7 znakova da bi dijete moglo postati psihopat u budućnosti

Znakovi da bi dijete moglo odrasti u psihopata bez emocija se mogu vidjeti od treće godine života.

Postoji 7 znakova koje psihijatri smatraju pokazateljem psihopatije u budućnosti, a roditelji ih uglavnom ne smatraju za značajne ili ozbiljne.

Mnogi problematični slučajevi, čak i serijske ubojice, ovako su se ponašale u djetinjstvu, ali, nažalost, niko nije na vrijeme obratio pozornost.

Prva tri znaka pripadaju Macdonaldovoj trijadi, sindromu koji je prvi analizirao i označio američki psihijatar J. M. MacDonald, koji je tijekom karijere proučavao ponašanje više od 100 kriminalaca.

Zlostavljanje životinja

Prvi i očigledan znak psihopatskog poremećaja kod djece. Ako ste djetetu objasnili da nije u redu mačku vuči za rep ili psa za uho, dijete vas je razumjelo i više to ne radi, nemate zbog čega brinuti. Ali, kada se djeca ogluše na vaše objašnjenje, pa se čak i počnu još više iživljavati ili ubijati životinje, vrijeme je da se nešto poduzme.

Ljubav prema vatri

Piromanija ili ljubav prema paljenju vatre je drugi očigledan znak. To je drugi način budućeg psihopata da izrazi svoj bijes i inat.

Noćno mokrenje

Diskutabilan, ali često indikativan znak. Naravno, ne znači da će svako dijete koje ima problem s noćnim mokrenjem u budućnosti postati monstrum, ali MacDonald je vjerovao da ovaj poremećaj rada mjehura može biti uzrok zlostavljanja životinja i piromanije, jer je mokrenje u gaće za dijete vrlo ponižavajuće. Zato dijete postaje povrijeđeno i bijesno, pa ako zbog toga trpi ismijavanje od strane prijatelja i roditelji ne reagiraju na vrijeme, lako može poći po zlu.

Osim MacDonaldove trijade, psihijatri otkrivaju još četiri znaka buduće psihopatije. Savjetuju da dobro obratite pozornost, jer je nit između normalnog i nenormalnog ponašanja ponekad vrlo tanka.

Kršenje pravila

Naravno, ne postoji osoba koja u djetinjstvu nije prekršila neko pravilo. Ali, djeca s psihopatskim sklonostima kršenje pravila vide sasvim drugačije – oni u tome uživaju. Kad krše neko pravilo, skače im adrenalin.

Foto: BBC Films
Foto: BBC Films

Laganje bez grižnje savjesti

Ako dijete laže jer se boji da će biti kažnjeno, razlog je potpuno razumljiv. Ali, ako dijete laže samo zato što želi, bez grižnje savjesti i s vrlo uvjerljivim izrazom lica, postoji razlog za brigu, kažu stručnjaci. Možda nešto s njima nije u redu, možda im se samo sviđa da lažu, možda previše maštaju, ali kada dijete s psihopatskim sklonostima uhvatite u laži, očekujte veliki bijes ili histerični napad. Takav odgovor je oblik manipulacije i izraz negodovanja, ali ne zato što znaju da su pogriješili, već zato što je laž razotkrivena.

Zlostavljanje

Djeca postaju zlostavljači iz različitih razloga – žele pažnju, moć, oponašaju svoje nasilne roditelje, svoje idole… Razloga ima dosta, ali nije svaki mali siledžija u budućnosti psihopat i manijak. Ono što budućeg psihopatu razlikuje od dječjeg nezrelog ponašanje jeste to što nemaju razlog da nekog zlostavljaju, već jednostavno uživaju u tome.

Neosjetljivost

Djeca s psihopatskim sklonostima ne pokazuju strah tako lako kao njihovi vršnjaci i ne osjećaju istu količinu stresa. Nemaju blagu predstavu što je to suosjećanje.

Psiholog Heather Irvin za BrightSide.me kaže da je prva godina djetetovog života ključna u određivanju njihovog budućeg mentalnog zdravlja:

“Nitko ne postaje psihopat u srednjim godinama. Treba se obratiti pozornost na ponašanje u djetinjstvu i što se toj djeci događalo odmah po rođenju. Na primjer, ako je beba prvih 6 mjeseci dosta plakala, a nitko nije obraćao pozornost na nju, mozak bebe to pamti i zaključuje da osjećaji nisu važni. Ostale strukture mozga formiraju se na osnovu ovog koncepta”, objašnjava Irvin.

Psiholozi otkrivaju i zanimljivu činjenicu – ako je dijete odrastalo u dobroj, mirnoj sredini, a nakon pete godine života doživi neki oblik nasilja, šanse da će u budućnosti postati psihopat mnogo su manje u odnosu na djecu koja su doživjela nasilje ili odbacivanje u prvoj godini života, jer se njihova svijest već razvila.

To znači da roditelji, osim što imaju obavezu da brinu o zdravlju djeteta, snose i odgovornost za djetetov pogled na svijet.

Napomena stručnjaka: U nekim slučajevima, ako dijete ispoljava neke od ovih znakova, to može biti i odgovor na neodgovarajuće postupke roditelja.

NAJNOVIJE!