NaslovnicaZdravljeSuhi kašalj kod djece: uzroci, lijekovi i kada posjetiti liječnika

Suhi kašalj kod djece: uzroci, lijekovi i kada posjetiti liječnika

Suhi kašalj je onaj kašalj koji ne proizvodi sluz, a može potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kod djece može imati niz uzročnika.

Ljudi često suho kašlju da ‘počešaju’ grlo u kojem se javio osjećaj škakljanja. Taj se osjećaj javlja kao iritacija dišnog sustava zbog alergija, astme, želučane kiseline ili slično.

Suhi kašalj se u jednoj mjeri može liječiti od kuće, a nekada je potrebno otići liječniku.

Što je suhi kašalj i koji su mu uzroci?

Suhi kašalj možete prepoznati ako: nema sluzi, oštar i šupalj zvuk pri iskašljavanju, osjećaj škakljanja u grlu, kašalj traje tjednima nakon bolesti.

Suhi kašalj kod djece može imati niz uzročnika.

Refluks želučane kiseline 

Refluks želučane kiseline može uzrokovati suhi kašalj ako želudac vrati kiselinu niz dušnik, što dovodi do iritacije i suhog kašlja. Kronični refluks koji se klasificira kao bolest može uzrokovati neprestan suhi kašalj kod djece i beba.

Ostali su simptomi: žgaravica, oteklo grlo, poteškoće pri gutanju, vraćanje hrane u grlo, bolovi u trbuhu, gušenje, loš zadah i bol u prsima.

Alergije

Alergija se javlja kad imunološki sustav procjeni da je neka strana tvar, poput peluda ili dlake ljubimca, prijetnja. Tijelo reagira tako što proizvodi dodatnu sluz koja silazi niz grlo i uzrokuje kašalj. Alergija je popraćena crvenim očima koje svrbe, začepljenim ušima i pritiskom u sinusima.

Astma

Astma je kronična bolest kod koje dišni putevi oteknu u kontaktu s peludi, bolesti, prašinom ili sličnim. Ono može dovesti do upale pluća i suhog kašlja, kratkog daha i začepljenja u prsima.

Uzroci suhog kašlja kod djece
Foto: Health photo created by user18526052 – www.freepik.com

COVID-19

Koronavirus ima niz simptoma, ali najčešći je suhi kašalj. Ako vaše dijete ima suhi kašalj s povišenom temperaturom i ne može disati, javite se liječniku, pogotovo ako sumnjate na zarazu. Ostali simptomi koronavirusa su: bolovi u tijelu, gubitak mirisa ili okusa, nateklo grlo i probavni problemi.

Sapi

Sapi je virusna infekcija koja uzrokuje oticanje glasnica i grkljana. Pogađa djecu staru između 3 mjeseca i 5 godina, najčešće tijekom kasne zime. Jedan od glavnih znakova je suhi kašalj kod beba koji je snažan, prodoran i po noći se pogoršava. 

Iritantne tvari u okolišu

Neka su djeca iznimno osjetljiva na iritirajuće tvari u okolišu, kao što je prašina, ispušni plinovi, dim i plijesan. Ove tvari mogu uzrokovati suhi kašalj, pogotovo ako je zrak suh. Dugotrajna izloženost može dovesti do kroničnog suhog kašlja.

Prehlada ili gripa

Gripa i prehlada mogu imati mnoge simptome, uključujući i mokri kašalj. Međutim, nakon što bolest prođe, i dalje se može javljati suhi kašalj, zbog sluzi koja je preostala, i trajati od nekoliko dana do tjedna. 

Hripavac

Hripavac (pertussis) vrsta je kašlja koji pogađa dišni sustav, a često počinje zajedno s prehladom, nakon čega se pretvori u neprestani kašalj visokog zvuka. Hripavac nije toliko čest danas zato što protiv njega postoji cjepivo. Međutim, može biti smrtonosan za bebe zbog opasnosti od upale pluća.

Drugi uzroci suhog kašlja

Suhi kašalj može biti rezultat nuspojave na određene lijekove, ili ako dijete udahne neki predmet.

Kada posjetiti liječnika?

Suhi kašalj kod djece uglavnom odlazi sam od sebe. Međutim, trebate posjetiti pedijatra ako kašalj potraje 2-3 tjedna, jer moguće je da se radi o kroničnoj bolesti, poput astme ili refluksa želučane kiseline.

Ovo se naročito preporučuje ako je dijete mlađe od 4 mjeseca i ima ove simptome: suhi kašalj koji postane vlažan kašalj sa sluzi i krvi, piskutav suhi kašalj koji je indikator bronhiolitisa, poteškoće pri disanju, visoka groznica, dehidracija.

Lijekovi za suhi kašalj kod beba i djece
Foto: People photo created by prostooleh – www.freepik.com

Lijekovi za suhi kašalj kod beba i djece

Treba izbjegavati sirupe za kašalj kod male djece. Ne postoje dokazi da su lijekovi za kašalj učinkoviti kod djece koja su mlađa od 6 godina, a mogu se javiti neželjene posljedice za djecu mlađu od 4 godine, savjetuje Parents.com.

Za olakšavanje suhog kašlja po noći, stavite vlažnu gazu na usta djeteta, ili kupite ovlaživač zraka. Vlaga pomaže otvoriti dišne puteve i olakšava suhi kašalj.

Podignite djetetov krevet ili glavu da spava pod blagim kutom. 

Dajte djetetu topli čaj ili juhu. Tople tekućine otklanjaju sluz i opuštaju.

Dajte djetetu tablete za grlo koje se cuclaju – ako je dijete sposobno ne progutati tablete. Najbolje su one koje sadrže mentu i med.

Stavite dijete u kupaonu i vrućom vodom napravite paru u kupaoni, učinak je jednak kao kod vlažne gaze.

PROČITAJTE JOŠ: