BOG JE MISLIO NA SVE: Koristite ga svaki dan a niste ni svjesni njegovog lijeka!

Jedan od apsolutnih predvodnika zdravlja, lijek na dohvat ruke čijom konzumacijom možemo zamijeniti gotovo sve vitaminske tabletice danas je peršin, začin kojeg svi koriste, gotovo svakodnevno.

Ljudi su danas skloni raznim tableticama, vitaminima, dodacima prehrani, kao nikada u povijesti. Ponašaju se kao da ono što je stvoreno od Boga, zapravo nije dostatno za ljudski život, pa nam trebaju i žute i plave i zelene, sve tabletice koje će čovjeku omogućiti život.

No istina je zapravo da kupnjom raznih vitamina ne pogodujete sebi nego farmaceutima jer sve što kupujete u tim tableticama, zapravo se potpuno besplatno nalazi svima na dohvat ruke od Boga stvoreno i sigurno, baš onako kako je čovjeku i potrebno.

Naš svijet obiluje biljem, travkama i začinima koje su zapravo i lijek za čovjeka a njihova ljekovitost, da nema čovjeka, nebi imala niti smisla a što nam samo dakazuje tu savršenu kreaciju Božju.

Jedan od apsolutnih predvodnika zdravlja, lijek na dohvat ruke čijom konzumacijom možemo zamijeniti gotovo sve vitaminske tabletice danas je peršin, začin kojeg svi koriste, gotovo svakodnevno. Njegovu primjenu samo treba razgranati a ne ju bazirati isključivo na kuharstvo, već ga koristite u obliku čaja, obloga, tinkture ili pak maske.

Peršin je podrijetlom iz mediteranskih zemalja, a od tamo se proširio u sve zemlje južne Europe. Do kraja srednjeg vijeka peršin se koristio isključivo kao ljekovita biljka, da bi se kasnije kroz povijest proširio u svim kuhinjama svijeta dok je njegova prvotna misija lijeka ostala po strani.

Vrvi vitaminima

Peršin je iznimno ljekovit a poseban jer je cijeli ljekovit, pa tako njegova ljekovitost osvaja i list i korijen ove biljke. On sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju myristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga skupina uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin. Peršin vrvi i kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem, manganom, bakrom i drugih mikro elemenata koji su važni ako ne i presudni za ljudski organizam a odličan izvor vitamina C, A i K.

Eterična ulja, koja sadrži peršin, posebice myristicin, štite od raka, posebice raka pluća, što je potvrđeno u znanstvenim  istraživanjima. Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršin ima kemo-zaštitni efekt, tj. neutralizira djelovanje kemijskih tvari, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih. Peršin je i diuretik što znači da pospješuje mokrenje a samim time i izbacivanje toksina iz tijela. Peršinom se može u potpunosti izliječiti anemija jer on je nevjerojatano bogat željezom kao i vitaminom C a kojeg u listu ova bilja ima čak više nego limun koji je poznat po vitaminu C. Osim što peršin regenerira ljudski organizam i pospješuje krvnu sliku, stari su ga Egipćani još davno koristili kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala pa se tako smatra da je peršin izuzetno ljekovit prilikom upale prostate i upale mokraćnih putova. Također, peršin je dobar i za liječenje reumatizma, gihta te je dobar za reguliranje tjelesne mase. Peršin povoljno djeluje na rad jetre pa se preporuča i kod žutice.

Protiv celulita

Šest šaka narezanog peršinova lista kuhajte dvije minute u dvije litre vode. Zatim procijedite i kad je čaj mlak, njime (15 do 30 minuta) masirajte dijelove tijela s celulitom. Celulitna mjesta masirajte (najbolje navečer, prije spavanja) pamučnom krpom namočenom u peršinov odvar, a zatim krpu namočenu u peršinov čaj ostavite da stoji preko noći na masiranom mjestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i zamotajte suhom pamučnom krpom.

Uklanjanje bora

Dva dekagrama isjeckanog peršinova lista stavite u dva decilitra hladne vode i poslije 24 sata procijedite. Natopite vatu dobivenom tekućinom i lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite da se osuši, bez brisanja. Tretman ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata. Što ranije započnete ublažavati bore peršinovom vodom, učinak će biti bolji. Kod zapuštenih bora neće vam pomoći ni kilogrami peršina ni litre tekućine u kojoj se on močio.

Čaj od peršina

Dva dekagrama isjeckanog peršinova lista stavite u dva decilitra hladne vode i poslije 24 sata procijedite. Natopite vatu dobivenom tekućinom i lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite da se osuši, bez brisanja. Tretman ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata. Što ranije započnete ublažavati bore peršinovom vodom, učinak će biti bolji. Kod zapuštenih bora neće vam pomoći ni kilogrami peršina ni litre tekućine u kojoj se on močio.

Za natečene kapke

Dva dekagrama sitno narezana peršinova lista prelijte jednim decilitrom proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i navečer stavljajte obloge (pamučnu krpu namočenu u čaj) od tog peršinova odvara pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

IZVOR:Dnevno.hr

NAJNOVIJE!