Zašto je Isus prokleo smokvino stablo

Isus je prokleo smokvino stablo u Mateju 21, 19. Zašto je to učinio? Kako je Isus znao da je smokvino stablo neplodno?

Smokvino stablo služi da rađa smokve. Zapravo, prilično jednostavno. Sadimo sadnice jabuke zato što želimo jabuke, sadnice breskve jer želimo breskve, sadnice naranče jer želimo naranče, kao i sadnice smokve jer želimo smokve.

Možda ćemo se zapitati koja je svrha jabuke koja ne donosi plodove jabuke? Možda ćete htjeti takvu jabuku odrezati. Ili prokleti, kao što je Isus prokleo smokvino stablo (Matej 21,18-19).

Kako je Isus znao da je smokvino stablo neplodno? Zato što se lišće i plod obično pojavljuju u isto vrijeme. Vidjeti smokvino stablo koje je prekriveno lišćem a bez ploda znači da je smokva neplodna.

Smokva kao simbol Izraela

Tri uvida će nam pomoći da razumijemo ovu priču. Prvo, u Starom zavjetu smokva je često predstavljala simbol za narod Izraela (Jeremija 8,13; Hošea 9,10). Drugo, moramo zapaziti da je Isus prokleo smokvu u ponedjeljak na tjedan Isusove muke, četiri dana prije njegovog raspeća. Treće, ova priča je smještena odmah do priče o Isusovom čišćenju hrama u Jeruzalemu (Matej 21,12-17).

VIDI OVO: Božja ljubav prema Izraelu: Voli li Bog Izrael?

Mjenjači su pretvorili Gospodnji dom u razbojničku pećinu. Oni su bili profiteri koji su razmjenjivali strane valute, te prodavali životinje koje bi vjernici iz udaljenih gradova kupovali za žrtvovanje pred Gospodinom.

Lukavom preprodajom mogli su zahtijevati previsoke cijene i prevariti hodočasnike koji su došli klanjati se Bogu. Cijela scena je razljutila našeg Gospodina jer je znao da hram treba biti dom molitve za sve narode.

Proklinjanje smokve je bio Isusov način da kaže da je čitava nacija pred Gospodinom postala duhovno neplodna. Držali su se religijske forme, ali ne i suštine. Znali su govoriti prave riječi, ali njihova srca su bila daleko od Boga.

Autor: Ray Pitchard; Prijevod: Vesna L.

IZVORJesus.org