5 razloga zašto oprostiti svom supružniku

Evo pet razloga zbog kojih trebate oprostiti svom supružniku.

Jer imamo takvu zapovijed

Apostol Pavao nas podsjeća neka „budemo ljubazni jedni prema drugima, nježnog srca, skloni opraštanju kao što je Bog po Kristu oprostio nama“. (Efežanima 4, 32) S obzirom na to da je nama oprošteno neograničeno više nego što bi netko mogao sagriješiti protiv nas ne bismo se trebalo osjećati primorano da oprostimo drugima. Kao što je Pavao rekao: „Ljutite se, ali ne griješite“. I „ne dopustite da sunce zađe nad vašom ljutnjom“. (Efežanima 4, 26)

Jer je i nama toliko toga oprošteno

U usporedbi o slugi koji nije oprostio Isus nam govori da je dug koji je nama oprošten daleko veći od duga kojeg mi trebamo oprostiti. Usporedbu možemo pronaći u Mateju 18, 21-35. Činjenica da je ova usporedba toliko duga nam pokazuje koliko je Kristu važno da mi oprostimo jedni drugima, jer je naš dug pred Bogom veći od bilo kojeg duga koji može postojati između nas.

Zbog oproštenih prekršaja

Kralj Salomon nam govori: „Um čovjeka usteže od srdžbe, a čast mu je oprostiti krivicu“. (Izreke 19, 11) Stoga bismo trebali „podnositi jedan drugoga i opraštati jedan drugome, ako ima tko tužbu na koga; kao što je i Gospodin nama oprostio, tako i vi“. (Kološanima 3, 13) Nije li to samo po sebi dovoljan razlog?

To je oslobađajuće

Kada su Židovi za vrijeme Drugog svjetskog rata bili oslobođeni iz zatvora jedan Židov posebice je želio pronaći nacistu koji ga je utamničio. No to nije bilo zbog osvete. Želio mu je oprostiti. Nakon što je to učinio osjetio se slobodnijim od vremena kada je izašao iz koncentracijskog logora.

VIDI OVO: 12 savjeta kako oprostiti nekome tko te u prošlosti povrijedio

Apostol Pavao nam kaže: „Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: Moja je odmazda, ja ću je vratiti, veli Gospodin“. (Rimljanima 12, 19) Supružnik vjerojatno neće učiniti nešto ovako zlo, ali je princip isti: „Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo“. (1. Petrova 3, 17)

Bolje je trpjeti za dobro nego čineći zlo

Korinćani su odveli jedan drugoga na sud vjerojatno zbog nečega što je bilo nevažno, stoga ih je apostol Pavao prekorio zbog ovoga pišući: „Zapravo, već vam je to nedostatak što se parničite među sobom. Zašto radije ne trpite nepravdu? Zašto se radije ne pustite oplijeniti“? (1. Korinćanima 6, 7) Je li vrjednije pobijediti u svađi, ali izgubiti svog supružnika? Vjerujem da je princip isti: bolje je podnijeti gubitak nego pobijediti, ali opet na kraju izgubiti, ako znate na što mislim.

Zaključak

Bog nam zapovijeda neka ne zadržavamo zamjeranje, već da opraštamo jedni drugima s obzirom na to da je i nama oprošteno. Naš dug pred Bogom veći je od bilo kojeg duga koji postoji protiv nas. Trebamo oprostiti nedostatke jedni drugih, a ako pogledamo u ogledalo vidjet ćemo zašto. Opraštanje supružniku je oslobađajuće; bez obzira jesu li zaslužili ili ne. Konačno, bolje je patiti za činjenje dobra nego pobijediti u raspravi i biti u pravu, a izgubiti odnos.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com