posadio?” Ali Bog je rekao: “Ne boj se, ja sam s tobom! Blagoslovit ću te, potomke ti umnožit” (Post 26,24).

I mi smo djeca Abrahamova i Bog daje nama isto obećanje koje je dao Abrahamu i njegovu potomstvu: “A ako vi pripadate Kristu, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju” (Gal 3,29). Naš nebeski otac vidi svaki korak našega života te usprkos svih naših kriza i poteškoća zapovijeda nam ponovno i ponovno u Pismu: “Ne boj se!”

Autor: David Wilkerson