Ne priliči da prorok pogine izvan Jeruzalema

Evanđelje dana za četvrtak, 27. listopada 2022. godine: Ne priliči da prorok pogine izvan Jeruzalema. (Luka 13, 31-35)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U onaj dan pristupe neki farizeji i reknu Isusu: »Otiđi, otputuj odavde jer te Herod hoće ubiti.« A on će njima: »Idite i kažite toj lisici: ‘Evo, izgonim đavle i liječim danas i sutra, a treći dan dovršujem. Ali danas, sutra i prekosutra moram nastaviti put jer ne priliči da prorok pogine izvan Jeruzalema.’«
»Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ one što su tebi poslani! Koliko li puta htjedoh skupiti djecu tvoju kao kvočka piliće pod krila i ne htjedoste! Evo, napuštena vam kuća. A kažem vam, nećete me vidjeti dok ne dođe te reknete: Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje!« (Luka 13, 31-35)

Evanđelje dana – komentar

Kada su neki od farizeja upozorili Isusa da bježi od gnjeva i uništenja kralja Heroda, on ih je zauzvrat upozorio na duhovnu katastrofu i kako je spriječiti! Poput Ivana Krstitelja i svih proroka koji su mu prethodili, Isus je predstavljao prijetnju vladajućoj vlasti svoga vremena. Isus je otišao toliko daleko da je Heroda nazvao “lisicom”. Što je htio reći takvim izrazom? Lisica se smatra najlukavijom od svih životinja, a također i najrazornijom. Lisica je također bila simbol bezvrijedne i beznačajne osobe. Potrebna je velika hrabrost da se otvoreno suprotstaviš tiraninu. Isus je znao da će doživjeti istu sudbinu kao i proroci koji su došli prije njega. On ne samo da se svojevoljno izložio opasnosti, nego se i molio za svoje progonitelje i za one koji su odbacili proroke koje je Bog poslao. Molite li za svoje neprijatelje i za one koji se danas protive evanđelju?

PROČITAJTE: Zašto trebamo moliti za svoje neprijatelje?

Isus žali i Jeruzalem zbog nedostatka želje za njim kao njihovim dugo očekivanim Mesijom. Svoju čežnju za Jeruzalemom uspoređuje s majkom kvočkom koja skuplja svoje piliće pod svoja zaštitnička krila. Psalam 91 govori o Božjoj zaštiti na sljedeći način: “Svojim će te krilima zaštititi i pod njegova ćeš se krila skloniti: Vjernost je njegova štit i obrana!” (Psalam 91, 4). Znao je da će se susresti sa sigurnom izdajom, odbacivanjem i smrću na križu. Međutim, njegova smrt na križu donijela je pobjedu i spasenje, ne samo za stanovnike Jeruzalema, već i za sve – i Židove i pogane – koji su htjeli prihvatiti Isusa kao svog Gospodina i Spasitelja. Isusovo proročanstvo je dvosjekli mač – ukazuje na njegovu pobjedu i otkupljenje i predviđa uništenje Jeruzalema i strašne posljedice za sve koji odbace njega i njegovu spasonosnu poruku. Dok je uništenje jeruzalemskog Hrama bilo određeno (srušili su ga Rimljani 70. godine), za njegove stanovnike uska vrata su ostala otvorena. Isus kaže: “Ja sam vrata; tko uđe kroz me spasit će se” (Ivan 10, 9). Čeznete li za nebeskim Jeruzalemom (Otkrivenje 21, 2)? Je li vaš život podređen gospodstvu Isusa Krista?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Isuse, Spasitelju moj, u Tebe se pouzdajem i vjerujem Tvojim riječima. Tvoju volju u potpunosti želim iznad svega i čeznem za nebeskim gradom Jeruzalemom kao svojim pravim domom i utočištem. Ispuni moje srce ljubavlju i milosrđem za druge da im hrabro posvjedočim istinu i radost evanđelja riječju i primjerom. Pomozi da se još mnogi spase od vječne kazne. Amen!

NAJNOVIJE!