8 znakova bolesti jetre zbog kojih morate odmah posjetiti liječnika

Ako imate ovaj simptom, vaša je jetra u velikoj nevolji.

Jetra je jako važan organ koji je odgovoran za mnoge funkcije našeg tijela te njezino otkazivanje može biti smrtonosno.

Trenutno je procijenjeno da 5,5 milijuna Amerikanaca pati od kronične bolesti jetre ili ciroze. Jako je važno poznavati znakove bolesti jetre koji upozoravaju na ozbiljan problem.

Brightside donosi 8 znakova bolesti jetre zbog kojih morate odmah posjetiti liječnika:

1. Žuta koža i oči

Ako imate ovaj simptom, vaša je jetra u velikoj nevolji. To je stanje poznato kao žutica koja uzrokuje žutu pigmentaciju kože, bijelih dijelova očiju i žući. Žuta boja se javlja zbog povećane količine bilirubina koji ima žućkastu boju, a nalazi se u žući.

Ako je jetra zdrava, onda ona lako uklanja bilirubin, no ako je ozbiljno oštećena onda doslovno požutite.

2. Osjećaj umora i iscrpljenosti

Nije to samo običan umor nego nešto više. Iscrpljenost se opisuje kao mentalni i fizički manjak energije. Nemate motivacije ni za što. Ponekad ćete se tako osjećati samo u jutro i bit će vam jako teško ustati se iz kreveta. Ponekad se možete tako osjećati cijeli dan.

PROČITAJTE: 6 znakova da vaša jetra pati zbog nezdravog načina života

3. Abdominalno oteknuće

Naticanje abdomena može biti jedan od neugodnih simptoma koji uzrokuje bol. Događa se kada se tekućina zadržava u području abdomena. U nekim slučajevima trbuh može toliko nateći da izgleda kao da ste trudni. Kao rezultat nakupljanja tekućine u tijelu, nateći mogu noge i zglobovi.

4. Smanjeni apetit i gubitak na kilaži

Ovo se stanje definira kao gubitak više od 10% trenutne mase. Takvo stanje može biti povezano s oticanjem abdomena. Kada ste jako napuhnuti onda vam se ništa ne jede. Jako je teško jesti jer neprestano osjećate bol.

5. Ispucane kapilare na koži

Ispucane kapilare sliče mreži malenih i proširenih arterija koje su jako blizu površine kože. Ako ih nađete na gornjem dijelu prsiju, ruku, vrata i lica, to može upućivati na probleme s jetrom.

6. Modrice na tijelu

Ako vam je jetra oštećena, stvaranje proteina u tijelu se smanjuje ili potpuno staje. To uzrokuje zgrušavanje krvi. Zbog toga će osobe koje imaju problema s jetrom imati više plavica i lakše će krvariti od zdravih osoba.

7. Urin može poprimiti tamniju boju

Nijanse inače mogu varirati, ali će boja vašeg urina biti tamnija nego inače. Možda ćete uočiti tamno smeđu, tamno narančastu ili boju jantara. To se događa zbog viška bilirubina u jetri koji ne može biti razgrađen.

8. Osjećat ćete svrbež po tijelu

Naravno, svatko ponekad može osjećati svrbež. No u slučajevima kada je vaša jetra u nevolji, možda ćete osjetiti lokalizirani svrbež. To se događa zbog otrovnih tvari koje jetra više ne može filtrirati. Kada je vaše tijelo puno štetnih tvari možete osjećati jako intenzivan svrbež, pogotovo preko noći.