Igre na sreću grijeh
Foto: Pixabay

Jesu li igre na sreću grijeh? Što Biblija govori o igrama na sreću? U Bibliji stoji: “Naglo stečeno bogatstvo iščezava, a tko trudom sabire, povećava” (Izreke 13,11).

“Igrajte i osvojite 100 000 eura!” Ovakvim i sličnim pozivima konstantno smo izloženi napasti da sudjelujemo u nekom obliku igara na sreću.

Kućanicu koja kupuje u supermarketu mame najnovijim igrama. Običnog građanina stalno se potiče da pošalje svoje osobne podatke (zajedno s pretplatom na časopis) za sudjelovanje u sljedećoj lutriji na kojoj može osvojiti milijune.

Ili možda za natjecanje u bingu u kojem si gotovo siguran da ćeš osvojiti zgoditak.

Naravno, postoje i očitiji oblici kockanja: rulet, klađenje na utrke konja ili pasa, sportske kladionice i slično.

PROČITAJTE: Je li kockanje grijeh?

Igre na sreću: Što Biblija govori o njima?

Kaže sljedeće: “Naglo stečeno bogatstvo iščezava, a tko trudom sabire, povećava” (Izreke 13,11).

Kaže sljedeće: “Čovjek zla oka hita za bogatstvom, a ne zna da će ga stići oskudica” (Izreke 28,22).

Kaže sljedeće: “Jarebica što leži na jajima, a ne leže – takav je onaj koji stječe bogatstvo, ali ne po pravdi. Usred dana njegovih ono će ga ostaviti, i na svršetku svojemu ostat će luda” (Jeremija 17,11).

Dok u Deset zapovijedi izričito ne piše “Ne kockaj se”, ipak je napisano “Ne poželi” (Izlazak 20,17). A što je kockanje nego oblik žudnje?

PROČITAJTE: Sedam razloga zašto ne igrati loto

Kockanje će za vjernike uvijek imati loš prizvuk kad se sjete da su rimski vojnici bacali kocku za Spasiteljevu otkanu haljinu na mjestu njegova raspeća.

Uzmemo li u obzir bijedu i jad koje su kronični kockari prouzročili svojim obiteljima, počinjene zločine da se nadoknade gubici i loše društvene veze često povezane s kockanjem, shvatit ćemo da mu nema mjesta u životu kršćanina.

Nakon što je Timoteja podsjetio da vjernik treba biti zadovoljan kad ima hranu i odjeću, Pavao je podsjetio da “oni koji se hoće obogatiti upadaju u iskušenje i zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što strovaljuju ljude u zator i propast” (1. Timoteju 6,9).

Autor: William MacDonald