9 uvjerljivih razloga zašto trebate početi trčati svaki dan

Kao što su drevni Grci govorili: „Ako želiš biti snažan – trči. Ako želiš biti lijep – trči. Ako želiš biti pametan – trči“, i bili su u pravu.

Naravno, samo trčanje neće pomoći u rješavanju baš svih problema, a prije nego odlučite otrčati maraton važno je posavjetovati se s liječnikom. Ali ako u svoju dnevnu rutinu uključite trčanje, sigurno ćete primijetiti pozitivne pomake. To je predivan i gotovo potpuno besplatan način da dođete do dobre forme. Ne zahtjeva posebnu opremu (osim poštenih tenisica), ili članstvo u teretani. Sve što je potrebno je dobar stav i razlozi za trčanje.

Zašto trčati svaki dan?

Portal Brightside.me donosi devet razloga koji će vas sigurno potaknuti da razmislite zašto je trčanje dobro za naše zdravlje.

1) Trčanje osnažuje srce, povećava broj kapilara u krvi kao i broj crvenih krvnih stanica. Vaše srce i mišići postat će snažniji.

2) Povećava se kapacitet korištenja kisika u mišićima. Dobro trenirano srce pumpa puno više krvi po ciklusu nego ono koje ne trenira. Kada se cirkulacija poveća, poveća se i iskorištavanje kisika u tijelu. Svo tkivo i organi u tijelu primit će više krvi, kisika i hranjivih tvari.

PROČITAJTE: 8 nevjerojatnih načina na koje trčanje može preobraziti vaše tijelo i mozak

3) Trčanje je sjajno za otpuštanje stresa. Vaše tijelo nakuplja otpadne tvari zbog svih napetosti i umora tijekom dana. Da biste ih se riješili potrebno je dobro znojenje, a trčanje je savršeno za taj zadatak.

4) Kada vježbate, tijelo otpušta hormon endorfin koji je poznat i kao „hormon sreće“, i to ne bez razloga. Kada se u vašem tijelu poveća razina endorfina osjećate blagi osjećaj euforije, a depresivni osjećaji nestaju.

5) Bolja mentalna aktivnost. Kada ste zaposleni trčanjem vaš mozak često dolazi do kreativnih rješenja za probleme kao iz vedra neba. To je zahvaljujući kisiku koji pomaže vašem živčanom sustavu, što uključuje i mozak, da bolje funkcionira.

6) Svakodnevno trčanje poboljšava vaš imunološki sustav i povećava broj crvenih krvnih stanica i hemoglobina u krvi. U isto vrijeme smanjuje vaš kolesterol, smanjuje glad i poboljšava vaš metabolizam. Svi ovi čimbenici dovode do normalizacije vaše tjelesne težine.

PROČITAJTE: 30 minuta trčanja ovako djeluje na vaše tijelo i um

7) Doba dana nije bitno. U jutro je razina vaših hormona nešto viša nego inače, pa će trčanje poslužiti kao vrsta olakšanja, a vašem će tijelu pomoći da se vrati u normalu. Trčanje navečer, nakon posla će vam pak pomoći da se opustite, napunite baterije i smanjit će osjećaj gladi. A šlag na tortu je činjenica da ćete spavati kao beba.

8) Istraživanja ukazuju da trčanje pomaže u djelomičnom obnavljanju stanica vaše jetre. Nije loše, zar ne?

9) Redovito trčanje može imati pozitivan utjecaj i na vaše mišiće i kosti. Pogotovo je dobro za starije ljude jer sprječava propadanje kosti zglobova, tj. osteoporozu.