Znakovi čistog srca
Foto: Stocksnap.io

Iako nijedan čovjek nema potpuno čisto srce (jer svi smo skloni grijehu), ovo je šest znakova po kojima možete prepoznati čisto srce.

Čini stvari potajno

Iskoristit ću svog dobrog prijatelja kao primjer osobe koja ima svih šest znakova čistoga srca, no jedna od najznačajnijih odlika čistoga srca jest činjenje stvari samo zato što se one moraju učiniti, a ne da to drugi vide. To je ono i što je Isus naučavao. Nikada nije govorio drugima o onome što čini za druge ljude. On je znao da nagrada dolazi u idućem životu, no nije ih ni činio zbog nagrade. Taj čovjek ima čisto srce.

Ne očekuje ništa zauzvrat

Kada dajemo, a ne očekujemo ništa zauzvrat, tada dajemo iz čista srca. Ne treba davati i onda očekivati da se osobe ponašaju samo na onaj način koji mi smatramo prihvatljivim. Ne trebamo davati kako bismo imali pravo drugima soliti pamet. Ne, ovaj čovjek daje jer to želi… ne očekujući ništa zauzvrat.

Ljubav prema nevoljenima

Kada me Bog prvi puta zavolio, dok sam i dalje bio nevoljen, učinio je ono što jedan moj prijatelja čini kada posjećuje zatvorenike kao dio vlastitog služenja. Kada zatvorenika napusti supružnik, djeca, roditelji i prijatelji, tada je on taj koji će tim ljudima udijeliti ljubav. Zatvorenici su ljudi. Oni trebaju ljubav, a moj im prijatelj pokazuje ljubav kroz djela. On voli one koji ga odbijaju, no to su oni za koje Bog traži da ga štuju u duhu i istini (Ivan 4,24).

VIDI OVO: Što znači biti čist srcem?

Bez skrivenih namjera

Kada moj prijatelj nešto čini, kao kada mi je dao novac za neke gume, nije imao skrivenu namjeru poput “Sada očekujem da ćeš me tražiti da se pomolim za tebe.” On to ne radi kako bi dobio neke usluge od mene, ili bilo koga kome pomaže. Njegovi su motivi čisti kao rani snijeg. To nije quid pro quo aranžman, on daje zato što je darežljiv.

Zadovoljstvo

Kada smo zadovoljni u životu, prihvaćamo Božje vladanje nad našim životima, a to je ono što Boga zadovoljava. Apostol je Pavao napisao: “U istinu velik je dobitak pobožnost, kad je spojena sa zadovoljstvom.” (1. Timoteju 6,6), čak i nakon mnogih razočarenja u životu, on je i dalje zadovoljan i zadovoljnost donosi njemu (i crkvi) mnogo sreće.

Velika poniznost

Bog ne može koristiti muškarca ili ženu u potpunosti ako oni prvotno nisu duboko ponizni. Božja je milost poput vode… ona teče niz padinu i ulijeva se u najniže ponore. Moj je prijatelj zasigurno rezervoar milosti jer je iznimno ponizan. Takva je poniznost istinski znak čistoga srca.

Zaključak

Osoba čistoga srca je ona koja se o tome ne hvali, koja ništa ne očekuje zauzvrat, koja vole one koje su svi odbacili, koja nema skrivene namjere, koja je potpuno zadovoljna sa svakim stanjem u kojem se nalazi, a sve je ovo zbog toga što je jako ponizna, a što je oznaka onih koji su čista srca.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida R.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ: