Tko je Zvijer iz Otkrivenja?
Foto: Pixabay

Tko je “zvijer” iz Otkrivenja? Spominje se nekoliko puta u toj knjizi. Koji su različiti teološki pogledi na zvijer?

Svi kršćani se ne mogu u potpunosti složiti u svakom uvjerenju kada je u pitanju Biblija. Možemo imati različite poglede na stvari kao što su govor u jezicima, uznesenje Crkve, iscjeljenje, čuda i zasigurno biblijska proročanstva. Neki vjeruju jedno za lažnog proroka i zvijer, dok drugi mogu misliti nešto potpuno drugačije. To je u redu. Možemo se složiti da se ne slažemo u stvarima koje nisu bitne za spasenje, ali ne moramo biti neljubazni oko toga. Nitko neće otići u pakao ako ne razumije sva proročanstva. Nitko neće biti osuđen ako se prevari glede uznesenja Crkve.

Ono što svi moramo jasno razumjeti je što nas Bog uči o bitnim stvarima: Milošću smo spašeni samo kroz vjeru, a ne djelima (Efežanima 2,8-9). Isus je jedini put do Oca (Ivan 6,44; Djela 4,12); moramo se pokajati i vjerovati u to da bi bili spašeni i učiniti javno priznanje (Rimljanima 10,9-13). Druge bitne stvari su da je Isus Bog; On je došao u svijet, rođen u tijelu djevičanskim rođenjem; nikad nije sagriješio; umro je za naše grijehe. Ovim stvarima nema prigovora. One su bitne za naše spasenje; proročanstvo nije. To je točka od koje polazimo. Iako nemamo savršeno razumijevanje o zvijeri i drugim stvarima u Knjizi Otkrivenja, budimo spremni pokazati milost onima koji se ne slažu s nama.

Zvijeri u Pismu

Zvijer se spominje nekoliko puta u Pismu. Ipak, zbog svrhe teksta, gledamo u Knjigu Otkrivenja, koja sadrži najveći broj referenci na riječ “zvijer” u odnosu na druge knjige iz Biblije. Negdje drugdje u Pismu riječ “zvijer” se jednostavno odnosi na životinje (Brojevi 3,13; Marko 1,13) ili na ljude sa životinjskim ponašanjem (Titu 1,12; Judina 1,10). Kada čitamo o zvijeri u većini knjiga Biblije, ne radi se o konkretnoj osobi; odnosi se na životinje ili ljude (zbog njihovog ponašanja). Knjiga Otkrivenja je jedinstvena u smislu da kada se zvijer spominje, odnosi se na nekog tko je mnogo opasniji od bilo kojeg čovjeka ili životinje. To je jedina knjiga u Bibliji koja spominje “zvijer” na vrlo poseban način. Ponekad je to svjetska sila, a ponekad životinja; ali naš fokus je na posebnom, zlom biću.

Zvijer iz Otkrivenja

Riječ “zvijer” je spomenuta 32 puta u Knjizi Otkrivenja. Izgleda da ima veliki autoritet, jer “ona postiže da se svima – malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima – udari žig na desnicu ili na čelo” (Otkrivenje 13,16) u smislu da “nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina”(Otkrivenje 13,17). Nažalost, oni koji prime ovaj žig, u bilo kojem obliku da se pojavi, “pit će vino gnjeva Božjega, nerazvodnjeno, natočeno već u čaši srdžbe njegove! I bit će udaren na muke u ognju i sumporu svetim anđelima naočigled i naočigled Jaganjcu. Dim muke njihove suklja u vijeke vjekova. Ni danju ni noću nemaju počinka oni koji se klanjaju Zvijeri i kipu njezinu i tko god primi žig s imenom njezinim”(Otkrivenje 14,10-11). Tko god da je zvijer, bolje je biti mučen, nego ga obožavati.

PROČITAJTE: Žig zvijeri iz Biblije: Što je to?

Nesveto trojstvo?

Izgleda da će postojati vrlo nesveto trojstvo, koje Ivan vidi u Otkrivenju 16,13, gdje piše, “I vidjeh: iz usta Zmajevih i iz usta Zvijerinih i iz usta lažnog proroka izlaze tri duha nečista kao žabe.” Iz ovoga saznajemo da zvijer nije Sotona (zmaj) i nije lažni prorok, bar ne u ovom odsjeku, jer se spominju njih troje: zmaj, zvijer, i lažni prorok. Ovo znači da je zvijer netko drugi. Neki vjeruju da je zvijer financijski sustav, u kojem ako ne surađujete i primite žig zvijeri, ne možete jesti (i vjerojatno ni raditi, kupovati ili prodavati). Stari Zavjet je često spominjao žig kada se govorilo o poslušnosti Bogu. Bog je rekao Izraelu u Izlasku 13,16: “Neka ti to bude kao znak na tvojoj ruci i kao znamenje posred čela da nas je rukom jakom Jahve izbavio iz Egipta.” Ovdje se radilo o Pashi, jer tko god ne bi obilježavao Pashu i nije stavljao prolivenu krv janjeta na dovratke, njihovo prvorođeno dijete bi umrlo (Izlazak 13). Ovo je značilo da bi obilježavanje Pashe bio znak Božjega naroda, i dalje jeste među nekim ortodoksnim Židovima. Je li ovo isti “znak” koji se dobiva od Zvijeri kako bi bila obožavana (Otkrivenje 15,15)? Spominju se više od jedne zvijeri. Postoji prva Zvijer (Otkrivenje 13,1-10), a to je svjetska sila koja će dominirati, ako ne i vladati svijetom. Onda postoji druga Zvijer (Otkrivenje 13,11-18), kojoj je dan autoritet (Otkrivenje 13,15), što također može biti dio financijske kontrole svijeta.

Zvijer oponaša Krista

Ivan piše o nečemu što se čini da je krivotvorenje Krista u Otkrivenju 13,12-13 gdje kaže, “Vrši (zvijer) svu vlast one prve Zvijeri, u njenoj nazočnosti. Prisiljava zemlju i sve pozemljare da se poklone prvoj Zvijeri kojoj ono zacijeli smrtna rana. Čini znamenja velika: i oganj spušta s neba na zemlju naočigled ljudi.” Druga Zvijer u Knjizi Otkrivenja (Otkrivenje 13,11-19) uvelike podsjeća na krivotvorenog Krista jer zvijer ima dva roga. Obratite pozornost da postoji jedan rog kao Janjetov (oponašanje Krista?) I jedan rog kao zmajev, koje je samo drugo ime za Sotonu. U Bibliji, rogovi predstavljaju moć ili autoritet i često su povezani s nacijom. Kao što je i Krist činio čuda, zvijer čini čuda. Baš kao što Krist ima vlast nad nacijama diljem svijeta, i zvijer će imati tu vlast, iako je nakratko. Zvijer traži obožavanje koje Isus prima danas.

Zaključak

Mogu li identificirati tko je zvijer sada? Ne. Znam da ovo djeluje pomalo zbunjujuće. Morao sam zaista mnogo istraživati ​​Bibliju da bi sve imalo smisla. Ne želim biti previše zabrinut ako ne razumijete sve, jer je čak i apostol Pavao rekao, “Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznanje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao – ništa sam! “(1 Korinćanima 13,2).

PROČITAJTE: 6 znakova pojave Antikrista: Kako ćemo ga prepoznati?

Ovu ljubav pokazujemo tako što tražimo izgubljene kako bi se oni spasili. Bog može iskoristiti svakog od nas, bez obzira na to tko smo, kao sredstvo pridobivanja ljudi za Krista. Na sreću, glavne stvari (Ivan 3,16) su jednostavne stvari (Djela 4,12). Ne moramo razumjeti svako proročanstvo, ali bi trebali razumjeti Veliko Poslanje dano meni i svakom tko ovo čita (Matej 28,19-20).

Autor: Jack Wellman; Izvor: Faithinthenews.com