Prirodni lijekovi za upalu mjehura: Ovih 8 vam mogu pomoći

Neki prirodni lijekovi za upalu mjehura mogu biti vrlo učinkoviti. Znate li da samo nekoliko stvari mogu riješiti vaše probleme s mjehurom?

Upala mjehura je najčešća vrsta infekcije mokraćnog sustava (UTI). Može se razviti kada bakterije uđu u mokraćnu cijev i doputuju u mjehur.

Mokraćna cijev (lat. urethra) je cijev koja odvodi urin iz tijela. Nakon što bakterije uđu u mokraćnu cijev, mogu se pričvrstiti na zidove mjehura i brzo se umnožiti.

Nastala upala mjehura može uzrokovati neugodne simptome, kao što je nagli nagon za mokrenjem. Također može uzrokovati bol tijekom mokrenja i grčeve u trbuhu.

Kombinacija medicinskih i prirodnih lijekova može olakšati simptome upale mjehura. Ako se ne liječi, upala mjehura može postati opasna po život. To je zato što se infekcija može proširiti na bubrege ili krv.

Ovo su prirodni lijekovi za upalu mjehura:

1. Pijte više vode

Voda je najbolji prirodni lijek za upalu mjehura jer ispire bakterije iz njega. To pomaže da se brže riješite infekcije. Također razrjeđuje vaš urin, pa mokrenje može biti manje bolno.

Urin je sastavljen od otpadnih sastojaka iz vašeg tijela. Koncentrirana, tamna mokraća može biti iritantnija i bolnija za prolazak za vrijeme upale mokraćnog mjehura. Razrijeđeni urin je svjetlije boje i obično ne iritira toliko.

Pijte najmanje osam čaša vode dnevno. Ograničite kofeinska pića, uključujući kavu, čaj i gazirana pića. Kofein može još više nadražiti mokraćni mjehur.

2. Češće mokrite

Često mokrenje pomaže pri eliminaciji upale premještanjem bakterija iz mjehura. “Zadržavanje” ili ne odlazak na toalet kad osjećate potrebu, doprinosi tome da se bakterije nastave množiti u mjehuru.

Korisno je i mokrenje nakon spolnog odnosa. Spolni odnos može pogurati bakterije dublje u mokraćnu cijev i kod muškaraca i kod žena.

Mokrenje nakon spolnog odnosa može pomoći pri izbacivanju bakterija iz vašeg mokraćnog sustava. To sprječava naseljavanje mikroba i izazivanje upale mjehura.

3. Antibiotici su dobar lijek za upalu mjehura

Antibiotici ubijaju bakterije koje uzrokuju upalu mjehura. Ako imate infekciju urinarnog trakta, obično vam je potreban lijek da biste se riješili klica koje uzrokuju infekciju. Stručnjaci preporučuju liječenje antibioticima.

Ako imate simptome infekcije, potražite pomoć svog liječnika. Seksualno prenosive zaraze, vaginalne infekcije i određena vaginalna stanja mogu oponašati simptome infekcije urinarnog trakta. Dakle, ključno je pronaći pravi tretman za svoje stanje.

Nazovite svog liječnika ako simptomi traju duže od dva dana ili postanu gori. Vjerojatno će vam trebati antibiotici za liječenje.

Ako ste stariji, trudni ili imate drugačija zdravstvena stanja, poput dijabetesa, odmah se javite svom liječniku.

Duljina liječenja može varirati ovisno o lijeku koji vam liječnik propiše i vašem ukupnom zdravlju. Važno je uzimati cijelu dozu lijekova čak i ako se osjećate bolje. Uzimanjem pune doze osigurat ćete da su sve štetne bakterije izvan vašeg sustava.

Upala mjehura
Foto: People photo created by freepik – www.freepik.com

4. Topli oblozi

Stavljanje toplog obloga na područje trbuha ili leđa može ublažiti tupu bol koja se ponekad pojavi tijekom upale mjehura. Ovo može biti osobito korisno ako se koristi zajedno s lijekovima.

Možete kupiti podlogu za grijanje u lokalnoj ljekarni ili na internetu. Obavezno pažljivo slijedite upute na pakiranju kako se ne biste ozljeili. Topli vlažni oblog možete napraviti i kod kuće. Jednostavno namočite mali ručnik u toplu vodu i stavite ga na mjehur ili trbuh.

5. Prikladna haljina

Bakterije uspijevaju u toplim i vlažnim okruženjima. Uske traperice i druga uska odjeća može zadržati vlagu na osjetljivim mjestima. Ono doprinosi stvaranju vaginalnih bakterija. Nosite pamučno donje rublje, šire hlače ili suknje kako biste pospješili cirkulaciju zraka i smanjili razmnožavanje bakterija.

6. Sok od brusnice

Brusnica se generacijama koristi kao prirodni lijek za upalu mjehura. Sok od brusnice i tablete od brusnice su se pokazali uspješnima u liječenju problema s mjehurom.

7. Češnjak u vodi

Sve što vam treba su dva decilitra tople vode i pet do šest režnjeva češnjaka. Češnjak usitnite pa prelijte toplom vodom i pustite da odstoji 10 minuta.

Nakon toga procijedite i popijte. Tekućini možete dodati med po želji. Pijte dvaput dnevno dva dana zaredom. Rezultati neće izostati.

8. Banana i peršin

Peršin je učinkovit diuretik, a sve što je potrebno je izmiksati svježi list peršina (jedan manji struk) te nekoliko banana i dodati tome malo vode kako bi se izmiksana smjesa mogla popiti. Popiti ujutro prije doručka. Osim što pomaže kod upale mjehura, vraća energiju tijelu i jača imunitet, što je također važan saveznik u borbi protiv upala.

Savjeti kako da spriječite upalu mjehura

Kako spriječiti upalu mjehura? Evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Pijte šest do osam čaša vode dnevno.
  • Urinirajte čim osjetite potrebu.
  • Izbjegavajte kupanje – prakticirajte tuširanje.
  • Nosite pamučno rublje.
  • Svakodnevno mijenjajte donje rublje.
  • Urinirajte prije i nakon seksualne aktivnosti.

Nadamo se da će vam navedeni prirodni lijekovi za upalu mjehura, kao i savjeti za prevenciju uistinu pomoći.