Zašto nije dobro prekrižiti noge dok sjedite?

Zašto nije dobro prekrižiti noge dok sjedite? Iako ste vjerojatno na to navikli, nakon ovoga ćete dobro razmisliti hoćete li to više činiti.

Sjediti prekriženih nogu je vrlo česta poza koju mnogi od nas zauzimaju automatski. Mnoge žene sjede upravo tako jer je to nekako elegantno i ženstveno. Ali, to nije nimalo zdravo, a može biti i opasno za zdravlje. Naime, prakticirate li sjediti tako, ovo bi vam se moglo dogoditi:

1. Sjedite li duži vremenski period u toj pozi, može doći do paralize peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala. Osim one koji često drže noge prekrižene, ova paraliza pogađa i mršave ljude vezane za krevet te one u koji nisu dovoljno stabilni u invalidskim kolicima.

2. Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sjedenja prekriženih nogu povisuje krvni tlak u tijelu čak i ako problemi s tlakom inače ne postoje. Izbjegavanje takvog sjedenja vodi boljoj cirkulaciji.

3. Ovakav način sjedenja, također, može dovesti do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

4. Veće su šanse za nastanak tzv. “paukovih vena”. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sjedenje prekriženih nogu također može biti krivac za njihov nastanak. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Ali, ako su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

5. Pojedina istraživanja pokazuju kako sjedenje s prekriženim nogama dulje od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tijela, bolova u donjem dijelu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osjećaja u bokovima, piše Bright Side.

NAJNOVIJE!