Zašto svaki sin treba oca?

Svaki sin treba oca! Ako nemate duhovnog oca, molite za njega. Pokušajte se naći s muškarcima. Molite ih da vam budu mentori u Riječi.

Ovaj prizor sam ”vrtio” u glavi nebrojeno puta. Flourescentna svjetla ispunjavaju podrum zlatnim tragom. Pokućstvo je bilo istrošeno. Stol nakrivljen. Nisam znao niti gdje smo niti tko je taj čovjek. Sjećam se da sam proučavao lice moje majke. Izgledalo je kao da joj se sviđa. On je zasigurno dobar.

Bio je visok. Više je izgledao kao ja nego mama. Sjećam se da sam uživao u tome što sam mu se svidio. Sagnuo bi se i postavio mi pitanja, dao mi slatkiš. No kada sam ga upitao smijem li ići van igrati se s loptom rekao mi je da ne smijem. Netko mi ne bi dopustio. Ustanova je imala takva pravila koje mladi dječak nije mogao razumjeti.

PROČITAJTE: 8 stvari koje samo otac može pružiti svome sinu

Slično je i sa životom. Godine ispunjene slomljenim obećanjima, zaboravljenim rođendanima i Božićima prevedenim zurenjem u vrata. Kako bi vrijeme prolazilo tako bi došla vlaga i beton bi postao tvrđi. Sjećanja na rečenice tipa „Neki dan sam se provozao pored tvoje kuće kako bi posjetio svoga brata“ bez zaustavljanja kako bi posjetio svog sina je uskoro bilo nešto na što bih samo slegnuo ramenima. Ne bi me se doticalo. Nije me moglo dotaknuti. Odrastao sam kao dijete, a odraslima ne treba pomoć njihovih očeva.

U isto vrijeme povrijeđenost, frustracija i očaj zbog oca kojeg sam (kao i mnogi poput mene) mrzio što ga trebam i ovog vikenda su se ponovno odigravali ispred mojih očiju.

Čovjek u kutu

Na više nego jedan način priča Adonisa Creeda je priča tolikog broja crnih dječaka. Bez obzira na vulgarnost i vrlo sugestivne scene, priča je dirljiv prikaz prevladavajuće odsutnosti. Iako je njegov otac, poznati boksač Apollo Creed poginuo u ringu, što je odsutnost koja se može više opravdati od drugih, on je ipak odrastao bez oca. Neki vrijeme borio se kroz različite udomiteljske domove sve dok Apollova žena (koja nije bila Adonisova biološka majka) nije odlučila udomiti ga. Iako je Apollo bio mrtav Adonis je još uvijek čeznuo za njime.

Ljut, očvrsnut, izgubljen, ušao je u ring sam kako bi pronašao svoga oca i čineći tako pronašao je sebe. Nitko nije bio u njegovom kutu. Nitko da ga poduči kako da pravilno udari kroše ili direkt, kako da zaprosi djevojku ili kako da se nosi s poteškoćama svoje obitelji. Ono što je ovaj film učinilo dodatno udarnim jest to što je Adonis pronašao oca u liku Rockyja Balboe.

Mučeći se kako biti otac vlastitome sinu nakon što je njegova žena umrla, Rocky je postao neočekivani mentor i očinska figura mladome čovjeku. Trenira ga, podržava ga i daje mu očinske savjete. Njih dvojica imaju neobičan odnos. Imaju verbalne sparinge. Naljute se jedan na drugoga, povrijede jedan drugoga. Oproste. Zajedno idu u rat. U suštini, oni su otac i sin.

Veza između njih dvojice je prikazana izvrsnim kontrastom u Creedovom opasnom protivniku: Viktoru Drago. Rođen u mržnji, treniranom od strane svoga oca još otkako je dijete, on jede, spava i diše za borbu. Viktor je sin čovjeka koji je ubio Creedova oca. On biva treniran u nadi da će imati osvetu nad Rockyjem koji je pobijedio Ivana Draga, što je njihovu obitelj koštalo sve. On je više oružje nego što je sin. Dragov otac je živ, ali je zaslijepljen osvetom. Film je o dvije obitelji, dvije vrste odnosa oca i sina i snagama tih odnosa koji mogu stvoriti ili slomiti čovjeka.

Vjera apostola

Odrastajući u predgrađu moja priča nije bila ništa drugačija. Nisam sjedio sa ostalim ”izgubljenim dječacima” i razgovarao o tome kako naši biološki očevi nisu bili prisutni u našim životima. To nije bio dio naše kulture. Nismo se željeli zamarati s bezimenim ljudima koji se nisu htjeli gnjaviti s time što će biti dio našuh života. Bili smo snažniji od toga. Nema koristi za plakanjem nad prolivenim mlijekom.

PROČITAJTE: 3 nevjerojatne stvari koje se dogode muškom mozgu kada postane otac

„Tko je tvoj Rocky“? – upitao sam crnačkog kršćanskog brata nakon što je film završio. Malo se zamislio no nije imao odgovor. Sa dvoje djece, nije se mogao sjetiti očinske figure koja ga je vodila duhovno, emocionalno i roditeljski. Mogao sam mu samo reći da postane Rocky kojeg nikada nije imao.

Muškarci trebaju imati čovjeka u svome kutu. Bez obzira na to radi li se o biološkim očevima ili ne, treba im stariji, mudriji i čovjek sa više iskustva kako bi postali onakva vrsta ratnika na kakve ih Bog poziva da budu. Koliko god da je neimaština bioloških očeva epidemija u crnačkoj zajednici, pitam se mogu li se crkve ponositi boljoj situaciji u pogledu mladih ljudi. Uvježbavamo li sinove među nama da postanu snažni, vjerni i božanski muževi, očevi i vojnici?

Gdje su Pavli?

Gdje su Pavli koji će provoditi vrijeme mentorirajući Luke, Timoteje, Tite? Gdje mogu oni koji nemaju oca otići kako bi pronašli očeve koje nikada nisu imali? Koliko muškaraca mlađu braću nazivaju ”pravim djetetom u vjeri” (1. Timoteju 1, 2; Titu 1, 4)?

Ulice svijeta se redaju kako bi naše muškarce regrutirale u druge vojske. Gdje su ostarjeli generali, zapovjednici i kapetani koje je Bog pripremio da uvježbavaju druge za naše ratove? Velik broj nas je na konopcima, u modricama, krvare…. Teturaju. Jednostavno pokušavaju preživjeti ovu rundu. Mi vas trebamo.

Bog zasigurno jest otac onih koji nemaju očeve (Psalam 68, 5). No On mari za svoju djecu preko sadašnjih, zrelih svetaca u lokalnim crkvama. Bog obećaje, nakon što postanu dijelom Tijela Kristovog, svakom svome sinu dati velik broj očeva (Marko 10, 29-30). Ovo su začeli apostoli. Pavlova ostavština je bila ugravirana u životima njegove djece. Mladići u crkvama su naša kruna pred Bogom (1. Solunjanima 2, 19). Oni nas trebaju.

Ako nemate duhovnog oca, molite za njega. Pokušajte se naći s muškarcima. Molite ih neka vam budu mentori u Riječi. Pitajte ih za to da provedete vrijeme s njihovim obiteljima. Pitajte ih kako voditi kućni proračun, kako promijeniti gumu na autu, kako voljeti svoju ženu onako kako Krist voli svoju crkvu. Ako nemate duhovnog sina, još nije prekasno. Baš u ovome trenutku možete promijeniti život mladića i živote mnogih drugih kroz njega. Ono što znate naučite druge vjerne mladiće koji će onda činiti isto (2. Timoteju 2, 2). Budite očevi Adonisima.

Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!