Ženi kojoj muž ne želi reći ”Žao mi je”

Dobar brak sastoji se od dvije osobe koje opraštaju. Ovaj članak je namijenjen ženi kojoj muž ne želi reći ”Žao mi je”.

Imali ste prekrasno vjenčanje. Možda ste kupili kuću, možda imate i slatku djecu. Sve je išlo po planu.

Sve je bilo kako treba. Čitali ste izvrsne knjige o braku, raspitivali ste se za savjete, prošli ste kroz predbračno savjetovanje. Čak i onaj dio kada ste pokušavali uvjeriti terapeuta ili pastora da su mogućnosti za svađanje male i da ste sigurni kako postoji dovoljno kemije zbog koje seks neće postati odrađivanje stvari. 

No nešto nije kako treba. Nikada niste zamišljali da bi se ovo moglo dogoditi, ali osjećate kako se u vaš odnos šulja hladnoća. Sjećate se onog dana kada su vam svi pisali bračne savjete. Tog prelijepog dana pročitali ste ih naglas, ali nikada niste pomislili da bi vam oni mogli pomoći. Sad znate da mogu. Dok pregledavate kartice s dna kutije iz ormara, jedna se posebno ističe: 

„Dobar brak sastoji se od dvije osobe koje opraštaju“. 

Pa, to je lijepo, pomislite. Naravno, to je istina, no što činiti kada ste vi jedina osoba koja kaže ”žao mi je”? 

Mogu i dalje postojati dvije osobe koje opraštaju, čak i ako je jedan supružnik previše tvrdoglav da bi pitao za oprost. Neki ljudi jednostavno ne mogu reći te riječi. Je li riječ o ponosu? Je li teško priznati pogrešku? Radi li se o običnoj sebičnosti? Tko zna, ali ako se vaš supružnik nikada ne ispričava, ali će tako rado prihvatiti ispriku od vas, razumijem da ponekad imate želju za time da izađete van i vrištite. 

VIDI OVO: 8 neprijatelja uspješne komunikacije u braku

Evo tri malena podsjetnika za vas, ako se ovo događa u vašem životu. Naravno, ne mogu točno znati detalje vašeg braka, ali evo nekih stvari za koje sam otkrila da mogu pomoći u ovakvoj situaciji. Ovakva vrsta problema mogu vas brzo preplaviti različitim vrstama negativnih osjećaja ako se ne molite u vezi ovoga. 

1. Nemojte vraćati zlo za zlo 

U takvim situacijama velika je kušnja vratiti zlo za zlo, no morate se boriti protiv tog nagona. Ako vratite zlo za zlo, to će vas samo udaljiti od cilja, a cilj je intiman i blizak brak, zar ne? Stoga, budite dobri, jer ćete se zbog toga vi osjećati bolje. Biti ogorčen supružnik nije zabavno i samo će vas više obeshrabriti. Uzvraćanje hladnoćom samo dodatno doprinosi udaljenosti u braku. 

2. I dalje se ispričajte

Samo zato što vam vaš supružnik riječima ne kaže da mu je žao, ne znači da to ne trebate raditi i vi. Budite brzi u traženju oprosta za one stvari za koje se trebate ispričati. Samo mirno recite ono što trebate reći, budite određeni i idite dalje. Pokušajte ne rasplamsati teške razgovore i od toga napraviti veliki problem. Nemojte se duriti; samo recite da vam je žao i ostavite. To je zdravo i to je ono što od nas Bog očekuje da činimo. 

3. Oprostite supružniku čak i ako mu nije žao. 

Puno sam puta raspravljala s Bogom zbog ovoga. Rekla sam mu kako nema šanse da ću oprostiti svome suprugu, kada on nije niti jednu sekundu razmislio koliko je bio grub prema meni. Kako mogu otpustiti ljutnju ako je ona u potpunosti opravdana, kada je on bio toliko zloban i nije pokazivao empatiju i brigu za mene?! 

VIDI OVO: Kako nadvladati probleme s komunikacijom u braku?

Pa, Bog mi je dopustio da se ”ispraznim” i nakon toga me je podsjetio na to koliko On nas voli svaki dan, bez obzira na sve. Bez obzira na to koliko sam grešaka učinila, od Boga dobivam oprost i prihvaćanje koje mi je potrebno. Jao. Bez obzira na to koliko i sama nemam empatije i koliko znam biti zlobna, Bog mi oprašta. Stoga, jedina stvar koja mi je preostala činiti jest opraštati suprugu i voljeti ga, čak i onda kada se ponaša sebično. To ne izgleda uvijek lijepo i povremeno mi je stvarno teško oprostiti, ali u konačnici, to je ono što, s Božjom pomoći, pokušavam. 

Ne kažem da je lako. Bolno je. Žao mi je ako se i sami s ovime suočavate. No jedini način kako ići naprijed jest kretati se prema Isusu, znajući da On brine, razumije i da nas voli, čak i u tim groznim trenucima kada je sve što želimo odustati. 

VIDI OVO: 5 razloga zašto oprostiti svom supružniku

Složit ću se s vama kada kažete da je nepravedno kada ste vi jedina osoba koja se ispričava. No činite to svejedno. Nakon toga vrištite u nebo ako morate i dopustite da vas Bog podsjeti na to koliko je On milostiv prema nama; čak i kada ni ne shvaćamo da i nama treba ista milost. Čak i kada nam nije tako žao, Bog nas voli savršeno. Voli nas u svojoj snazi, ne u našoj. 

„Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; opraštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti“. (Efežanima 4, 32)  

Autorica: Brie Gowen; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithit.com