Što je uskrsnuće?

Svaki iskreni vjernik u Krista zna što je uskrsnuće i zašto je ono najvažnije za ispravan odnos s Bogom. Bez uskrsnuća ne bi bilo kršćanstva.

Nakon što je Isus Krist bio razapet, Josip iz Arimateje je Njegovo tijelo položio u grobnicu. Veliki je kamen pokrivao ulaz i stražari su čuvali zapečaćenu grobnicu. Trećeg dana, u nedjelju, nekoliko je žena u zoru došlo vidjeti grob.

Dogodio se silan potres dok je anđeo kotrljao kamen. Stražari su se tresli od straha dok je anđeo, odjeven u jarko bijelu boju, sjedio na kamenu. Anđeo je rekao ženama da razapeti Isus više nije u grobu: “Uskrsnuo je, baš kao što je rekao.” Tada je naložio ženama da pregledaju grobnicu i uvjere se same. Zatim im je rekao da odu obavijestiti učenike. Uz mješavinu straha i radosti, potrčale su prenijeti anđelovu poruku, ali iznenada ih je Isus sreo na putu. Pale su mu pred noge i klanjali mu se.

Isus im tada reče: “Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!”

Kad su stražari javili glavarima svećeničkim što se dogodilo, podmitili su vojnike velikom svotom novca, rekavši im da lažu i kažu da su učenici u noći ukrali tijelo.

Što je uskrsnuće i zašto je značajno?

Uskrs je glavni kršćanski blagdan koji slavi uskrsnuće Isusa Krista. Na Veliki petak sjećamo se raspeća i Kristove smrti, dok na Uskrs slavimo Njegovo uskrsnuće.

Bez uskrsnuća o Isusu se moglo razmišljati kao o velikom učitelju i dobrom čovjeku. Ali nakon što je uskrsnuo iz mrtvih, Njegovi su sljedbenici sa sigurnošću znali da je On onaj za koga je tvrdio da je – Spasitelj grešnika.

Koji je značaj uskrsnuća Isusa Krista? Zašto je to nešto što se toliko slavi kroz sva stoljeća do danas?

1. Uskrsnuće Isusa Krista znači da smo opravdani pred Bogom

“… koji je predan za opačine naše i uskrišen radi našeg opravdanja.” (Rimljanima 4, 25)

Zbog grijeha je čovječanstvo odvojeno od Boga i nije sposobno za odnos s njim (Rimljanima 6, 23).

Biblija nas naziva “djecom gnjeva” jer Bog svoj gnjev mora izliti na one koji krše Njegov zakon (Efežanima 2,3). Bez da netko uskoči kako bi ispravio ovu situaciju, ne možemo imati ispravan odnos s Bogom. U Isusovoj smrti na križu, Bog je našu kaznu stavio na Isusa kako bismo mogli biti opravdani pred Njim.

Isusovo uskrsnuće potvrđuje da je Bog prihvatio Kristovu žrtvu na križu i osigurao nam pristup k Njemu.

2. Uskrsnuće Isusa Krista dokazuje da je Isus pobijedio smrt

Znamo doista: Krist uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje. (Rimljanima 6, 9)

Smrt je neprijatelj čovječanstva i pravedna kazna za grijehe svake osobe. Nikakav trud, medicinska tehnologija, moć ili bogatstvo ne mogu uništiti smrt.

Krist je uskrsnuo iz mrtvih jer ga smrt više nije mogla zadržati, a mi se više ne moramo bojati smrti jer je Krist nad njom trijumfirao. Smrt više nije neprijatelj, jer se u Kristu više ne moramo bojati kazne koja dolazi nakon smrti. S Kristom ćemo vječno živjeti u Njegovom Kraljevstvu.

Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu! (1. Korinćanima 15, 55-57)

Uskrsnuće Isusa Krista dokazuje da je Isus pobijedio smrt

3. Uskrsnuće Isusa Krista znači da su vjernici sjedinjeni s Njim

Ta znamo: onaj koji je uskrisio Gospodina Isusa i nas će s Isusom uskrisiti i zajedno s vama uza se postaviti. (2. Korinćanima 4, 14)

Kad vjerujemo u Isusa, sjedinjeni smo s Njim. Jedinstvo s Kristom znači da kad nas Bog gleda, On ne vidi našu nepravednost, već Kristovu pravednost. To znači da smo s Njim umrli i da ćemo s Njim i živjeti (Rimljanima 6, 8).

To sjedinjenje omogućeno je Kristovim uskrsnućem. Slično kao kada se par sjedini u braku, i njih dvoje postanu jedno tijelo (Matej 19, 5-6), kršćani primaju Kristovu pravednost zbog svog sjedinjenja s Njim (1. Korinćanima 1, 30).

Sada smo u stanju hodati u novosti života, jer nas Duh Sveti veže za Isusa Krista (Rimljanima 6, 4).

Uskrsnuće Isusa Krista daje kršćanima živu nadu

Oproštenje naših grijeha i opravdanje pred Bogom daje kršćanima ogromnu nadu. Kršćani su se promijenili iz Božjeg neprijatelja u Božje dijete s vječnim nasljedstvom na nebu koje se nikada ne može oduzeti. Što može biti bolja vijest od te?

“Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?” (Ivan 11, 25-26)

PROČITAJTE JOŠ: