4 razloga zašto vas Bog nije iscijelio (još)

Pitate se zašto vas Bog još uvijek nije iscijelio? Možda vas ponos drži podalje od potpunog iscjeljenja.

„Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.“ Ovim se riječima gubavac predstavio Isusu.

Imao je zastrašujuću bolest i tražio Isusa da ga izliječi. Isus je pružio svoju ruku i dotaknuo gubavca. Potom je rekao: „Hoću, očisti se!“, i odmah se očistio od gube.

Učim se poniznosti i putem molitve tražim ponizan stav. To je Božji sljedeći korak za mene. Molim za iscjeljenje. Tražim ga obnovu. I posljednje dvije godine, Bog i ja se bavimo mojim ponosom.

Iskustvo gubavca s Isusom zaokuplja moju pažnju. Znam vrlo malo o gubavcima i njihovoj bolesti, ali znam da su živjeli kao izopćenici u naseljima gubavaca. No, ovaj se čovjek nekako našao licem u lice s Isusom. Je li napustio svoju koloniju kada je čuo vijest o Isusu i Njegovoj sili koja može iscijeliti? Kako god bilo, ovaj je čovjek dopustio da ga njegova velika potreba dovede k Isusu.

Guba je bolest koju ovaj čovjek nije mogao sakriti. Priroda njegove potrebe bila je izložena. Ta izloženost mu je dala slobodu da prizna svoju potrebu za Isusom.

No, mnogi od nas isto imaju velike potrebe, a držimo ih u karanteni. Odvajamo se od potrebe, jer se sramimo i bojimo. Nalazimo način za interakciju sa svijetom, a potom bježimo svojoj slomljenosti.

Ponos se krije, ali poniznost traži. Poniznost zna da ima potrebe i traži Onoga koji ih ispunjava.

Ovdje su 4 razloga s kojima se i vi i ja možda borimo u predstavljanju naše slomljenosti Bogu, a time borimo i za iscjeljenje.

1. Ne vidimo našu potrebu.

U pjesmi Amazing Grace pjevamo: „Jednom sam bio slijep, ali sada vidim.“ Knez ovog svijeta je zavodnik. On je stručnjak u sakrivanju istine od nas. Predstavlja nam pravu tamu kao svjetlo. Prerušuje se u anđela svjetlosti i njegove sluge se prerušuju kao sluge pravednosti (2. Korinćanima 11,14-15).

Isus je Svjetlo svijeta. Tko god ga slijedi, imat će život ispunjen svjetlom i nikada neće živjeti u mraku (Ivan 8,12). On je put na kojem vidimo istinu. On je naš predivna milost.

Naša molitva: Milostivi Bože, molim te obasjavaj svojim svjetlom tamu unutar mene. Želim biti ispunjen tvojim životom, tvojom istinom, tvojom cjelovitošću.

VIDI OVO: 4 razloga zašto Bog ne odgovara uvijek na molitve za iscjeljenje

2. Nismo voljni priznati našu potrebu.

Ponos se krije. Iza tog sakrivanja slijedi propast (Izreke 18,12).

Tko nas želi sakriti od Boga? Koga povezujemo s uništenjem?

Sotona radi na tome da ukrade, ubije i uništi. Živi u tami i poziva nas da isto živimo u tami. Tama je dom osude i sramote. Laži se rađaju u tami. One počinju s „Dobro sam“ onda kada zapravo nismo dobro. I dovode do smrtnih grijeha.

Poniznost priznaje slabost. Bio je to prilično dug put, ali sve sam bolja u tome da govorim Bogu: „Slaba sam u ‘ovom području’ i potrebno mi je da se tvoja snaga nastani u meni (2. Korinćanima 12,9-10). Bog mi je milostivo dao prijatelje kojima mogu vjerovati sa svojim slabostima. Kada sam dovoljno hrabra da priznam kako se osjećam ili što sam učinila, oni me slušaju i mole za mene. A kada s njima dijelim, osjećam olakšanje. Veliko olakšanje.

„Ispovijedajte jedni drugima svoje prijestupke i molite jedni za druge da budete iscijeljeni. Mnogo može djelotvorna molitva pravednika“ (Jakovljeva 5,16).

Naša molitva: Bože, nisam bio vrlo hrabar u vezi svojih slabosti. Odvažno sam lagao o tome da sam „dobro“ samom sebi i drugima. Strah, sramota i laži drže me podalje od primanja tvoje pomoći. Ispuni me smjelošću da priznajem grijehe tebi i ljudima kojima vjerujem u svom životu. Pomogni mi da živim u svjetlu tvoje čiste ljubavi.

3. Ne vjerujemo da Bog ima snagu da nas iscijeli.

Taj nedostatak vjere može se pripisati Sotoni koji nas želi držati u zatočeništvu, podalje od života u izobilju (svega što trebamo) kojeg Bog daje (Ivan 10,10).

Božja Riječ kaže: „Dušu moju okrjepljuje; upućuje me stazama pravednosti poradi imena svojega“ (Psalam 23,3). Njegovo ime je Jahve Rafa, naš Iscjelitelj (Izlazak 15,26). Isus je pokazao svoju moć kad je iscjeljivao tijekom svoje službe na zemlji.

Isus je autor i dovršitelj naše vjere (Hebrejima 12,2). On može iscijeliti našu slomljenu vjeru.

Naša molitva: Oče, otvori moje oči, moj um i moju dušu kako bih te poznavao kao Iscjelitelja. Udijeli mi snažnu vjeru koja ti pristupa s pouzdanjem kao što je to učinio gubavac.

VIDI OVO: 12 molitvi za iscjeljenje onih koje volite

4. Ne vjerujemo da mu možemo pristupiti ili da ga uopće zanimamo.

Isus je umro kako bismo mogli pristupiti Božjem prijestolju s pouzdanjem – pouzdanjem da će nas čuti i pomoći nam. On je odustao od svog nebeskog prijestolja zbog života na zemlji, smrti i uskrsnuća kako bi sve nebeske izvore mogao podijeliti sa mnom i s vama. To je stvarno Radosna vijest.

„Pristupajmo dakle sa smjelošću prijestolju milosti, da primimo milosrđe i nađemo milost za pomoć u pravi čas“ (Hebrejima 4,16).

Imamo neprijatelja koji radi na tome da zakamuflira Radosnu vijest. On koristi poruge kao što su: „Ako Bog nije ______, onda neće ______ ni to.“ Jeste li zabavljali takve misli?

Jeste li sumnjali u to da zaslužujete Božje iscjeljenje?

Jeste li pretpostavljali da iscjeljenje nije za vas zato što još uvijek niste doživjeli X, Y i Z?

Je li vam milosrđe teško za prihvatiti?

Tko je izvor tih ideja?

Božja Riječ će nas udaljiti od laži – laži koje nas drže podalje od poniznog traženja Boga za ono što nam je potrebno i/ili ono što nam On želi dati.

„Išćite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se!“ (Matej 7,7).

Naša molitva: Oče, molim te oprosti mojoj nevjeri. Pouči me tko si ti i tko sam ja tebi.

Pomozi mi da te vidim kao svemoćnog i milosrdnog.

Pomozi mi da priznam da sam u potrebi.

Pomozi mi da dođem pred tebe otvorenih ruku spreman primiti od tebe.

Zaodjeni me Isusovom poniznošću. Ne želim ni trenutka provesti skrivajući se od tebe, izvora ŽIVOTA.

Podari mi zajedništvo s onima koji piju s tvog izvora i smatraju te vjernim. Ispuni moja usta svojom mudrošću. Ispuni moja usta istinom. Ne dozvoli da se sakrivam od tebe ili onih koje si odredio da mi pomognu.

Ti si moj divni savjetnik, i ja sam u velikoj potrebi za tvojom pomoći.

Molim s vjerom u Isusa. Amen.

Koje još razloge krijemo u ponosu, umjesto da ponizno tražimo Boga?

Autorica: Jennifer O. White; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!