8 stvari po kojima se prepoznaje zdravi brak

Zdravi brak se prepoznaje po nekim zdravim stvarima. Svaki brak je jedinstven, ali oni dobri imaju par zajedničkih stvari.

Prije nego sam počela pisati ovaj članak, bila sam u blagom oklijevanju zbog dugotrajne rasprave od noći prije.

Čak se ni ne sjećam oko čega smo se moj suprug Michael i ja prepirali, ali tada se to činilo kao JAKO VELIKA STVAR (caps lock uključen). Oboje smo se smijali sljedeći dan kad sam pitala Michaela za njegovo mišljenje o zdravim odnosima zbog ovog članka.

Prije negoli sam se udala, mislila sam da je definicija zdrave veze minimum konflikta. Ali sada, vidim da minimum konflikta može voditi u kategoriju nezdrave veze jer nerijetko je to znak prepariranih osjećaja koji vode do gnjeva, nedostatka glasa u vezi, ili vezi lišenoj intimnosti.

Dakle, prepirite se, parovi, ali evo par stvari za koje vjerujem da svaki zdrav brak ima:

1. Zdravi brak prilikom sukoba izbjegava uvrede, vikanje i niske udarce

Michael i ja imamo pravilo u našem braku – nema uvreda i niskih udaraca kada smo frustrirani jedno zbog drugog. Sjećam se da sam sjedila u predbračnom savjetovalištu misleći da je to glupo pravilo, jer sam smatrala da nikad neću htjeti koristiti oštre riječi upućene prema to čovjeku kojeg volim duboko. Ali, kako je naša veza sazrijevala, oboje smo doduše htjeli povrijediti drugu osobu našim riječima.

VIDI OVO: 8 stvari koje partneri u zdravoj vezi nikada ne rade

Dvoje različitih ljudi u bliskom odnosu će imati neslaganja, povrjeđivati jedno drugom osjećaje, i imati sebične tendencije. Ključ je u tome kako naučiti riješiti ova pitanja kada se pojave ne dopuštajući emocijama da nadvladaju razum.

2. Prednost veze u odnosu na dobre stvari

Dobre veze se ne dogode same od sebe. One zahtijevaju rad. Iako znamo ovu istinu, može se činiti primamljivo da zanemarimo ovu činjenicu u našoj vezi u ime drugih „dobrih stvari“.

Bilo da se radi o crkvi, socijalnom radu, biti tu za nekog tko nas zaista treba, radeći za sljedeće potpomaganje, djecu ili pomažući drugima – dobre stvari mogu pokvariti sjajne brakove. Zato nije teško pronaći primjer nekoga tko radi dobre stvari, a ima lošu vezu. Održavanje snažnog braka znači davati vašem supružniku prednost bez obzira na ono što moli za vašu pažnju.

3. Zdravi brak uključuje uzajamno poštovanje vremena i želja

Tvrtka za koju radim nema politiku odmora, jer jedan od naših principa vođenja je međusobno poštovanje. Međusobno poštovanje na poslu je učinkovito samo kada svatko radi razmišljajući kako će naši izbori (uključujući i vrijeme za odmor) utjecati na naše suradnike.

Isto je i sa brakom. Možda za njega nije pogrešno ostati sa njegovim prijateljima do 02:00 svaki vikend ili za nju da bude rijetko kući tijekom tjedna zbog društvenih obveza, ali ovo pokazuje nedostatak poštovanja koje će pogoršati odnos. Moramo se zapitati kako će naša djela utjecati na partnera i što on treba od nas.

4. Pouzdani savjetnici koji znaju kako biti direktan

Lako je upasti u zamku pitajući naše najbolje prijatelje, majku, suradnike i frizere njihov savjet za neki problem. Međutim, nije korisno tražiti bračni savjet od više od jednog ili dva pouzdana savjetnika, zbog tendencije da pitamo dok ne dobijemo odgovor koji želimo nasuprot posjedovanja prave želje za mudrošću. Svaka veza treba izvanjske, mudre ljude za savjet, koji vam se oboma dive i koji se ne boje istaknuti područja za poboljšati.

5. Zdravi brak otvara vrata za razgovor o seksu

Bez obzira je li vaš seksualni život lak i bezbrižan ili težak i zbunjujući, važno je biti u mogućnosti razgovarati o željama i strahovima u vezi intimnosti.

VIDI OVO: 6 razloga zašto je Bog stvorio seks za brak

Za mnoge koji su odrasli u Crkvi, seks je smatran lošim i prljavim i onda smo trebali neprimjetno okrenuti „bračni prekidač“ i vidjeti ga dobrim i na čast Bogu.

Seks je mnogo složeniji od Allienog i Noinog sparnog susreta u The Notebook-u, stoga je važno biti u mogućnosti razgovarati o ovoj temi otvoreno i slobodno sa vašim supružnikom.

6. Zdrave financije

Kako novac može biti razdorna tema u vezama, bitno je da to bude kako treba. Ugovaranje potrošnje, pravljenje financijskog plana i postavljanje ciljeva su dobri za početak. Ali zapamtite, vaš supružnik nije definiran svojim financijskim odlukama.

7. Neplanirano vrijeme zajedno

Baš kao što ne možete sjesti sa svojim petogodišnjakom dva sata subotom i reći: „Spreman, kreni! Kvalitetno vrijeme počinje sada!“, također ne možete očekivati da se vaš suprug osjeća voljeno kada mora biti upisan u vaš pretrpani raspored.

VIDI OVO: 10 nerealnih očekivanja koja vam mogu uništiti brak

Vaša veza treba neplanirano vrijeme da se probudite kasno, istražujete, budete spontani, smijete se i imate improviziranu plesnu zabavu. Opet, prestanite raditi te „dobre stvari“ tako da možete dati svojoj vezi gorivo koje joj je potrebno.

8. Nema tema „izvan granica“

Svi imaju stvari o kojima ne žele razgovarati. Bilo da je to tjelesna težina, potrošnja, obitelj, prošlost, prijatelj ili bilo što drugo zbog čega želite odsjeći glavu suprugu kad vam to spomene, zarad koristi vaše intimnosti morate poraditi na ovim temama i dozvoliti vašem suprugu da se približi.

Što biste još dodali na ovaj popis što zdravi brak ili zdrava veza ima?

Autorica: Ruthie Dean, Prijevod: Blaženka Š.; Izvor: Relevantmagazine.com

NAJNOVIJE!