Zašto je Bog dozvolio grijeh?

Zašto je Bog dozvolio grijeh? Znamo da je Bog mogao učiniti ljude bez sposobnosti slobodnog moralnog izbora.

“Što nisam oteo, ipak moram vraćati.” (Psalam 69,4)

Gospodin Isus je onaj koji govori kroz Psalam 69. U 14. retku kaže da je u svom slavnom djelu otkupljenja dao naknadu Bogu za štetu prouzročenu čovjekovim grijehom. Bez sumnje, on nam ocrtava sebe kao istinski prinos za grijeh.

VIDI OVO: Tko je stvorio grijeh: Bog ili Sotona?

Kad bi Židov pokrao drugog Židova, propis za naknadnicu nalagao je da nadoknadi sav ukradeni iznos i tome doda još petinu vrijednosti.

I Bog je bio pokraden kroz čovjekov grijeh. Uskraćen je za služenje, štovanje, poslušnost i slavu. Služenje zato jer se čovjek okrenuo služenju sebi, grijehu i Sotoni. Štovanje zato jer se čovjek počeo klanjati rezbarenim likovima. Poslušnost jer je čovjek odbio Božju vlast. Slavu zato jer čovjek Bogu više nije iskazivao onu čast koja mu pripada.

Gospodin Isus došao je vratiti ono što nije oteo. Pritom je stavio na stranu svoj božanski sjaj i zaogrnuo se zemaljskim tijelom. U takvoj odori pokazao je najčudesniju ljubav tim činom vraćanja onoga što nije uzeo.

Ne samo da je vratio ono što je bilo ukradeno čovjekovim grijehom, nego je još više nadoknadio. Jer Bogu je pripala veća slava kroz dovršeno Kristovo djelo, nego što je slave izgubio Adamovim grijehom. “Kroz grijeh je izgubio stvorenja, kroz milost je dobio sinove.” Mogli bismo ići tako daleko i reći da je Bog stekao veću slavu kroz Spasiteljevo djelo, nego što bi je ikad zadobio kroz cijelu vječnost s Adamima bez grijeha.

VIDI OVO: 6 zamki koje Sotona koristi kako bi nas odvukao u grijeh

Možda ovdje nađemo i odgovor na pitanje: “Zašto je Bog dozvolio grijeh? ” Znamo da je Bog mogao učiniti ljude bez sposobnosti slobodnog moralnog izbora. Ali stvorio ih je sa sposobnošću da ga ljube i štuju vlastitim htijenjem. A to naravno znači da su imali sposobnost da budu neposlušni, da ga odbiju i okrenu se od njega.

Čovjek je izabrao neposlušnost i tako dozvolio ulaz općoj pošasti grijeha. Ali Bog nije poražen grijehom svojega stvorenja. Svojom smrću, pokopom, uskrsnućem i uzašašćem, Gospodin Isus je trijumfirao nad grijehom, paklom i Sotonom.

Kroz Kristovo djelo Bog je stekao veću slavu, a otkupljeni čovjek bogatiji blagoslov nego što bi to bilo da grijeh nikad nije ušao u ovaj naš svijet.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com