Zašto kršćani pate?

Zašto kršćani pate? Zašto Bog koji ljubi dopušta da bilo tko od Njegove djece pati? Ovakva pitanja se često postavljaju, a ovaj moj kratki tekst ima za cilj ponuditi neke od odgovora na ovo teško pitanje.

Psalam 119,67 se može primijeniti i na vjernika i na nevjernika. Taj stih kaže: “Prije nego bjeh ponižen, lutao sam …”

Patnja nas podsjeća na našu smrtnost

Bog često koristi patnju kako bi nevjernika privukao sebi. Patnja nas naime podsjeća na našu smrtnost. Mnogi vjernici nalaze da su najbliže Bogu upravo onda kada prolaze kroz neku vrstu patnje. U stihu 75. čitamo: “Znadem, o Jahve, da su ti sudovi pravedni i da si me s pravom ponizio.”

Možemo biti sigurni da će Gospodin učiniti one stvari koje će se na kraju pokazati kao dobre i poštene.

Apostol Pavao je strahovito puno patio u svom životu, ali je zasigurno mogao reći: “I ne samo to! Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom.” (Rimljanima 5,3-4).

Kršćani pate kako bi Bog izgradio određene kvalitete u nama

Trpljenje, znak i nadanje, sve su to kvalitete kojima kršćani teže. Moramo prihvatiti činjenicu da je patnja jedna od metoda koju Gospodin koristi kako bi izgradio ove kvalitete u nama. Kada ustrajavamo u patnji mi također dajemo snažan dokaz da je naša vjera istinska (2. Petrova 1,6-7; vidi također i Jakov 1,2-4).

U 2. Korinćanima 1,3-4, stoji: “Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog.”

Kada prolazimo kroz neku vrstu patnje ili suda, često osjećamo da to drugi ne razumiju, ali kada čujemo riječi utjehe od nekoga tko je prošao kroz nešto slično, to nas utješi i patnju je onda lakše prihvatiti.

Patnja kao rezultat grijeha
Foto: Giacomo Carena/Flickr

VIDI OVO: 12 razloga zbog kojih vas Bog može pozvati na patnju

Patnja kao rezultat grijeha

Patnja je ponekad rezultat grijeha. U Rimljanima 3,23 stoji: “Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja…” Uvijek postoji mogućnost da nas Bog kažnjava zbog naših grijeha, pa čak iu tome postoji utjeha jer Gospodin pokušava vratiti svoju djecu Sebi. Ovo kažnjavanje nije dokaz da Bog ne brine, već naprotiv dokaz da Mu je stalo do nas!

U Hebrejima 12,7 stoji: “Poradi vašega odgajanja trpite. Bog s vama postupa kao sa sinovima: a ima li koji sin kojega otac stegom ne odgaja?” U stihu 11 čitamo: “Isprva se, doduše, čini da nijedno odgajanje nije radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti.”

Da, grijeh je ponekad razlog našoj patnji, ali mi kao kršćani moramo biti vrlo oprezni da za našu patnju ne optužujemo druge, za neki nevidljivi grijeh za vrijeme dok pate, kao što su to radili Jobovi savjetnici. Međutim, kad i sami prolazimo kroz patnju, moramo dobro ispitati postoji li koji nepriznati grijeh u našem životu.

Patnja nije zabava, ali je korisna

U Psalmu 119,71 čitamo: “Dobro mi je što sam ponižen da bih tvoja naučio pravila.” Ponekad Bog mora nas spustiti nisko kako bi se vratili temeljima. Božje putove i Njegovu riječ bolje razumijemo kada smo slomljeni. Patnja nije zabava, ali je korisna jer čini Božju riječ dragocjenom i stvarnom za nas.

U Filipljanima 1,29 piše: “Jer vama je dana milost: »za Krista«, ne samo u njega vjerovati nego za njega i trpjeti.” A u Filipljanima 3,10, Pavao kaže: “Da upoznam njega i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim.” Sluga ne može biti veći od svog gospodara. Gospodin Isus je patio, stoga ni mi ne bi trebali biti iznenađeni kada patimo. Patnja nam omogućuje da se identificiramo s Kristom i budemo u zajedništvu s Njim.

Konačno dolazimo i do nepoznatog razloga patnje. Job je strašno patio da bi na kraju opet uspostavio izgubljenu vezu s Bogom, iako nema dokaza da je ikada saznao zašto je morao proći kroz sve te kušnje i nevolje. Ponekad možemo patiti, a da nam razlozi za patnju ne budu poznati sve dok ne dođemo u raj. Kad dospijemo tamo, sigurno ćemo reći: “Dobro je što sam bio pogođen tom nesrećom.”

Autor: Shawn Abigail

NAJNOVIJE!