Zašto slavimo Uskrs?

Smrt je stvarnost života u palom svijetu. Sve što je rođeno jednom će umrijeti i svim dobrim stvarima dolazi završetak. Ili ne dolazi? Slavimo Uskrs kao podsjetnik na uskrsnuće Isusa Krista, koji je donio velike promjene na Zemlju.

Po pobjedi nad smrću, dao je čovječanstvu nadu da smrt ne mora biti završetak, nego da ono što je smrtno ”može progutati život”. (1. Korinćanima 5, 4)

Isus je napustio nebo kako bi živio među nama, kako bi se suočio s boli smrtnosti i smrću vlastitog tijela, kako bismo mi sami mogli uskrsnuti kroz silu Duha Svetoga, koji djeluje u nama. (Ivan 1, 14) To je prekrasna istina i razlog zbog kojeg slavimo Uskrs.

Zbog čega kršćani slave Uskrs?

Uskrs je dan na koji se kršćani sjećaju uskrsnuća Isusa Krista od mrtvih, dan kada se slažu s izjavom anđela: „Nije ovdje, uskrsnuo je.“ (Luka 24, 6-7) Krist je to obećao prije svoje smrti: „Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će.“ (Ivan 11, 25) Sigurno kao što je siguran izlazak sunca, znamo da je Krist uskrsnuo, zbog čega je Pavao napisao: „Znajući da Krist uskrsnuvši od mrtvih više ne umire, smrt više ne vlada njime.“ (Rimljanima 6, 9) Kristovo uskrsnuće središnja je tema kršćanske vjere.

1. Korinćanima 15; 17-19 to jasno objašnjava: „A nalazimo se i lažni svjedoci Božji, što smo svjedočili protiv Boga, da je uskrsnuo Krista, kojega nije uskrsnuo, ako doista mrtvi ne uskršavaju. Jer ako mrtvi ne uskršavaju ni Krist onda nije uskrsnuo. A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je vjera naša, jer ste u grijesima svojim.“  Pavao nastavlja: „A sad je Krist uskrsnuo od mrtvih, prvijenac onima, koji usnuše.“ (1. Korinćanima 15, 20) To znači da je Krist bio prvi koji je pobijedio smrt, ali neće biti posljednji. U Kristu, naša vlastita tijela, koja su bila ”požeta u slabosti” uskrsnut će u moći. (1. Korinćanima 15, 43) Nakon toga čitamo o prekrasnoj nadi u koju se trebamo pouzdati, dok prolazimo kroz ovo privremeno iskustvo postojanja na zemlji: „A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se ispuniti riječ, što je napisana: “Pobjeda proguta smrt. Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?” A žalac je smrti grijeh, a sila je grijeha zakon. A Bogu hvala, koji nam dade pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu. Zato, braćo moja ljubljena, budite stalni i nepokolebljivi, puni revnosti u djelu Gospodnjem svagda, znajući, da rad vaš nije uzaludan u Gospodinu!“ (1. Korinćanima 15, 54-58)

Ovo je budućnost zbog koje se isplati slaviti, čak usprkos našoj smrtnosti. Smrt nije završetak.

VIDI OVO: Katolički kalendar 2022.: Imendani, blagdani i neradni dani

Kakva je povijest uskršnjih blagdana?

Iako su prvi kršćani vjerojatno obilježavali uskrsnuće Krista, prva proslava Uskrsa zabilježena je u 2. stoljeću. Podrijetlo riječi Uskrs nije sigurno, budući da je postojala i kontroverza, koja je bila povezana s odabirom datuma na koji bi se Uskrs trebao obilježavati. 325. godine Nicejski sabor službeno je proglasio da će se Uskrs proslavljati ”prve nedjelje nakon prvog punog mjeseca, nakon proljetnog ekvinocija”, budući da Uskrs nije svake godine u isto vrijeme.

Devet biblijskih stihova koje možete zapamtiti za Uskrs

Tjedni koji prethode Uskrsu savršeno su vrijeme za meditaciju, pa čak i za sjećanje na prekrasnu stvarnost uskrsnuća, na način koji će ostati s vama tijekom cijele godine, podsjećajući vas na vaš izvor nade i moći kao kršćanina. Uskrsnuće je uistinu u središtu naše vjere, a postoje deseci stihova koji lijepo govore o tome. Evo samo nekoliko za početak:

„Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. I ni jedan, koji živi i vjeruje u mene, neće umrijeti dovijeka. Vjeruješ li to?“ (Ivan 11, 25-26)

„S njim smo dakle pokopani krštenjem u smrt, da kao što uskrsnu Krist od mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo.“ (Rimljanima 6, 4)

„A ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo, da ćemo i živjeti s njim, znajući da Krist uskrsnuvši od mrtvih više ne umire, smrt više ne vlada njime. Jer što umrije, grijehu umrije jedanput, a što živi, Bogu živi. Tako i vi držite sebe, da ste mrtvi grijehu, a živi Bogu, u Kristu Isusu Gospodinu našemu.“ (Rimljanima 6, 8-11)

„A ako li stanuje u vama Duh onoga, koji je uskrsnuo Isusa, onaj, koji je uskrsnuo Isusa Krista od mrtvih, oživjet će i vaša smrtna tjelesa Duhom svojim, koji stanuje u vama.“ (Rimljanima 8, 11)

„A Bog je i Gospodina uskrsnuo, i nas će uskrsnuti silom svojom.“ (1. Korinćanima 6, 14)

„Jer sam vam najprije predao što sam i primio, da je Krist umro za grijehe naše po Pismima; I da je pokopan, i da je uskrsnuo treći dan po Pismima.“ (1. Korinćanima 15, 3-4)

„Jer ljubav Kristova nagoni nas, kad ovako sudimo: ako je jedan za sve umro, to su svi umrli; I za sve je umro, da i oni, koji žive, ne žive više sebi, nego onome, koji je za njih umro i uskrsnuo.“ (2. Korinćanima 5, 14-15)

„Da spoznam njega i silu uskrsnuća njegova i zajednicu njegovih muka, da mu budem sličan u smrti, Ne bih li kako dostigao uskrsnuće od mrtvih. Ne kao da bih već bio postigao, ili već savršen bio; ali nastojim, ne bih li ga uhvatio, jer je i mene uhvatio Krist Isus.“ (Filipljanima 3, 10-12)

VIDI OVO: Pravoslavni Uskrs: Kako pravoslavci računaju datum Uskrsa?

Uskrsne molitve

Budući da je Uskrs jedan od najradosnijih dana kršćanskog kalendara, postoje mnoge molitve koje su kršćani zapisivali i molili kroz stoljeća Crkve u njegovu održavanju. Možda ćete smatrati smislenim moliti ove molitve kako biste osjetili povezanost s “oblakom svjedoka” (Hebrejima 12, 2) koji su slavili, slave i slavit će Isusovo uskrsnuće za cijelu vječnost!

Od Hipolita Rimskog (190.-236.)

„Krist je uskrsnuo: Svijet ispod leži pust. Krist je uskrsnuo: duhovi zla su pali.

Krist je uskrsnuo: anđeli Božji se raduju. Krist je uskrsnuo: Grobovi mrtvih su prazni. Krist je zaista uskrsnuo od mrtvih, prvi od spavača, slava i moć su njegove u vijeke vjekova.“

Iz Knjige zajedničkih molitvi:

„Svemogući Bože, koji si za naše otkupljenje dao svoj jedino-rođenog Sina do smrti na križu, i po Njegovoj slavi uskrsnuće nas je izbavilo od vlasti našeg neprijatelja: Daj da mi tako svakodnevno umiremo grijehu, da možemo zauvijek živjeti s Njim, u radosti Njegova uskrsnuća; po Isusu Kristu Tvome Sinu Gospodinu našem, koji živi i kraljuje s Tobom i Duhom Svetim, jedan Bog, sada i u vijeke vjekova. Amen.“

Iz Doline vizije:

„O Bože moga izlaska, velika je bila radost Izraelovih sinova kada je Egipat umro na obali. Daleko veća radost kad je Otkupiteljev neprijatelj ležao zgnječen u prašini!

Isus ide naprijed kao pobjednik, pobjednik smrti, pakla i svih suprotstavljenih sila; On raskida okove smrti, gazi moći tame, i živi vječno.

On, moje jamstvo milosti, uhićen radi plaćanja mog duga, izlazi iz tamnice groba slobodan i kao pobjednik nad grijehom, smrti i Sotonom.

Pokaži mi dokaz da je Njegova zamjenička ponuda prihvaćena, da su zahtjevi pravde zadovoljeni, da je đavolje žezlo zadrhtalo, da je njegovo palo prijestolje sravnjeno.

Daj mi sigurnost da sam u Kristu umro, u Njemu sam ustao, u Njegovom životu živim, u Njegovoj pobjedi pobjeđujem, u Njegovom uzašašću bit ću proslavljen.“

Ako nema uskrsnuća, kršćani nemaju razloga za nadu. Ali budući da je Krist pobijedio smrt svojim slavnim uskrsnućem, oni koji Ga slijede mogu se tome radovati: „A ako li stanuje u vama Duh onoga, koji je uskrsnuo Isusa, onaj, koji je uskrsnuo Isusa Krista od mrtvih, oživjet će i vaša smrtna tjelesa Duhom svojim, koji stanuje u vama.“ (Rimljanima 8, 11) Ovu pobjedu života nad smrću vrijedi slaviti svaki dan, ali kakav je blagoslov provesti ovo doba godine posebno razmišljajući o tome. Neka vas stvarnost uskrsnuća ispuni radosnom nadom u vjeru u ovo uskrsno vrijeme, sada i uvijek!

Autorica: Jessica Udall; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!