12 znakova loše majke

Loše majke dijele neke zajedničke znakove koji se mogu popraviti kada je u pitanju odgoj djece.

“Mama je uvijek najbolja, bez obzira tko je!” – ovo je popularna, ali prilično toksična izjava. Čak i jako dobre majke rade velike greške, ali one su tu da iz njih učimo. Važno je samo da roditelji priznaju svoje pogreške, izvuku lekciju i shvate kako pronaći bolji pristup.

Ovo su 12 znakova loše majke:

1. Grdi čak i kada dijete govori istinu. Dijete je smoglo hrabrosti priznati pogrešku ili vam (najbližoj osobi!) otkriti strašnu, sramotnu tajnu. Računao je na povjerenje i oprost, ali je ipak kažnjen.

2. Grdi dijete u javnosti, pred poznatim i nepoznatim osobama. Također i pred rodbinom – bakom i djedom, prijateljima. Javne scene potkopavaju djetetovo samopoštovanje , čine ga vrlo ranjivim.

3. „Idi u krevet, pospremi svoje igračke, operi ruke, napiši zadaću“ – naravno, sve to stvarno treba napraviti. Ali nitko ne može izdržati beskrajan niz monotonih uputa, bez ohrabrenja i lijepih riječi, pogotovo ako ste dijete.

4. Ne obraća pozornost na dijete – Dijete pokušava privući pozornost svoje majke: već je napravilo slona, ​​obuklo svoje hlače i potuklo se s drugim djetetom na igralištu. Ali mama i dalje telefonira, povremeno viče na njega.

5. Stalno ga uspoređujte s drugima. “Znaš kako je super sin moje prijateljice! Dobro uči, besprijekorno se ponaša, divno jede. Ne kao ti.”

10 predivnih načina kako Bog djeluje kroz majke

6. Nikada ne hvale postignuća. Postignuća mogu biti različita: jednogodišnjak je završio piramidu, tinejdžer je uspješno položio ispit. Ali rezultat je isti: potpuna ravnodušnost majke – to jako boli i demotivira dijete.

7. Zanemaruje djetetove osjećaje. “Nemoj kukati”; “Dečki ne plaču”; “Zašto si uvijek dosadan”. Dijete će se postupno naviknuti na ideju da nema pravo na vlastite emocije.

8. Naređuje, ali ničemu ne uči dijete – Nemojte učiti radeći. Naravno, puno je lakše viknuti “obuci svemirsko odijelo” nego strpljivo učiti nekoliko puta zakopčati sve gumbe i patentne zatvarače. Ali dugoročno je bolje da dijete uči.

9. Daje loš primjer. Djeca od roditelja uče sve – i dobro i loše. Želite li da budu marljivi, hrabri, pametni, pošteni? Počnite od sebe.

10. Nikada ne nudi izbor. Osobnost se ne može oblikovati pod trajnom diktaturom. Sloboda odlučivanja vrlo je važna i za najmlađu djecu – čak i ako se radi o tome hoće li otići na udaljeno igralište ili prošetati blizu kuće.

11. Sve rješava novcem i darovima. Naravno, djecu možete i trebate razmaziti te im prirediti iznenađenja, ali ne nepromišljeno, ušutkavajući darovima njihovu pravu potrebu za bliskošću s vama.

12. Čine sve za njega. Dijete koje je zaštićeno od svega na svijetu i kojemu se ne daje pravo ni na najmanju grešku odrastat će bespomoćno i nesigurno u sebe.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!