Zašto kršćani ne smiju vjerovati u sreću i slučajnosti?
Foto: Pixabay

Vjerovati u sreću i slučajnosti nije obilježje iskrenog vjernika. Biblija za to ima jasne argumente.

Ako vjerujemo u Boga koji svime upravlja, tada u našem životu ne bi trebalo biti mjesta za vjeru u postojanje sreće i slučajnosti. Jack Wallman s portala Faithinthenews.com smatra da sreća i slučajnosti ne postoje, a za to navodi najmanje tri razloga.

Ni vrapca na grani

Ideja o tome da postoji nešto poput sreće ili slučajnosti postavlja „pravo vrijeme i mjesto“ kao uzrok svega što se događa, no moramo upamtiti da se ništa ne događa bez Božje volje. Govoreći o vrapcima, Isus je rekao „Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega.“ (Matej 10,29) i Njegove volje. Bog nikada nije rekao „o joj“, Bogu se ništa ne može posvijestiti, Bogu ništa nikada nije sinulo. On je beskrajan u svojemu znanju. Bog je znao kada će taj vrabac pasti, i gdje.

Zlo za dobro

Kada čujem „Vau, to je loša sreća“, pomislim „Ne, to je Božja volja.“ Kada su Josipa bacili u tamnicu dva puta, i to oba puta nepravedno, netko je mogao reći: „Vau, Josipe, imaš stvarno lošu sreću.“ Umjesto toga, Josip je vjerovao Bogu, i na kraju je GOSPODIN bio s Josipom“ (Postanak 39,2, 31-23). On nije pomislio „To je loša sreća“ zato što je znao da je znao da je Bog s njim. Bog može koristiti zlo za dobro, kao što je to učinio s Josipom (Postanak 50,20).

PROČITAJTE: Igre na sreću: Jesu li grijeh?

Koji bijaše, koji jest, i koji će doći

Biblijski citat u kojem se govori o Isusu Kristu i Njegovom božanstvu nalazi se u Ivanovom evanđelju i Knjizi Otkrivenja, gdje se Krist opisuje: „Ja sam Alfa i Omega“, rekao je Bog, „govori Gospodin Bog, koji jest, i koji bijaše, i koji će doći, Svemoćni.“ (Otkrivenje 1,8). Gospodin Isus Krist je onaj „koji bijaše“ jer oduvijek postoji. On jest, i u ovom trenutku, desna ruka Očeva, no on je isto tako onaj „koji će doći“. On je onaj kojem se ugledamo u željnom iščekivanju da se pojavi Sin Božji, Kralj kraljeva, i Gospodar gospodara.

Zaključak

S obzirom da ne postoji sreća i slučajnost, možemo prestati osobno shvaćati stvari koje nam se dogode, pogotovo ako to nisu dobre stvari. Znamo da je Bog onaj koji suvereno vlada nad svime što se događa, da Bog može iskoristiti zlo za dobro, jer On je vidio budućnost i On dolazi po nas. Hoće li to biti uskoro? Ne znam. Nadam se.