Zašto će smrtonosna rana Zvijeri biti iscijeljena, kao što je opisano u Otkrivenju 13, 3?

Apostol Ivan u svojoj Knjizi Otkrivenja spominje smrtonosnu ranu Zvijeri koja će biti iscijeljena. Što to znači?

U Otkrivenju 13, apostol Ivan bilježi viziju koju je vidio, uključujući viziju zmaja i strašne zvijeri, koja je opisana na sljedeći način: „I vidjeh: iz mora Zvijer izlazi sa deset rogova i sedam glava; na rogovima joj deset kruna, na glavama bogohulna imena.“ (Otkrivenje 13, 1)

Kao što Ivan dalje primjećuje: „Jedna joj glava bijaše kao na smrt zaklana, ali joj se smrtna rana zaliječila. Sva se zemlja, začuđena, zanijela za Zvijeri.“ (Otkrivenje 13, 3)

Značaj ozdravljenja smrtne rane Zvijeri jest u tome da će se zbog iscjeljenja Zvijeri svijet ujediniti u štovanju Zvijeri.

Zvijer kojoj je smrtna rana iscijeljena izašla je iz mora kao Zmaj

Zvijer kojoj je smrtna rana bila iscijeljena izašla je iz mora kao Zmaj, koji je objašnjen kao Sotona u Otkrivenju 20, 2, na kojeg se gledalo s obale. (Otkrivenje 13, 1) Kao i zmaj i zvijer je imala deset rogova i sedam glava. Zvijeri je dana vlast Zmaja. (Otkrivenje 13, 2) Glave i rogovi predstavljaju kraljeve, koji su predali vlast Zvijeri. (Otkrivenje 17, 9-14)

Ivan dalje opisuje izgled ove Zvijeri poput leoparda, s nogama poput medvjeda i ustima lava. (Otkrivenje 13, 2) Ivanov opis podsjetnik je na druge opise svjetskih moćnika (na primjer Daniel 7), što ukazuje na to da ta Zvijer može imati obilježja nekih od prethodnih svjetskih sila. No jedna od glava Zvijeri pretrpjet će smrtonosnu ranu, što znači da će jedan od kraljeva ili kraljevstava pretrpjeti ovakvu ranu.

VIDI OVO: Tko je Zvijer iz Otkrivenja?

Smrtonosna rana bila je iscijeljena, a svijet je bio zapanjen zbog Zvijeri i njezine navodne sposobnosti uskrsnuća. Svijet će štovati Zvijer. (Otkrivenje 13, 3) Prepoznajući da je Sotona dao autoritet ovoj Zvijeri, svijet će također štovati i Zmaja. (Otkrivenje 13, 4)

Dok Ivan opisuje ove prizore, pojavljuje se druga zvijer. Druga Zvijer utječe na cijelu Zemlju. Zbog nje svijet štuje Zvijer sa deset rogova i sedam glava, čija je smrtonosna rana iscijeljena. (Otkrivenje 13, 12)

Zvijer je imala rog zbog kojeg su se hvalili bogohulnici

Zvijer čija je smrtonosna rana bila iscijeljena po opisu odgovara četvrtoj zvijeri, koja je opisana u Danielu 7, 7-8. Ta je zvijer imala rog zbog kojeg su se hvalili mnogi bogohulnici. Izgleda kao da će taj rog dobiti smrtonosnu ranu, koja će kasnije biti iscijeljena. No u konačnici zvijer je ubijena i spaljena u vatri. (Daniel 7, 11) Daniel je razumio da je ta četvrta zvijer bila drugačija od ostalih koje je vidio i da će biti opasnija od drugih. (Daniel 7, 19) Od Zvijeri će nastati deset kraljeva i još jedan nakon onih koji će poraziti tri kralja. (Daniel 7, 24) Taj još moćniji kralj napast će svece i imat će vlast vladati tri i pol godine, no nakon toga njegovo će kraljevstvo biti uništeno. (Daniel 7, 25) Ivanovo otkrivenje dodaje da će ovaj kralj imati smrtonosnu ranu koja će biti iscijeljena. (Otkrivenje 13, 3)

Njegova će sila biti dodatno osnažena čudesnim događajima. Krist je upozorio na ovakvu vrstu prijevarne osobe, kada je rekao da će mnogi doći u Njegovo ime, govoriti da su Krist i da će time željeti odvesti s pravog puta mnoge. (Matej 24, 5; 11) Ova zvijer, čija je smrtonosna rana iscijeljena, bit će Antikrist posljednjeg vremena ili ”princ koji treba doći”. (Daniel 9, 26) Apostol Pavao naziva ga čovjekom bezakonja i sinom uništenja. (2. Solunjanima 2, 3) Onaj koji će doći s velikom moći i koji će prevariti mnoge; čak i uz pomoć lažnog uskrsnuća.

Svrha Antikristove prijevare jest zavaravanje mnogih u vjerovanje da je on spasitelj i da njega treba štovati. No za razliku od istinskog Mesije, smrtonosna rana zvijeri bila je samo privremeno iscijeljena. Antikristu će kasnije biti suđeno, bit će ubijen, dok će istinski Krist biti pobjednik i utemeljit će svoje Kraljevstvo u pravednosti.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.