Zbog čega Isus nailazi na toliki podsmijeh? I to sve do današnjeg dana!

Herod ga zajedno sa svojom vojskom prezre i ismija... Luka 23,11

Često sam se već pitao: Zbog čega Isus nailazi na toliki podsmijeh? I to sve do današnjeg dana!

U svijetu se svakog shvaća jako ozbiljno pa makar prodavao i najveću glupost. Međutim, prilikom spomena Isusova imena, lica se izvrću na podsmijeh i porugu.

A zbog čega?

Razlog je najvjerojatnije u proturječju između Isusovih izjava i onoga što se vidi očima. Isus daje vrlo velike izjave o sebi, poput: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.”

Nasuprot tome, stalno je izgledalo kao da će Isusov pothvat svakog trenutka propasti. Ili kad kaže: “Dođite k meni svi vi, koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti.” No kada je to izrekao, stajao je praznih ruku pred ljudima. Rekao je: “Bez mene ne možete učiniti ništa!”

No svijet i bez njega izlazi jako dobro na kraj. Isus izgovara vrlo teške riječi o tome koliko ga njegov Otac ljubi. A dok je visio na križu, povikao je: “Oče moj, zašto si me ostavio!” Nikakvo čudo što su se vjerske vođe rugali: “Neka ga sad spasi, ako mu je mio!”

Ovo proturječje jednostavno izazva podsmijeh.

Za razliku od toga, vjeri je svojstveno baš to što nam u duši, poput blještavog sjajnog svjetla, odjednom postane jasno: Isus ima pravo! Isusove riječi su istina! On zaista ima svu vlast! Samo on može pravo okrijepiti! Bez njega sav naš trud posve je uzalud! On je doista ljubljeni Sin svog nebeskog Oca!

U odnosu prema Isusu postoje samo dva pristupa: ili podsmijeh ili prosvjetljenje po Duhu Svetome.

Oče, ne daj da ostanemo slijepi! Podari nam žarko svjetlo svojeg Svetog Duha da upoznamo Isusa! Amen.

Autor: Wilhelm Busch

NAJNOVIJE!