NaslovnicaZanimljivostiŽidovski fotograf zakopao je OVE SLIKE da ih nacisti ne nađu. Prizori...

Židovski fotograf zakopao je OVE SLIKE da ih nacisti ne nađu. Prizori na njima će vam slomiti srce!

U zimu 1944. za vrijeme najvećeg Holokausta, židovski fotograf Henryk Ross zakopao je kutiju sa svojim fotografijama duboko u zemlju. Godinu dana kasnije vratio se da otkopa svoja djela i tada je svijet prvi put saznao za tragičnu priču koja proganja i danas.

Henryk Ross iz Lodza u Poljskoj bio je sasvim prosječan sportski fotograf u trenutku kada je Njemačka okupirala njegovu zemlju 1939. godine. Od tog trenutka pa u naredne četiri godine, preživljavao je praveći fotografije za osobna dokumenta i propagandne postere za nacistički Zavod za statistiku.

Ipak, dok je to radio, Henryk je imao i još jedan, mnogo rizičniji posao. On je iz dana u dan fotografirao svakodnevni život Židova u getu u Lodzu – skromne proslave rođendana, vjenčanja, podjelu hrane, glad, deportacije u logore smrti …

https://twitter.com/Fabriche_/status/788339688981557248

Kako bi izbjegao da i njega zadesi slična sudbina kada su nacisti počeli prazne geto, Ross je sve fotografije stavio u metalnu kutiju, zapečatio je katranom i zakopao nedaleko od kuće u kojoj je živio ostavljajući tako dokaze o zločinima protiv čovječnosti da ih pronađu buduće generacije, piše portal Bored Panda.

Nakon što je Sovjetska armija 1945. oslobodila Lodz, Ross se vratio i iskopao svoje fotografije. Mnogo fotografija je uništila vlaga, ali je više od polovice od 6.000 slika preživjelo. One danas omogućuju intiman pogled na život poljskih Židova pod okupacijom od kojih su mnogi doživjeli strašan kraj.

Kolekcija se nalazi u jednoj galeriji u Ontariju kao znak sjećanja na žrtve najvećeg genocida u ljudskoj povijesti.

IZVOR:Dnevno.rs