NaslovnicaZanimljivostiZašto će se Isus vratiti na bijelom konju?

Zašto će se Isus vratiti na bijelom konju?

U svojoj viziji suda nad opakima, apostol Ivan nam govori da će se Isus vratiti na bijelom konju: “I vidjeh: nebo otvoreno – i gle, konj bijelac, a na nj sjeo On, zvani Vjerni i istiniti, a sudi i vojuje po pravdi “(Otkrivenje 19,11; vidite Psalam 45).

Većina biblijskih učenjaka su mišljenja da se ovaj odjeljak ne odnosi na Uzašašće, već na Isusov povratak na zemlju sa svojim svetima na kraju Nevolje.

Bijela boja konja predstavlja čistoću ili pobjedu (Otkrivenje 7,14-15), jer je konjanik svet i postaje trijumfalni pobjednik. Tijekom starih vremena, pobjednički rimski generali su u pobijeđene gradove ulazili u kočijama koje su vukli bijeli konji.

Cijela postavka ovog stiha ukazuje na poraz Kristovih neprijatelja. Dakle, bijela boja pokazuje trijumf, uspješan rat.

Koliki kontrast vidimo u Isusovom povratku sa svim Njegovim anđelima (Matej 25,31), pri Njegovom ulaskom u Jeruzalem na magaretu (Mateju 21,7-9)! On više ne jaše na skromnom magaretu. Isus će se vratiti na bijelom konju, donoseći sud, kao što je i obećao (Matej 25,31-33).

Također je kontrast da kada je bio na zemlji, Isus je bio napušten od strane svojih sljedbenika (Marko 14,50). Otkrivenje 19 otkriva vojske na nebu koji ga prate u ratu. On se ne vraća govoriti blage riječi (Luka 4,22), već riječi pravednog suda (Izaija 11,4).

Isus je došao vladati “palicom željeznom” (Psalam 2,9). On je kralj nad kraljevima i Gospodar nad Gospodarima (Otkrivenje 17,14; Otkrivenje 19,16).

Izvor: Gotquestons.org; Prijevod: Ivana R.