Zašto sotona napastuje neke više od drugih?

Zašto sotona napastuje neke ljude više od drugih? Zašto nam se čini da neki vjernici imaju bezbrižan život?

Pišem ovo da vas podsjetim kako bitka s kojom ste suočeni nije vaša, nego Božja. Ako ste njegovo dijete, možete biti sigurni da će sotona “bjesnjeti protiv vas”.

U 2 Ljetopisima 20 veliko je mnoštvo došlo protiv naroda Božjeg. Kralj Jošafat i njegov narod odlučili su svojim srcem da će tražiti Gospodina i postiti. Kralj je iznio Bogu molitvu koju je i većina nas povremeno molila tijekom našega duhovnog putovanja: “Jer u nas nema sile prema tome velikom mnoštvu koje dolazi na nas, niti mi znamo što da radimo, nego su nam oči uprte u te” (2 Ljet 20,12). “Tada siđe Jahvin duh usred zbora … On reče: ‘Ne bojte se … toga velikog mnoštva, jer ovo nije vaš rat, nego Božji'” (2 Ljet 20,14-15).

Izaija je dao ovo upozorenje svim sotonskim silama: “Koga si grdio, hulio? Na koga si glasno vikao … Na Sveca Izraelova” (Iz 37,23).

Bog je rekao svome narodu Izraelu, a kaže i nama danas: “Ova bitka nije protiv vas. To je sotonin bijes protiv mene, Gospodina, koji stanujem u vama.” Bog je rekao sotoni: “Znam kad se dižeš i kad sjedaš, kad izlaziš i kad se vraćaš … bjesnio si na me” (Iz 37,28-29).

Pitam vas – gdje je vaša bitka? U braku? U biznisu ili na poslu? U financijama? U zdravlju? Postaje li vaša bitka sve žarča iz dana u dan? Ako imate srce za Isusa i želite biti blizu njega, suočit ćete se s bijesom pakla. Ali to još uvijek nije vaša bitka.

PROČITAJTE: Kako se boriti protiv sotoninih laži Božjom istinom?

Svoju bitku možete brzo završiti ako tako odaberete; jednostavno je napustite i predajte se svome strahu i sumnjama. Sotona ne uznemiruje one koji ostavljaju svoje pouzdanje u Gospodina.

Da, bitka je Gospodnja, ali i mi imamo udio – a to je pouzdavati se i vjerovati njegovim obećanjima usprkos beznađu i onome što se čini nemogućim. “Zašto kažeš, Jakove, i ti, Izraele, govoriš: ‘Moj put sakriven je Jahvi, Bogu mom izmiče moja pravica’?” (Iz 40,27).

Vjera zahtijeva da predam sve svoje probleme – sve svoje kritične situacije, strahove, tjeskobe – u ruku Gospodnju. Kad učinim sve što mogu i znam da je moja bitka iznad moje snage, moram sve predati u njegove ruke.

Naš Gospodin poznaje sotonino bješnjenje te moramo doista vjerovati da će on djelovati. On će nas provesti kroz vodu i vatru te natjerati u bijeg sve duhovne neprijatelje. Evo Riječi Božje u vezi s onim što će učiniti: “Jer bjesnio si na me i jer obijest tvoja do ušiju mi dođe, prsten ću ti provući kroz nozdrve, uzde stavit u žvale, vratit ću te putem kojim si došao” (Iz 37,29).

Budete li se čvrsto držali svoje vjere, uzdajući se u njega, počivajući na njegovim obećanjima, odbacujući sve sotonine laži koje vam dolaze u um, onda očekujte da će Bog doći svojim Duhom u vašu situaciju i donijeti očekivani kraj vašoj određenoj bitki. On će pokrenuti nebo i zemlju da vas izbavi i stvori put. Izlaz je pouzdavati se, pouzdavati se, pouzdavati se! “On ratove prekida” (Ps 46,10).

Autor: David Wilkerson; Izvor: Put života