Nastanak raka prostate se može spriječiti uz pomoć ovih 5 namirnica
Foto: Background photo created by freepik - www.freepik.com

Stručnjaci iz različitih krajeva svijeta su kreirali popis namirnica koje mogu spriječiti nastanak raka prostate.

Na temelju njihova istraživanja, evo o kojim je namirnicama riječ:

Kurkuma

Ovaj žućkasti začin sadrži kurkumin, spoj koji može imati protuupalna svojstva. Istraživanja pokazuju da kurkumin remeti način metabolizacije stanica raka prostate. Najnovija japanska istraživanja učvrstila su ideju da ovaj spoj suzbija širenje ovih malignih stanica.

Lubenica

Za svaka dva miligrama likopena koji su sudionici konzumirali svakodnevno, doživjeli su pad od jedan posto u riziku od razvoja karcinoma prostate, pokazalo je istraživanje sveučilišta u Illinoisu iz 2017. godine. To se možda ne čini mnogo, ali vrlo mala količina lubenice sadrži od 9 do 13 miligrama likopena koji ima blagotvorne učinke na sprečavanje razvoja malignih oboljenja.

PROČITAJTE: Zeleni čaj zaustavlja širenje raka prostate

Artičoka

U samom središtu ovog povrća nalazi se antioksidans ferulinska kiselina, koja može smanjiti rast stanica raka prostate. Nedavno talijansko istraživanje utvrdilo je da dijeta bogata ferulinskom i kofeinskom kiselinom (koja se također nalazi u kavi) može smanjiti rizik od nastanka raka prostate.

Sardine

Ribe koje žive u hladnim vodama poput sardina sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu poboljšati zdravlje stanica prostate, kaže urolog David A. Levy. Uzimanje više omega-3 masnih kiselina može uveliko ubrzati metabolizam stanica ovog muškog spolnog organa, a razlika se može uočiti za samo šest sedmica, kaže dr Levy.

PROČITAJTE: KOPRIVA JE DAR OD BOGA: Liječi prostatu, sprječava rak i dijabetes

Mrkva

Spoj odgovoran za dobar vid također može pomoći i u zaštiti vaše prostate. Muškarci koji su češće jeli mrkvu imali su 65 posto manje vjerojatnost da će razviti rak prostate od muškaraca koji su jeli manje, pokazalo je nedavno vijetnamsko istraživanje. Zašto? Karoten u mrkvi može biti “bioraspoloživiji” nego u drugim namirnicama, a to znači da vaše tijelo može bolje apsorbirati hranjive tvari iz mrkve, piše Men’s Health.