3 znaka da vas je Đavao već prevario

Đavao je otac laži i trudi se zadobiti ljude za pakao. Donosimo 3 znaka kako prepoznati Đavlove prijevare. 

“A on reče: Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ‘Ja sam’ i: ‘Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima.” (Isus, Luka 21,8)

Gospodin Isus nas upozorava da pazimo kako ne bismo bili prevareni. Velika prijevara dolazi, ili je već došla, koja pokušava zavesti narod Božji. Jeste li zavedeni? Molim se da niste.

Kako prepoznati Đavlove prijevare?

Gospodin Isus je rekao da od svih stvari koje će ta varalica raditi, jedna od njih će sigurno biti da će predstaviti sebe kao “On” (Isus) i pokušati preuzeti identitet Gospodara nad gospodarima i Kralja nad kraljevima koji ga je porazio. A kao i svi prevaranti, postoje znaci koje možemo analizirati i pokušati otkriti je li nas već prevario.

Biste li htjeli znati jeste li prevareni od strane neprijatelja? Slijede tri sigurna znaka.

1. Ono što vjerujete se protivi istini Božje riječi

Mnogi kršćani su u današnje vrijeme lako prevareni, a da to ni ne shvaćaju. Neki od njih čitaju svoje Biblije, idu u crkvu nedjeljom, a ipak ne uspijevaju živjeti život koji Bog želi da žive: život poslušan Njegovoj Riječi.

Jakov 1,22 nas podsjeća: “Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe.”

Kada čujemo Božju Riječ, ali ne učinimo ono što ona kaže, to jednostavno ukazuje da ne vjerujemo onome što je zapisano. Samo je čujemo. Možda čak i uspijemo stvoriti neku sliku svetosti, ali duboko u našim srcima i umovima ne prihvaćamo Božju Riječ.

Bog nikada neće ići protiv svoje Riječi. Ako ono u što vjerujemo se ne temelji ili ide protiv Božje Riječi, ono u što vjerujemo je laž.

2. Lako povjerujemo u sve što čujemo

Kada lako povjerujemo u sve što čujemo, lako ćemo i biti prevareni. Svijet – naravno, Sotona – nudi svaku vrstu beznačajnih riječi i praznog “znanja”, prerušavajući ih u “mudrost”. Ne, mudrost jedino dolazi od straha Gospodnjega (vidite Izreke 9,10).

PROČITAJTE: 3 načina na koja nas sotona najčešće zavodi

Rečeno nam je da budemo budni, da ne vjerujemo u sve što čujemo. 1 Ivanova 4,1-3 nam govori:

“Ljubljeni, ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet. Po ovom prepoznajete Duha Božjega: svaki duh koji ispovijeda da je Isus Krist došao u tijelu, od Boga je. A nijedan duh koji ne ispovijeda takva Isusa, nije od Boga: on je Antikristov, a za nj ste čuli da dolazi i sad je već na svijetu.”

3. U krivom ste društvu

Ok, možete reći da živite u istini i niste prevareni, ali pogledajte ljude s kojima provodite vrijeme. 1 Korinćanima 15,33 nam govori: “Ne varajte se: Zli razgovori kvare dobre običaje.”

S kim se družimo govori nešto o stanju našeg srca.

3. U krivom ste društvu
Foto: Pexels

Dragi prijatelji, razmišljajte o tome. Ako se vaš krug prijatelja sastoji od osoba koji ne vole Boga, zašto imate zajedništvo s njima (vidite 2. Korinćanima 6,14-18)? Nemojte me shvatiti krivo, ali ako više vremena provodite s njima umjesto s onima koji vole Boga, zapitajte sebe zbog čega je tako.

PROČITAJTE: Mogu li kršćani biti prijatelji s nekršćanima?

Iako moramo biti spremni prići nespašenima i izgubljenima tako da im donesemo Kristovu ljubav, moramo biti pažljivi da njihova grešna uvjerenja ne utječu na nas.

“Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, ne staje na putu grešničkom i ne sjeda u zbor podrugljivaca, već uživa u zakonu Jahvinu, o zakonu njegovu misli dan i noć.” (Psalam 1,1-2)

Autor: JB Cachila; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!