8 simptoma opasnog nedostatka proteina u organizmu

Kako možete znati da imate nedostatak proteina u organizmu? Postoje znakovi i simptomi koji ukazuju da imate problem s manjkom proteina!

1. Pretjerana čežnja za hranom

Ako ste uvijek gladni i čeznete za hranom i grickalicama, uzrok tome može biti niska razina proteina i prehrana s puno ugljikohidrata, odnosno šećera. Problem je u tome što unosite visoko kaloričnu hranu koja ima malo proteina u odnosu na broj kalorija.

PROČITAJTE: SUPERHRANA: Deset najzdravijih namirnica na svijetu i recepti kako ih u trenu pripremiti

2. Gubitak mišićne mase i bol u zglobovima

Mišići su najveći rezervoari proteina u tijelu. Slabost u mišićma, bol i gubitak mase znak su manjka proteina u organizmu. Istraživanje je potvrdilo da su ovi simptomi najčešći kod starijih ljudi. Proteini su ključni za rast i održavanje mišića.

3. Problemi s kožom i noktima

Manjak proteina rezultira slabim i krhkim noktima, a ponekada se pojavljuju i bijele mrlje i smeđe linije na samim noktima.

Manjak proteina pogađa i kožu, jer oni omogućavaju regeneraciju stanica, proizvodnju novih i zamjenu mrtvih stanica. Ako se ovo dogodi, primijetit ćete da je vaša koža suha, perutava i ispucala.

4. Gubitak kose

90% naše kose čini protein pod imenom keratin. Ako ne unosite dovoljno hranljivih materija, kosa postaje tanka i blijedi. Ovo se zbiva jer organizam prestaje koristiti proteine za stvari koje nisu ključne kao što je rast kose u namjeri da ga sačuva.

5. Masna jetra

Masna jetra je jedan od najčešćih simptoma nedostatka proteina i ako se ne liječi, dovodi do bolesti masne jetre, koja se ispoljava zapaljenjem jetre, oštećenjem jetre i potencijalnim otkazivanjem jetre.

PROČITAJTE: Opasni i skriveni znakovi koji upozoravaju da je vaša jetra puna toksina

Ovo je uobičajeno stanje kod onih koji konzumiraju puno alkohola, gojaznih ljudi, pa čak i djece.

6. Povećan rizik od prijeloma kostiju

Kao i na mišiće, mali unos proteina utječe i na kosti. Nedostatak proteina dovodi do slabljenja kostiju, čime se povećava rizik od lomljenja. Ovo se najčešće događa jer je protein neophodan za apsorpciju kalcija i sudjeluje u metabolizmu koštanih stanica.

7. Poremećaj sna

Ako imate problema sa spavanjem, to je vrlo vjerojatno povezano s manjkom proteina. Proteini koje unosimo hranom jesu gradivni materijal za triptofan, amino kiselinu koja dovodi do pospanosti. Stoga, prije spavanja je poželjno jesti namirnice bogate proteinima kako bismo dobro spavali.

PROČITAJTE: Nesanica: Kako Bog može pomoći?

8. “Mentalna magla”

Dovoljan unos proteina je neophodan za pravilnu moždanu funkciju. Ako osjetite nedostatak motivacije, loše pamćenje ili imate problem s učenjem novih stvari, to je znak nedostatka proteina. Studija kaže da su dopamin, epinefrin i serotonin neurotransmiteri neophodni tijelu kako bi se fokusiralo.

Preporučeni dnevni unos proteina za odrasle iznosi 56 grama za muškarce, 46 grama za žene, a za djecu – od 19 do 34 grama ovisno o njihovom uzrastu. Ova cifra varira u slučaju trudnoće ili bolesti.