Zašto Marija od početka nije znala tko je Isus?

Iz naše perspektive, 2.000 godina nakon događaja iz Evanđelja, još uvijek nam nije jasno Marijin nedostatak razumijevanja u vezi toga tko je Isus bio. Ipak, rečeno je da joj je sam anđeo najavio Isusovo rođenje (a da ne spominjemo i čudesno začeće djeteta dok je bila djevica). Ipak, nakon što su joj pastiri rekli ono što su rekli anđeli (Luka 2, 8-20), razmišljala je o ovome kao da to ne razumije baš u potpunosti.

Godine kasnije, Isus je ostao u hramu u Jeruzalemu kako bi slušao i sudjelovao u proučavanju zajedno s učiteljima (Luka 2, 41-52). No, njegovi zemaljski roditelji nisu razumjeli Njegovu želju da ostane u kući svoga Oca. U stvari, ukorili su ga zbog toga što je uzrokovao to da se oni brinu zbog Njega.

Ako uzmemo u obzir Isusovo rođenje, nije li Marija već tada trebala znati o božanskoj prirodi koju je imao njezin Sin? Odgovor leži unutar pitanja. Isusova misija ovdje na zemlji uključivala je da se svi događaji dogode točno na način na koji su se i dogodili. To je uključivalo i to da se Isus u potpunosti potčini ljudskom životu.

PROČITAJTE: Marija: Potret žene koju je Bog koristio

Da je Marija od početka znala Njegovu misiju – to da je Isus bio i Bog i čovjek – Isusova ljudska strana nikada ne bi mogla doći u potpunosti do izražaja; previše bi se skoncentrirali na Njegovu božansku stranu. Kakvu vezu bi Njegovi učenici ili pak Njegovi zemaljski roditelji imali s Njime da su od početka znali da razgovaraju s Bogom? Krist se ponizio kako bi živio životom obična čovjeka (Hebrejima 4, 15). Učinio je nešto što bi bilo nemoguće za učiniti da se od početka znalo da je On i Bog i čovjek.

Osim ovoga, postupno otkrivanje Isusove misije je onima koji su Mu bili najbliži, otkrivalo važne stvari. Isto kao što su i učenici malo po malo počeli razumijevati koga točno slijede, tako je i Marija, dan po dan, otkrivenje po otkrivenje, uvidjela da je zaista rodila Sina živoga Boga. Lekcije koje su postupno učili su imali puno snažniji učinak na njih nego što bi imali da su sve znali od početka.

Autor: Alfred Edersheim; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!