4 životna razdoblja kroz koja će proći svaki vjernik

Božji načini i Njegovo vrijeme su puno drugačiji od naših.

Ovo su četiri životna razdoblja kroz koja će svaki vjernik sigurno proći!

1. Razdoblje žalovanja (gubitka)

Svi mi prolazimo kroz razdoblja žalovanja. Od svih životnih razdoblja ovo je najbolnije. Kada čujemo za žalovanje to obično povezujemo sa žalovanjem zbog gubitka voljene osobe. Ipak, vrlo često ćemo žalovati zbog životnih razočaranja i zbog toga što stvari nisu ispale onako kako smo priželjkivali. Osobno sam prošla nekoliko puta u životu kroz to razdoblje.

Prvo iskustvo sa žalovanjem iskusila sam nakon što mi je preminula baka. S obzirom na to da su mi roditelji u službi naviknula sam na prizore pogreba i iskustva kada netko drugi izgubi voljenu osobu. No gubitak nekoga koga sam osobno voljela bilo je potpuno novo iskustvo. Razdoblje žalovanja vratilo se nekoliko puta u životu: zbog prekida prijateljstava i veza, kada značajni životni planovi nisu uspjeli, kada su ljudi koje volim otišli od Krista, kada se u životu nije događalo ono što sam smatrala da bi se trebalo događati. Ponekad sam žalovala nad stvarima koje uopće nisu zaslužile žalovanje.

Prirodno je prolaziti kroz razdoblja žalovanja, ali to nije ono gdje Bog želi da ostanemo. Kada žalujemo nad nama se nadvije težina i možemo osjećati da to kroz što prolazimo nikada neće proći. Neprijatelj želi da za vrijeme žalovanja svoj fokus maknemo s Boga i da ga usmjerimo na problem.

Tada si obratio plač moju radost, rastrgao si žalosnu odjeću moju i opasao me veseljem“. (Psalam 30, 11)

Predivna stvar jest ako svoj fokus zadržimo na Bogu On nam pomaže da sve vidimo iz Njegove perspektive. Možda se suočavamo s velikim problemom, ali Bog je veći! S kakvim god da se nevoljama suočavamo u ovome životnom vijeku one su privremene. S Bogom na našoj strani sve uvijek može biti bolje!

Ako se vi trenutno nalazite u razdoblju žalovanja, neka vas umiri to da će vas Bog provesti kroz to razdoblje te da ćete ponovno biti u mjesto mira i radosti. Otkrivenje 21, 4 nam obećaje da dolazi dan kada će Bog „obrisati svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni tuge, ni vike, ni boli neće biti više, jer prvo prođe“.

2. Razdoblje radosti (deveto nebo)

Jeste li se ikada nalazili u životnom razdoblju kada je sve izgledalo kao da sjeda na svoje mjesto? Izgledalo bi ovako: molite se za nešto i Bog vam to odmah da. Za neke stvari se ne biste trebali niti moliti, a Bog bi vam i njih dao. To je ono što ja nazivam: „Božje pokazivanje“! To je životno razdoblje kojeg se nikada ne možemo nasititi.

No ponekad stvari idu tako dobro da je to pomalo zastrašujuće. Izgleda ”predobro da bi bilo istinito”. Ponekad, nakon što smo iskusili bol i patnje, može biti vrlo teško za povjerovati da sve ono za što smo se molili se napokon obistinjuje. Kada se to dogodi uvjeravamo sami sebe da to neće trajati dugo.

Predugo smo bili u tamnim mjestima da nam se zbog toga čini da svjetlo koje je došlo samo što nije nestalo. Naučila sam da samima sebi ništa dobro ne činimo ako se danas brinemo što bi sutra moglo poći po zlu. Važna stvar za upamtiti jest da smo prošli kroz oluju i da možemo proći ponovno. Svaki puta kada prođemo kroz oluju zadajte si cilj da iz nje izađete snažniji nego što ste bili kada ste ušli u nju.

3. Razdoblje tame (oluja)

Tama je razdoblje u kojemu Duh Božji posebno osnažuje našu vjeru i uči nas da hodamo samo po Njegovom Duhu, a ne po tijelu. To je vrijeme kada Bog s ljubavlju otklanja sve naše udobne ”sustave za potporu” kako bi ih zamijenio sa potpunom i neslomljivom vjerom u Njega. Vrijeme kada nas Bog vodi daleko od ovisnosti o sebi i prema ovisnosti o Njemu. To je vrijeme kada Bog dopušta okolnosti u našim životima koje će zamračiti naše razumijevanje, koja će negirati naše osjećaje i sve naše planove i svrhe odvesti u zbunjenost.

Zapamtite Izaiju 50, 10: „Tko se među vama boji Gospoda, taj sluša glas sluge njegova, taj je išao po mraku i bez svijetla, ali se je uzdao u ime Gospodnje, oslanjao se na Boga svojega“.

Primijetite ovdje nešto važno. Ne samo da se ova osoba boji Boga već je i poslušna Njegovom glasu. Drugim riječima, ovdje nije umješan grijeh neposlušnosti, ali ipak osoba i dalje hoda u tami.

Iako je nama teško zamisliti da bi Bog koji je svjetlo mogao ikada boraviti u tami Biblija nam govori da u nekim vremenima Bog boravi u tami. To je Njegovo ”tajno mjesto” (Psalam 18, 11). U 1. Kraljevima 8, 12 kaže: „Tada reče Salomon: “Gospod je rekao, da će stanovati u mraku“. U Izlasku 20, 21 Mojsije se približio „gustoj tmini u kojoj prebivaše Jahve“. Biblija nam govori ne samo da Bog stvara svjetlo već i da stvara tamu. (Izaija 45, 7) Ovo u stvari govori da su Božje stvari daleko izvan ljudskog oka i uha. One su nam ”tamne” jer su izvan našeg razumijevanja.

4. Razdoblje čekanja (prijelaza)

Svi mi smo iskusili razdoblje čekanja. Za vrijeme tih razdoblja imamo izbor: možemo se samosažalijevati i dopustiti da nas strah i frustracija kontroliraju ili možemo vjerovati Bogu i dok čekamo gledati ono što On čini u našim životima.

Iako nitko od nas ne bi odabrao razdoblje čekanja, ako smo prijemčljivi za primanje, Bog ta razdoblja može upotrijebiti kako bi nam pomogao da učimo i rastemo. Otkrila sam da u razdobljima čekanja i nesigurnosti mi vrlo lako stvaramo svoje vlastite teologije oko toga što će Bog učiniti ili što neće učiniti. Običavamo gledati u svoje trenutne okolnosti i kreiramo vlastita vjerovanja umjesto da u Riječi, koja je nepromjenjiva tražimo Boga.

Čekajte na Gospodina! Budite snažni i napunite srca neustrašivošću! Čekajte na Gospodina“! (Psalam 27, 14)

Razdoblja čekanja otkrivaju komu ili čemu vjerujemo. Oslanjamo li se na vlastita razumijevanja ili se u potpunosti oslanjamo na Gospodina? (Izreke 3, 5-6)

Jedna stvar je reći da vjerujemo Bogu, a sasvim druga to pokazati. Ponekad je jedini način kako mogu vjerovati jest ponavljanjem „Gospodine, vjerujem Ti“.

Vjerojatno najbolji način kako sam ojačala svoje ”mišiće vjere” jest da zaronim u Riječ. Svi mi imamo očekivanja u vezi svojih života, ali nemamo jamstvo da će se stvari odvijati u skladu s našim planovima i očekivanjima. Rijetko (ako ikada) je naše vrijeme sukladno Božjem. Životne krize nikada ne dođu u ”pogodno vrijeme” i rijetko kada se dogode onda kada mi to odaberemo. Božji načini i Njegovo vrijeme su puno drugačiji od naših. Ovo je važno za upamtiti kada prolazimo kroz životna razdoblja.

Izvor: Theprayingwoman.com; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!