Kako izmjeriti temperaturu bez toplomjera? Dva trika vam mogu pomoći
Foto: Pixabay

Izmjeriti temperaturu bez toplomjera nam se čini nemogućom misijom, no ova dva trika vam mogu donekle pomoći.

Povišena temperatura je prirodna reakcija tijela na patogene koje uzrokuje koronavirus. Povišena temperatura tijela javlja se jer može uništiti proteine ovih patogena kako bi ih spriječila da se razmnožavaju.

I kod svih drugih zaraza, povišena temperatura je odgovor tijela na virus, odnosno znak da je uljez u organizmu.

Upravo je zato povišena temperatura jedan od glavnih simptoma bolesti Covid-19, a manifesira se tako što osjećate vrućinu na dodir u predjelu grudi ili leđa.

Normalna tjelesna temperatura varira između 36 i 37 stupnjeva ovisno o pojedincu ili dobu dana.

Kako izmjeriti temperaturu ako nemate toplomjera u kući?

Ako koristite dodir da biste odredili temperaturu kod nekog drugog, važno je da prvo dodirnete vlastitu kožu, a zatim usporedite dvije temperature. Ako je tuđa koža mnogo toplija od vaše, to je znak temperature.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Još jedna metoda određivanja visoke temperature jeste da povučete kožu na zadnjoj strani nadlaktice kako biste provjerili postoji li znakovi dehidracije. Ako se koža brzo ne vrati na mjesto, to znači da nije elastična, kao i da je moguće da imate temperaturu.

Dodir je najpopularnija metoda, ali i najmanje točna.

Kako smanjiti povišenu temperaturu?

Naime, tuširanje mlakom vodom može privremeno pomoći da se smanji visoka temperatura, ali to je ujedno i najmanje ugodna opcija za osobu koja ima groznicu.

Kada osoba zadrhti, tijelo brzo vibrira kako bi povećalo tjelesnu temperaturu, pa bi tuširanje hladnom vodom zapravo moglo dovesti do porasta temperature.

Bolja opcija jeste da probate s toplom vodom. Kako voda isparava, tijelo će se početi hladiti.

Ako uz temperaturu imate i suhi kašalj ili neke od OVIH SIMPTOMA, to je jasan znak da se javite nadležnima i provjerite imate li koronavirus.