Zašto trebate svoju bol podijeliti s Bogom?

„Ustani, zaviči u noći, na početku svake noćne straže. Kao vodu izlij svoje srce pred licem Gospodinovim“ (Tužaljke 2,19a).

Mislite da ste imali loš dan? Prema biblijskom karakteru Job je imao doktorski studij iz boli i gubitka. U samom prvom poglavlju Joba, nakon što se sve raspalo u njegovom životu, „Job ustade te razdrije svoju haljinu i obrija glavu svoju. Onda pade na zemlju i pokloni se“ (Job 1,20).

Job je izrazio svoju bol Bogu. Kada imate veliki gubitak u svom životu, prvo što trebate učiniti jest reći Bogu točno kako se osjećate.

Ovo vas može iznenaditi, ali Bog može podnijeti vašu ljutnju i frustracije. Može se nositi s vašim osjećajima. Zašto? Zato što vam ih je dao. Napravljeni ste na sliku Božju, a on je emotivni Bog.

Kada vaš dvogodišnjak ima izljev bijesa i lupa s nogama po podu, to možete podnijeti. Na isti način, Bog je veći od vaših emocija i u redu je reći mu točno kako se osjećate. Kada molite za promaknuće, ali to se ne dogodi, ili kada vaš voljeni ode iz vašeg života, ili kada primite zastrašujući poziv koji kaže: „Imate rak“, možete reći Bogu: „Ljut sam. Uzrujan. Bolestan. Frustriran. Dosta mi je. Sumnjam.“ Bog može podnijeti vaše pritužbe, vaša pitanja, vaš strah i vašu tugu. Božja ljubav prema vama veća je od svih vaših emocija.

Moja djeca znaju da ih volim. Znaju da sam na ovoj planeti dulje od njih i da imam više iskustva od njih. No, moja djeca ponekad dovode u pitanje moju prosudbu. Možete li to vjerovati?

Radije bih imao iskren razgovor s njima na nivou, nego da u sebi nose frustracije i razočaranja. Bog je isti! Radije bi da se ljutiti hrvate s njim nego da se ravnodušno udaljite.

Pravi odgovor na neobjašnjivu tragediju nije da „primate sve s osmijehom“. Tužaljke 2,19a kažu: „Ustani, zaviči u noći, na početku svake noćne straže. Kao vodu izlij svoje srce pred licem Gospodinovim.“

Autor: Rick Warren; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Pastorrick.com