Koštice od trešanja opasne za zdravlje
Foto: Pixabay

Koštice od trešanja mogu uzrokovati trovanje, a simptomi trovanja uključuju glavobolju, vrtoglavicu, nervozu i povraćanje.

Na radost mnogih kojima je ovo voće omiljeno, sezona trešanja je počela! Ipak, pored toga što su tako slatke, ukusne i osvježavajuće, ovo voće bi moglo i da ugrozi naše zdravlje…

Ako uživate u svježim trešnjama ili u kolaču s njima, važno je da znate da nikako ne biste smjeli gutati ili žvakati košticu od trešanja.

Koštice od trešanja sadrže cijanogene glikozide. Iako naše tijelo može asporbirati male količine cijanogenih spojeva, ako pretjerate, ozbiljno možete ugroziti svoje zdravlje.

Opasnije od gutanja koštice od trešanja jeste njeno grickanje

Mnogo opasnije od gutanja koštice od trešanja jeste njeno grickanje jer se tako direktno otpušta ovaj sastojak koji može dovesti do trovanja.

Koštice od trešanja mogu uzrokovati trovanje, a simptomi trovanja uključuju glavobolju, vrtoglavicu, nervozu i povraćanje.

Veće doze cijanogenih glikozida u organizmu mogu uzrokovati probleme s disanjem, povišenim krvnim tlakom i ubrzanim radom srca.

Ako ste sami, ili je neko u vašem društvu progutao nekoliko koštica od trešanja ili višanja, najbolje bi bilo da odmah potražite pomoć liječnika.

Najčešći način za sprječavanje trovanja jeste ispumpavanje želuca ili povraćanje.

PROČITAJTE JOŠ: DJELOTVORNIJE OD ASPIRINA: Trešnje su nevjerojatan Božji dar iz prirode!