Ako želite održati brak zdravim, jednu stvar ne smijete zanemariti

Spojevi – uživo ili preko interneta – je jako cijenjeno u našoj kulturi te većina nas misli da je hodanje važan dio bilo koje značajne romantične veze. Bilo ono opušteno ili glamurozno, skupo ili štedljivo, mi intuitivno znamo da je hodanje glavni način da upoznamo nekoga, da osvojimo njegovo ili njezino srce te da stvorimo romantiku i ljubav. 

Zašto onda spojevi ne bi nastavili biti važni i nakon braka? 

Brak bi trebao biti zemaljska slika Isusa i Crkve, veza koja ukazuje na ljubav i privrženost između Isusa i Njegovog naroda. No ako muž i žena provode jako malo vremena zajedno, onda je teško učiniti da ta ljubav i privrženost rastu. 

Spojevi s vašim supružnikom ne moraju biti skupi ili teški, ali kako biste održali – i poticali – zdrav brak, neprestano hodanje i odlaženje na spojeve s partnerom jako je važno. 

Ovo su neki razloga zašto svi mi trebamo nastaviti hodati s našim supružnicima nakon što izgovorimo svoje zavjete pred oltarom. 

VRIJEME JE VRIJEDAN DAR

Odvajanje vremena za hodanje u razdoblju života koji je jako buran i pun posla (i ne pokazuje znakove usporavanja u skoro vrijeme) jako je moćan dar koji možete ponuditi svom supružniku. Vrijeme je dragocjeno za sve od nas, a kada ga voljno provodimo jedni s drugima, onda govorimo: „Ti si vrijedan/vrijedna mog vremena“. Budući da su naši životu upravo od toga i sazdani – od vremena – mi govorimo, u suštini: „Vrijedan/vrijedna si mog života“. 

ULAŽEMO U ONO ŠTO CIJENIMO 

Ako ste kao ja i ne valjate se u novcu, komponente u organiziranju spoja s vašim supružnikom se ponekad mogu činiti preskupe – plaćanje za spoj (i dadilju ako imate djecu) može se početi gomilati. 

VIDI OVO: 10 komponenti romantične privlačnosti između dvije osobe

No, mi ulažemo u ono što cijenimo; to neprestano činimo prilikom izbora hrane, odjeće, donacija. To ne znači da moramo potrošiti mnogo novca na hodanje, ali moramo investirati u rast našeg braka kao par – i to će nas koštati, kao i mnoge druge vrijedne stvari. 

KADA SUPRUŽNIKA STAVLJAMO NA DRUGO MJESTO, ONDA TO ČINIMO I S OBITELJI

Čak i ako vašu obitelj činite samo vas dvoje, ako ignorirate potrebu koju vaš suprug ima za namjerno, posvećeno zajedničko vrijeme, onda štetite obiteljskoj dinamici. Pukotine se možda neće odmah početi pojavljivati, ali će temelji vaše intimnosti i prijateljstva oslabiti ako se angažirate za vašu vezu kao suprug i supruga. 

Jednom kada dobijemo djecu, mislim da je jednako važno – ako ne i više – nastaviti hodati jedno s drugim. Kao majka, želim da moja kćer ima sve što joj treba (i više). No više od ičega drugog, djeca žele znati da su njihovi roditelji zaljubljeni i da uživaju jedno u drugome. To donosi mir i stabilnost domu.

Redovni spojevi neće garantirati da ćete imati zdrav brak, ali će vam dati prostor za zajednički rast. 

Ovo je nekoliko načina na koje možete vaše zajedničko vrijeme učiniti značajnim: 

Namjerna povezanost

Spojevi i večere neće dodati mnogo vašoj vezi ako ne postoji prava povezanost tijekom zajedničkog vremena. Iako gledanje televizije zajedno može biti zabavno, jako je važno stvoriti prostor za razgovor kako bi nastavili učiti više jedno o drugome. Moj suprug, Michael, i ja smo čak kupili knjige kako bi si dali poticaj za takve razgovore – nastavljamo saznavati stvari jedno o drugome kroz cijeli taj proces. 

Neka bude jednostavno i konzistentno

Michael i ja imamo dogovoreni spoj svaki tjedan tako da znamo da su utorci na večer naše vrijeme – što znači da nema drugih dogovora, nema otkazivanja. No kako bi imali te konzistentne spojeve mi moramo pojednostaviti stvari. Ponekad, sama misao o planiranju spoja – uz sve drugo – se može činiti kao teret. 

VIDI OVO: Kako nadvladati probleme s komunikacijom u braku?

Većinu vremena mi samo odemo na kavu u naš omiljeni kafić ili na večeru na jedno od naših uobičajenih mjesta. Nije mjesto i okruženje ono što je bitno; nego vrijeme koje provodite jedno s drugim. Ako ste zapali u rutinu i trebate se malo odmaknuti, onda razmotrite druge opcije u vašoj knjižnici ili na obližnjem fakultetu – mnoge udruge tamo nude razne tečajeve na kojima možete naučiti nove vještine, kao što je kuhanje ili slikanje. 

Ponekad, budite otmjeni

Pravilo u jednostavnosti jest i da postoje vremena kada je otmjena večera ili avantura točno ono što vam treba. Nova zajednička iskustva su zabavna te stvaraju prilike da se povežete na drugačiji način. Tako da se ponekad i potpuno sredite te odite na predstavu u grad. Možda se odvezite vlakom do susjednog grada. Idite u obližnju teretanu sa zidom za penjanje i provedite neko vrijeme s instruktorom učeći se penjati. Upišite se na tečaj salse ili narodnog plesa. 

VIDI OVO: 9 znanstveno dokazanih tajni dugog i sretnog braka (zajedničko gledanje TV-a nije jedna od njih)

Uz malo kreativnosti, vaši spojevi mnogi biti odlična prilika da svog supružnika vidite u drugom svijetlu. 

Kako bilo da bilo, ostvarite to

Bez obzira na vašu odluku, ključno je da imate taj spoj. Da smo Michael i ja išli na spojeve samo u onim tjednima kada nam je to bilo zgodno, nikada ne bismo ni otišli nigdje. No mi smo predani ulaganju u naš brak na ovaj način tako da to i ostvarujemo, čak i ako je riječ o dijeljenju deserta kod kuće nakon što naša kćer ode spavati ili ako je riječ o šetnji parkom dok guramo kćer u njezinim kolicima. 

Autorica: Ann Swindell; Izvor: Relevantmagazine.com