Zašto Bog želi da mu priznamo svoje grijehe?

Potrebno je imenovati grijeh koji smo učinili. Ako se plašite da ćete nešto zaboraviti, ne brinite, Sveti Duh će vam osvježiti sjećanje.

Zašto Bog želi da Mu priznamo svoje grijehe? Kada sam bio beba-kršćanin, mislio sam da kada Bogu priznajem grijehe treba da kažem sljedeće: “Bože, imam nešto što moram da Ti kažem.” To izgleda kao da Boga moram obavijestiti o nečemu. Zaboravio sam da Bog sve zna!

Ima nekoliko razloga zbog kojih Bog želi da Mu priznamo svoje grijehe. Prvo, to je učtivo. Naši grijesi su usmjereni protiv Boga. Kada uvrijedimo neku osobu onda joj moramo reći da nam je žao što smo je uvrijedili. Svaki put kada pogriješimo, mi vrijeđamo sebe, druge i Boga. Zbog toga kažemo da nam je žao. Iako On zna da smo Ga uvrijedili i mi znamo da On zna da smo to učinili, učtivo je da Mu se izvinimo.

Sljedeći razlog se ogleda u činjenici da je to način ili metoda koji Bog preporučuje za otklanjanje krivice. To nam pomaže da se osjećamo i vjerujemo da nam je oprošteno. Mislim da neki ljudi nikada nisu osjetili slobodu i mir koji Bog želi da mi kao kršćani imamo, samo zato što je njihovo priznanje isprazno i kratko. U mnogo slučajeva provedemo dvadeset, trideset ili četrdeset godina griješeći svakoga dana i svakoga sata protiv našeg nebeskog Oca, a onda u jednom trenutku kažemo: “Gospode, oprosti mi grijehe.” Poslije tog praznog i otrcanog priznanja očekujemo utjehu i olakšanje.

Nisam rekao da trebamo napraviti specifikaciju za svaki učinjeni grijeh. Nitko se ne može sjetiti svega što je pogrešno učinio. Ipak, morali bismo biti određeniji.

Potrebno je imenovati grijeh koji smo učinili. Ako se plašite da ćete nešto zaboraviti, ne brinite, Sveti Duh će vam osvježiti sjećanje.

Jedna od prednosti ovakvog načina priznavanja grijeha sastoji se u priznanju da je grijeh grijeh. Drugim riječima, lako je reći: “Ja sam grešnik.” Međutim, kada konačno kažete: “Ja ogovaram”, to može biti da ste po prvi put priznali da je ogovaranje grijeh. To će omogućiti Svetom Duhu da vas na tom području mijenja. Ovo može biti vrlo bolno, ali je veoma značajno.

Imamo divno obećanje o Bogu: “Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe naše, i očisti nas od svake nepravde.” (1 Ivanova 1,9). To znači slobodu ne samo od kazne za grijeh, nego i slobodu od sile grijeha. Kada ovo učinite Bog će vam dati snagu da učinite dobro i da se popravite na ovim posebnim područjima.

Najbolji način da osvjedočite svijet da vam je Isus oprostio grijehe i dao vam novo srce, nije pričanje nego življenje!

Autor: Doug Batchelor; Izvor: Biblija-govori.hr

NAJNOVIJE!