Zašto je Isus često sebe nazivao Sinom Čovječjim?

Puno puta se zna reći kako je Isus sebe vrlo često volio nazivati Sinom Čovječjim. Jedan primjer se može pronaći u Marku 10, 45 gdje Isus kaže: „I Sin čovječji nije došao, da mu služe, nego da služi i da dadne život svoj u otkup za mnoge“.

Kao što možete primijetiti iz velikog broja sličnih navođenja, Isus koristi sintagmu ”Sin Čovječji” kako bi proročki nagovijestio svoju patnju. Na taj način se duboko povezao s patnjama svih ljudi.

Isus je uz to bio i ponizan čovjek čija osobnost se nije mogla povezati sa ”zakonodavnim” stilom života. Bio je stolar, a njegova učenja su se stalno odnosila na poniznost i ljubav za druge, a ne za sebe.

Služio je ljudima na isti način na koji sin služi svojoj obitelji. Sve u svemu, Isus je bio tu da slijedi volju svoga Oca, a ona se odnosila na to da Isus služi ljudima i da na taj način bude most koji će ljude povezivati s Ocem.

Onima koji su bili duhovno slijepi Isus se naziva Sinom Čovječjim, što isto tako daje i implikacije da se radi o Mesiji. Da je Isus puno ranije govorio o sebi da je Mesija, možda bi bio razapet puno ranije nego što je bio.

U Mateju 16, 20 Isus je upozorio svoje učenike neka nikome ne govore da je On Mesija. To što je za sebe rekao da je Sin Čovječji Mu je omogućilo da se na najbolji način poveže s ljudima za vrijeme svog boravka na zemlji.

Autor: Kyle Blevins; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!