NaslovnicaZanimljivostiKoje je značenje imena Petar?

Koje je značenje imena Petar?

Značenje imena Petar dolazi od riječi “petros” (grčki πέτρος) – “stijena” ili “kamen”. Ovo ime predstavlja čvrstu vjeru, odlučnost i hrabrost.

Ime Petar je jedno od najčešćih imena u kršćanstvu. Isus je nazvao svog učenika Šimuna Petrom: “Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.” (Matej 16,18)

U Novom zavjetu, apostol Petar je bio jedan od najbližih Isusovih učenika. Bio je svjedok mnogih Isusovih čuda te je često bio u središtu pažnje. Međutim, Petar je također bio poznat po svojoj impulzivnosti i često je donosio brze odluke koje su se kasnije pokazale pogrešnima. Pa čak i nakon što ga je Petar tri puta zanijekao, Isus ga je uvijek podržavao i ohrabrivao.

Petar je bio jedan od prvih apostola koji je priznao Isusa kao Mesiju, Sina Božjega. Također je bio jedan od prvih apostola koji je propovijedao kršćanstvo. Petar je bio ključna figura u ranoj Crkvi i njegov je primjer nadahnuo mnoge ljude da slijede Isusa.

Ime Petra je jedno od najčešćih imena u Hrvatskoj, gdje se nalazi među prvih 10 najpopularnijih imena za djevojčice. U Srbiji je ime Petra također postalo popularno u posljednjih nekoliko desetljeća.

Svi Petri ili Petre imaju imendan 29. lipnja, na dan svetog Petra i Pavla.

Osobe koje nose ime Petar, Pero ili Petra mogu biti ponosne na svoje ime. Ono je simbol kršćanske vjere i nade.

Ime Petar su nosili hrvatski kralj Petar Krešimir IV., posljednji hrvatski kralj narodne krvi Petar Svačić, veliki ruski car Petar Veliki, kao i Petar Zrinski, Petar Kružić, Petar Berislavić, Petar Preradović i mnogi drugi.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare