7 razloga zašto je spolni odnos važan za vaš brak

Spolni odnos je od presudne važnosti za brak.

Spolni odnos je vrlo važan za brak, jer se na takav način njeguje intimnost i proslavlja Boga kao na ni jedan drugi.

Zamislite na trenutak stvaranje svemira: ni iz čega, prije nastanka vremena, zvijezda i galaksija, Božji Duh lebdio je nad površinama voda i udahnuo je život u stvorenja.

”Neka bude svjetlo.” (Postanak 1, 3)

U tom je trenutku za nas započeo život. Bog je stvorio mora, zemlju, biljni svijet, Sunce i Mjesec, stvorenja koja žive na Zemlji, kisik i vodu.

Zemlja je bila prepuna života; prekrasna kakofonija stvorenog, svako stvorenje u simbiotičnom, savršenom odnosu sa Stvoriteljem i jedno s drugim. Nakon toga, Bog je ponovno progovorio i stvorio je nas, ljudska bića. Biblija nas uči da nas je Bog stvorio kao muško i žensko, na svoju sliku, Božju sliku. (Postanak 1, 27)

Nakon što je završio sa stvaranjem, Bog se odmorio i primijetio da je sve bilo ”vrlo dobro”.

Biblijski pogled na brak

Razmislimo o prvo dvoje stvorenih ljudi. Biblija nas u idućem poglavlju uči da su oni bili stvoreni na temelju Božje zapovijedi; kako je Bog, nakon što je stvorio muškarca i postavio ga u Edenski vrt, primijetio kako ”nije dobro” za muškarca da bude sam. (Postanak 2, 18) Zato je Bog odlučio muškarcu stvoriti pomoćnicu. Uspavao ga je, uzeo jedno od njegovih rebara i od toga je stvorio ženu.

Nakon toga je čovjek rekao sljedeće: „Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od čovjeka kad je uzeta“ (Postanak 2, 23)

Zbog ovoga Biblija nas uči da je muškarac ostaviti svoga oca i majku i da će ”prionuti” uz svoju ženu te da će njih dvoje postati ”jedno tijelo”. Kako prekrasan i intiman prikaz braka: dvoje ljudi, koje čine jedno tijelo, s Bogom u sredini.

Današnji brakovi često su u suprotnosti s onime kako je to Bog zamislio. Muškarci i žene često su u sukobu i tako zaboravljaju da bi trebali biti jedno, ujedinjeno tijelo. Pritišću nas različite distrakcije i svjetovni problemi, koji nas žele odvojiti od Boga.

Postoji jedna važna stvar, koja je jedinstveno osmišljena za brak i koja može pomoći bračnom paru u prisjećanju na njihovu tjelesnu, emocionalnu i duhovnu jedinstvenost Bogom određene bračne veze: seks.

Bez obzira na nazivlje, spolni odnos unutar bračnog saveza prekrasna je stvar, koju je isto tako stvorio Bog. Bog je stvorio seks i kao sve ostale stvari koje je stvorio, kada se koristi na ispravan način, on služi Bogu na slavu.

Biblija je puna uputa o bezbožnostima koje su vezane uz ovakav čin: od nemoralnosti i opačina do seksa izvan braka. S obzirom na sva ta upozorenja u vezi korištenja seksa za pogrješne svrhe, ponekad ne obraćamo pozornost na ono dobro što je Bog rekao u vezi seksa unutar braka.

Ne smijemo se zavaravati: seks je vrlo važan za brak, jer se na takav način njeguje intimnost i proslavlja Boga kao na ni jedan drugi.

U nastavku ćemo istražiti sedam razloga zašto je spolni odnos od kritične važnosti za brak.

1. Spolni odnos je važan dio onoga što je Bog naumio za brak

Kao što smo rekli već, kada je Bog stvorio muškarca i ženu, želio je da muž ”čvrsto prione” uz svoju ženu i da par ”postane jedno tijelo”. Izvorni hebrejski izraz koji se koristi za “prionuti” je ”dābaq”, što se također prevodi kao “pridružiti se” ili “prionuti uz”. Ovo je jedan od načina kako se može reći da će njih dvoje prianjati ili se držati, jedno uz drugo. Izvorni hebrejski izraz za “postati jedno tijelo” je ”basar echad”, što također znači ujedinjenje tijela. U biti, Bog izjavljuje svoju želju da se muškarac i žena ujedine u jedno tijelo, odnosno da se ujedine u svojim tijelima.

Ovo se razlikuje od seksa koji je samo “dopušten” u braku. Umjesto toga, Bog kaže da je seks očekivan, prikladan i važan element braka. Slijedeći ovo, Biblija bilježi da su muškarac i žena bili “goli i da se nisu sramili”. (Postanak 2,25) Ovdje se ponavlja stav da seks ne samo da je dopušten, nego ga Bog potiče i smatra dobrim i ispravnim dijelom braka.

Ovo se ponavlja dosta kasnije. U 1. Korinćanima 7, čitamo o sličnome, kada apostol Pavao piše o sljedećem: Muž neka vrši dužnost prema ženi, a tako i žena prema mužu. Žena nije gospodar svoga tijela, nego muž, a tako ni muž nije gospodar svoga tijela, nego žena”. (1. Korinćanima 7,3-4)

Muž i žena, dakle, pripadaju jedno drugome. Jedno su tijelo, kako je Bog i odlučio.

Čekanje na brak spolni odnosi
Foto: Canva

2. Spolni odnos nam omogućuje da budemo plodni i da se razmnožavamo

Spolni odnos ne rezultira uvijek reprodukcijom. Ipak, znamo da se reprodukcija događa kada muškarac i žena imaju spolne odnose. Iako postoje daleko veličanstveniji i ljepši razlozi za seks u braku od razmnožavanja, ono je dio Božjeg plana za njegov narod. Kao što je rekao prvom muškarcu i ženi u Edenskom vrtu: ”Plodite se i množite i napunite zemlju”. (Postanak 1, 28)

Izvorna hebrejska riječ za plodan je ”para”, što znači proizvesti, cvjetati ili povećati. Hebrejski izraz za množiti je ”raba”, što znači učiniti brojnim ili uzrokovati povećanje. Bog želi da ljudi napuče svijet i doprinose razvitku i napretku, čemu naravno doprinosi seks. Isto tako, u braku seks može dovesti do potomstva, što dovodi do povećavanja broja članova obitelji i nastanak nasljednika.

3. Spolni odnos povezuje par

Život može biti nevjerojatno zahtjevan. Možemo se suočiti s bolešću, gubitkom, financijskim poteškoćama, glađu, progonstvom i s još puno toga. Svjetovne brige i frustracije, da ne spominjemo iskušenja, mogu nas odvratiti od onoga što je važno u životu i mogu nas odvesti na pogrješan put. No, seks stvara duboku intimnost između muža i žene. Seks je jezik i čin koji dijelite ni sa kime, osim sa svojim supružnikom. Seks uspostavlja bliskost, koja nam je očajnički potrebna u našim brakovima, posebno kada se nosimo sa životnim problemima.

Nakon što odemo iz naših obitelji u kojima smo odrastali, od naših roditelja kako bismo stvorili nove obitelj s našim supružnicima, ta se veza prekida, ali se stvara jedna nova veza.. Seks se ne treba upražnjavati samo jednom ili samo u praktične reproduktivne svrhe,  nego i zbog intime i opuštanja. Ponovno i ponovno, dok bračni par vodi ljubav, on uspostavlja i produbljuje svoju bračnu vezu. Tako postaju sve intimniji i bliskiji, kao što je Bog i namjerio.

4. Spolni odnos je požrtvovni čin davanja kroz ljubav i zadovoljstvo

Spolni odnos uvijek nešto iziskuje od nas. Kada se upustimo u seks sa svojim supružnikom, to je način predavanja. Seks je iskaz prekrasne žrtve pune ljubavi, služenja i izražavanja ljubavi na jedinstven način, koji se može doživjeti samo u jednoj vrsti odnosa.

U Rimljanima 12,1, apostol Pavao nas potiče na to da svoja tijela prikažemo kao ”žrtvu živu, svetu i Bogu ugodnu, što služi nama za slavljenje Boga”. U braku, kada se našim supružnicima predajemo u seksualnom smislu, ovo je otprilike isto. Mi svoja tijela prinosimo kao živu žrtvu. Ovo je povezano s Pavlovim riječima koje su zabilježene u 1. Korinćanima 7, gdje Pavao piše o tome da muž ima dužnost predati svoje tijelo svojoj ženi, dok žena ima dužnost predati svoje tijelo svom mužu. ”Ne uskraćujte jedno drugome, osim po dogovoru, za određeno vrijeme”, piše Pavao u 1. Korinćanima 7,5.

5. Spolni odnos nam pomaže u odupiranju iskušenjima

Naravno, postoji još jedna velika korist od čestog seksa unutar braka. Kao što Pavao nastavlja u 1. Korinćanima 7, 5, nemojte uskraćivati jedno drugome “kako vas Sotona ne bi iskušavao zbog vašeg nedostatka samokontrole”. Redovita seksualna intimnost održava jaku vezu između bračnog para i na taj način zaključava vrata koja mogu otvoriti seksualna iskušenja. Nadalje, seks nam pomaže u zaštiti od požude i seksualne nečistoće.

6. Spolni odnos je čin ljubavi

Spolni odnos nije samo tjelesni čin. Iako su uključene tjelesne radne, seks je isto tako i vrsta emocionalne i duhovne aktivnosti. Bog je to tako zamislio. Zbog seksa se osjećamo dobro i pozitivno. Seks može pomoći u zacjeljivanju našim srdaca, može pomoći u rušenju emocionalnih zidova, koji se mogu podići između supružnika. U svom korijenu, dok je fizički uključen, seks je izraz ljubavi i jedinstva, radostan čin koji stvara život. Kao što Mudre izreke 5, 18-19 uče: ”Neka je blagoslovljen izvor tvoj, raduj se ženi mladosti svoje, jelenu ljupkom, srni ljupkoj! Neka te njezine grudi uvijek ispune užitkom; budi uvijek opijen njenom ljubavlju”.

Kao što muž piše svojoj ženi u Pjesmama nad pjesmama 7,7-9: „Kako si lijepa i kako si ljupka, o najdraža, među milinama! Stas je tvoj kao palma, grudi su tvoje grozdovi. Rekoh: popet ću se na palmu da dohvatim vrške njezine, a grudi će tvoje biti kao grozdovi na lozi, miris daha tvoga kao jabuke.“

Efežanima 5, 28 potiče muževe neka vole svoje žene, podsjećajući čitatelja da je Bog stvorio muškarca i ženu, kako bi se združili jedno s drugim u jednom tijelu.

Spolni odnos je dubok i temeljan čin ljubavi, piše Pavao. Nemojte ga gušiti.

Biblijske upute za spolne odnose u braku

7. Spolni odnos proslavlja Boga

Ovo možda neće biti prva stvar koje ćemo se sjetiti kada čitamo Pavlovo poticanje ranoj crkvi, u 1. Korinćanima 10, 31: „Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.“ No i seks može proslavljati Boga. Kada našim supružnicima dajemo sebe požrtvovno i u punini, naše srce, našu ljubav, to je prekrasan način iskazivanja ljubavi prema supružnicima i slavljenja Boga. Ne samo da je ovo strastveno, ispunjeno zadovoljstvom i čisto, nego isto tako pomaže u rastu bračnog odnosa, drži nas u pravom smjeru u pogledu duhovnosti, pomaže nam u primjeni seksualne samokontrole i služi našem supružniku.

Koji su neki od biblijskih stihova koji pokazuju važnost seksa unutar braka?

Osim onih koje smo već spomenuli, evo još nekoliko biblijskih stihova, koji naglašavaju važnost seksa unutar braka:

„Tko je našao ženu, našao je sreću i stekao milost od Jahve.“ (Izreke 18, 22)

„Ženidba neka bude u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog.“ (Hebrejima 13, 4)

„Ipak, zbog bludnosti, neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža.“ (1. Korinćanima 7, 2)

„Pij vodu iz svoje nakapnice i onu što teče iz tvoga studenca. Moraju li se tvoji izvori razlijevati i tvoji potoci teći ulicama? Nego neka oni budu samo tvoji, a ne i tuđinaca koji su uza te.“ (Izreke 5, 15-17)

„Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje.“ (Izreke 31, 10)

„Ili zar ne znate: tko uz bludnicu prione, jedno je tijelo? Jer veli se: Bit će njih dvoje jedno tijelo.“ (1. Korinćanima 6, 16)

„Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“ (Marko 10, 9)

„Povuci me za sobom, bježimo! Kralj me uveo u odaje svoje. Igrat ćemo se i radovati zbog tebe, slavit ćemo ljubav tvoju više nego vino. Pravo je da te ljube.“ (Pjesma nad pjesmama 1, 4)

Usprkos onome što društvo tvrdi, spolni je izuzetno važan element koji stvara život, obnavlja odnos i osvježava ugaslu dušu. Spolni odnos je od presudne važnosti za brak. Seks pomaže mužu i ženi u jačanju bračnog odnosa i ljubavne povezanosti. Amen i hvala Bogu na ovome.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!