Zašto sotona napastuje neke više od drugih?

Pišem ovo da vas podsjetim kako bitka s kojom ste suočeni nije vaša, nego Božja. Ako ste njegovo dijete, možete biti sigurni da će sotona “bjesnjeti protiv vas”.

U 2 Ljetopisima 20 veliko je mnoštvo došlo protiv naroda Božjeg. Kralj Jošafat i njegov narod odlučili su svojim srcem da će tražiti Gospodina i postiti. Kralj je iznio Bogu molitvu koju je i većina nas povremeno molila tijekom našega duhovnog putovanja: “Jer u nas nema sile prema tome velikom mnoštvu koje dolazi na nas, niti mi znamo što da radimo, nego su nam oči uprte u te” (2 Ljet 20,12). “Tada siđe Jahvin duh usred zbora … On reče: ‘Ne bojte se … toga velikog mnoštva, jer ovo nije vaš rat, nego Božji'” (2 Ljet 20,14-15).

Izaija je dao ovo upozorenje svim sotonskim silama: “Koga si grdio, hulio? Na koga si glasno vikao … Na Sveca Izraelova” (Iz 37,23).

Bog je rekao svome narodu Izraelu, a kaže i nama danas: “Ova bitka nije protiv vas. To je sotonin bijes protiv mene, Gospodina, koji stanujem u vama.” Bog je rekao sotoni: “Znam kad se dižeš i kad sjedaš, kad izlaziš i kad se vraćaš … bjesnio si na me” (Iz 37,28-29).

Pitam vas – gdje je vaša bitka? U braku? U biznisu ili na poslu? U financijama? U zdravlju? Postaje li vaša bitka sve žarča iz dana u dan? Ako imate srce za Isusa i želite biti blizu njega, suočit ćete se s bijesom pakla. Ali to još uvijek nije vaša bitka.

Svoju bitku možete brzo završiti ako tako odaberete; jednostavno je napustite i predajte se svome strahu i sumnjama. Sotona ne uznemiruje one koji ostavljaju svoje pouzdanje u Gospodina.

Da, bitka je Gospodnja, ali i mi imamo udio – a to je pouzdavati se i vjerovati njegovim obećanjima usprkos beznađu i onome što se čini nemogućim. “Zašto kažeš, Jakove, i ti, Izraele, govoriš: ‘Moj put sakriven je Jahvi, Bogu mom izmiče moja pravica’?” (Iz 40,27).

Vjera zahtijeva da predam sve svoje probleme – sve svoje kritične situacije, strahove, tjeskobe – u ruku Gospodnju. Kad učinim sve što mogu i znam da je moja bitka iznad moje snage, moram sve predati u njegove ruke.

Naš Gospodin poznaje sotonino bješnjenje te moramo doista vjerovati da će on djelovati. On će nas provesti kroz vodu i vatru te natjerati u bijeg sve duhovne neprijatelje. Evo Riječi Božje u vezi s onim što će učiniti: “Jer bjesnio si na me i jer obijest tvoja do ušiju mi dođe, prsten ću ti provući kroz nozdrve, uzde stavit u žvale, vratit ću te putem kojim si došao” (Iz 37,29).

Budete li se čvrsto držali svoje vjere, uzdajući se u njega, počivajući na njegovim obećanjima, odbacujući sve sotonine laži koje vam dolaze u um, onda očekujte da će Bog doći svojim Duhom u vašu situaciju i donijeti očekivani kraj vašoj određenoj bitki. On će pokrenuti nebo i zemlju da vas izbavi i stvori put. Izlaz je pouzdavati se, pouzdavati se, pouzdavati se! “On ratove prekida” (Ps 46,10).

Autor: David Wilkerson; Izvor: Put života