4 snažne životne lekcije koje možemo naučiti iz 1. i 2. Petrove poslanice
Foto: Wikimedia Commons

Prepoznajete li pomalo i sami sebe u Petru? Evo četiri snažne životne lekcije iz 1. i 2. Petrove Poslanice.

Petar je možda pokazao više duhovnog rasta od bilo kojeg drugog novozavjetnog lika, napredujući od čovjeka koji je imao velike nedostatke pa do otkupljenog i duhovno zrelog. Ponekad me Petrovi postupci zapanje, dok u drugim slučajevima stisnem zube zbog toga koliko puta je on ”pojeo vlastite riječi”.

Prepoznajete li pomalo i sami sebe u Petru? Možete li se povezati s njegovim neznanjem, nedostatkom samokontrole, naizgled nepromišljenih pitanja? Brzi na hrabrosti i nakon toga povratak na kukavičluk?

Petar govori mom srcu jer smatram da je „on poput mene“. Iskreno, autorstvo 1. i 2. Petrove Poslanice otvoreno je za raspravu. No, s obzirom na to da je Biblija nepogrešiva, Bog zasigurno želi da vjerujemo kako je te poslanice napisao jedan od Njegovih najbližih prijatelja: ribar, Petar. Zatim kasnije, Petar, prvi veliki evangelizator.

Zahvaljujući njemu naše oči su više otvorene za Božju Riječ i potankuti smo na to da poduzmemo još jedan korak u našem odnosu s Isusom.

Evo četiri snažne životne lekcije iz 1. i 2. Petrove poslanice.

1. Bog će nas upotrijebiti usprkos našim neuspjesima.

U evanđeljima su zapisane najveće Petrove pogreške. Pitam se je li ikada razmišljao o ovome. Je li bio uplašen nakon što se saznalo da je odsjekao vojnikovo uho u nasilnom djelu posvećenja prema Kristu? Je li, nakon što je čuo pijetla, pognuo svoju glavu zbog toga što je te kobne noći poznavao Isusa?

Petar je zasigurno bio nesavršen, ali njegova nagla osobnost uzrokovala je da izađe iz čamca i hoda po vodi. (Matej 14, 27-33) Zahvaljujući njoj rekao je da je Isus Krist. (Matej 16, 16) Isus je često ispravljao Petra, ponekad strože, ali to je činio bez osude ili sramoćenja, kako bi u njemu potaknuo rast koji onda vidimo u Djelima Apostolskim i njegovim poslanicama.

Petar je poslao glasnogovornik učenika (Djela 2, 14), vođa vjernicima (Djela 1, 15) i kao što je bilo obećano, stijena na kojoj će Isus izgraditi svoju Crkvu. (Matej 16, 18)

Petrovi prošli neuspjesi njegovu priču samo čine još ljepšom i božanski određenom. Samo bi Duh Sveti mogao (i možda bi to želio) koristiti priprostog ribara za slanje poruke ogromnoj gomili i nakon toga za krštenje tri tisuće u Kristovu obitelj. Možete li zamisliti sebe da prvi puta nakon što stanete na pozornicu i propovijedate Radosnu vijest da ju tisuće prihvati? To je uistinu zapanjujuće.

Isto tako i odlična vijest za nas. Petrova životna priča nam pokazuje da će nas Isus ispraviti i uvjeriti nas da načinimo promjene u načinu življenja. No, On će isto tako upotrijebiti naše prošle pogreške za svoju slavu. Kada oni oko vas budu svjedočili promjenama u vašem životu, oni će željeti biti dijelom onoga što Isus može ponuditi: oproštenje i vječni život. Dopustite Bogu neka koristi vašu prošlost kako bi privukao druge k sebi.

2. Bog žudi za duhovnom zrelošću.

Slično kao što dijete raste polako, ali postupno prema odraslosti, mi bismo trebali postupno rasti u našem odnosu s Bogom. 1. Petrova 2, 2 koristi metaforu i kaže: „Poput novorođene djece, žudite za duhovnim mlijekom kako biste mogli porasti u svome spasenju“. Ali kako ovo možemo postići?

Bog nam šalje Pomagača, svoga Duha, da nam pomogne.

Moj sin je prihvatio Isusa kao svog Spasitelja. Kako je to bio veliki dan! U proteklim tjednima vidjela sam u njemu čudesan rast. Prije nekoliko dana, dok sam slušala glazbu slavljenja u automobilu, upitao me za značenje jednog izraza iz pjesme. Nakon što sam mu objasnila, opušteno je odgovorio: „Trenutno učim toliko puno toga“. Njegov devetogodišnji um je prepoznao da Biblija, koja ga je ranije zbunjivala, odjednom počinje imati smisla!

Rekli smo da je to Bog jer je Božji Duh prebivao u njegovom srcu i otvarao njegov um stvarima koje ranije nije razumio.

Vidimo da se iste stvari događaju i Petru. Nakon što ga je oživio plamen Duha Svetoga (Djela 2, 3-4) nije se vratio svojim uobičajenim poslovima. Uz Božju pomoć, postao je informirani, pouzdani i rječotvorni vođa. Petar piše da je to Božja želja i za vas. 2. Petrova 1, 2 kaže: „Punina vam milosti i mira po spoznaji Boga i Isusa, Gospodina našega“!

Jeste li zapamtili to obećanje? Kada pokušate aktivno upoznati Boga i Njegove načine, milosrđe i mir će biti vaši. Pismo ne kaže da bi vam to moglo biti dano. To je sigurna stvar.

Nakon što se posvetite bogobojaznom životu, dobivanju vjere, dobrote, znanja, samokontrole, ustrajnosti, obostrane povezanosti i ljubavi (2. Petrova 1, 5-7) 2. Petrova 1, 11 dodaje obećanju: „Tako će vam se bogato osigurati ulazak u vječno kraljevstvo Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista“.

Kakve korake danas možete poduzeti kako biste unaprijedili svoj odnos s Bogom? Biste li se mogli posvetiti svakodnevnom čitanju Biblije? Molitvi u automobilu ili na putu prema radom mjestu? Pridružiti se biblijskoj grupi? Odlučiti da više nećete preskakati nedjeljnu službu? Donesite odluke danas i zadobijte ova obećanja za svoj život.

3. Kristovi sljedbenici će patiti.

Isus je umro nezamislivom smrću. Petar, koji je tako blizu hodao Isusu da su im se halje doticale, suočavao se s mnoštvom iskušenja, uključujući i prema tradiciji, umiranje mučeničkom smrću. Zašto bismo mi očekivali drugačije?

Ne bismo trebali.

Bolno je to čuti, ali istina može biti neugodna. Kršćani će prolaziti kroz iskušenja, bolove u srcu, razdore, bolesti, lažno optuživanje, tlačenje i drugo. Nismo pošteđeni od kaosa iz svijeta, gdje đavao vlada.

Gledala sam svoju sestru kako se dvaput bori s rakom mozga. Iako je između nje i naše obitelji bilo mnoštvo slabih trenutaka ljutnje, slomljenosti srca i bijesa, naša obitelj je rasla kroz te borbe. Isus zna što znači biti slomljenog srca. On poznaje bol i nesreću. On će vas susresti usred njih.

Jeste li prošli kroz nešto slično? Što možemo učiniti usred tuge?

Moramo promijeniti naš način razmišljanja. Prema 1. Petrovoj 4, 12-19 moramo na svoje nevolje gledati kao na prigode za prikazivanje radosti. Imamo priliku sudjelovati u Kristovim patnjama. Zbog ovoga, možemo dijeliti i Njegove blagoslove. Imat ćemo vječnost da prebivamo u Njegovoj prisutnosti. Vječnost bez boli ili srcobolje. Moramo se posvetiti našem „slavnom Stvoritelju i nastaviti činiti dobro“ (1. Petrova 4, 19) dok čekamo na našu slavnu budućnost.

4. Kristovi sljedbenici moraju živjeti svete i bogobojazne živote.

Petar često puta spominje drugi Isusov dolazak. Čak i u 2. Petrovoj, 3. poglavlje posvećuje cijeli ulomak „Danu Gospodnjem“. To nije teoretsko. To je definitivno. Stavljeno ovdje, između opisivanja snažne moći koju će Krist prikazati nakon što se vrati, Petar pita: „Kakvi ljudi biste trebali biti“? Odgovara govoreći da „trebamo živjeti svetim i bogobojaznim životima“. (2. Petrova 3, 11)

Mnogi od nas govorimo: „Naravno da bismo trebali“! No, živimo li tako zaista? Izgleda li vaš život sada drugačije od onog života kada niste poznavali Krista kao svog Spasitelja? Bi li nas naši prijatelji koje svakodnevno srećemo gledali kao licemjere ako nas vidjeli na nedjeljnim bogoslužjima?

Petrove riječi bi trebale poslužiti kao upozorenje i potaknuti nas na hitnost da živimo poput Isusa.

Ipak, njegove poslanice nude mnoštvo praktičnih načina za prikazivanje Kristolikosti. One izgledaju kao knjiga zapovjedi o tome kako biti kršćanin. Bog je tako nevjerojatan Učitelj da nam daje specifična usmjerenja! Jedna zapovijed pomaže da slijedimo sve ostale.

Kroz Isusove vlastite riječi, a kasnije kroz Pavla i Petra, pozvani smo na ljubav. (Ivan 14, 34, 1. Korinćanima 13, 13; 1. Petrova 4, 8) Ispravna ljubav prema drugima će prirodno voditi do svetog i bogobojaznog života, jer to zahtijeva strpljenje, ljubaznost, oproštenje i samokontrolu. On teži tomu da se neprestano čine ispravne stvari.

Ako vas zanima bi li vaš život trebao izgledati drugačije, zamolite Boga neka vam pokaže područja gdje bi vas želio promijeniti. On je najbolji Vodič i pripremit će vas za „novo nebo i novu zemlju, gdje pravednici prebivaju“. (2. Petrova 3, 13) Zemlju gdje ćemo prebivati zajedno s našim Gospodinom, Isusom Kristom.

Autorica: Kristen Terrette; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com