Znak raka prostate kojega većina muškaraca nije svjesna
Foto: Freepik.com

Rak prostate nastaje u žlijezdi orašastog oblika koja proizvodi sjemenu tekućinu i ima ulogu u izlučivanju sperme kod muškaraca.

Tumor se obično razvija sporo, tako da neki muškarci godinama ne primijete nikakve simptome oboljenja.

Osim glavnih simptoma, teškoće pri mokrenju ili krv u urinu, koji se javljaju kada bolest uznapreduje, jedan od znakova je promjena u rutini spavanja.

Kako je Svjetska zdravstvena organizacija objasnila, simptomi prostate obično se pojavljuju kada je prostata dovoljno uvećana da ima utjecaj na mokraćnu cijev koja sprovodi urin iz mokraćnog mjehura do penisa. Kada se dogodi, javljaju se brojni simptomi, kao što su tegobe, ali i nikturija.

VIDI OVO: MUŠKARCI, NE IGNORIRAJTE IH: Ovo su prvi simptomi raka prostate

Kod osoba koje pate od nokturije ili nokturije, javlja se nekontrolirana potreba za mokrenjem koja ih budi iz sna.

Povećana potreba za uriniranjem je znak uzbune, tako da ako osjećate kako morate ustajati tijekom noći da biste išli u toalet, više nego uobičajeno, to može biti znak opasnog oboljenja.

Drugi simptom koji također ometa rutinu spavanja je umor. Ali ne običan umor, već ekstreman osjećaj iscrpljenosti koji ne prolazi, čak i kada priuštiti sebi odmor.

Umor je česta pojava kod muškaraca oboljelih od raka prostate. Unatoč kroničnom umoru, iscrpljenost može utjecati na manjak sna jer tijelo nije u potpunosti odmorno, što ometa ciklus spavanja.

PROČITAJTE JOŠ: