9 znakova da tijelu nedostaje željezo

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 8 od 10 osoba ima nedostatak željeza u krvi, koje je od vitalne važnosti za transport kisika kroz tijelo i održavanje imuniteta zdravim.

Ovih devet znakova pokazuju da obavezno provjerite razinu željeza u krvi:

Uvijek ste iscrpljeni

To je najčešći znak nedostatka željeza. Premalo željeza oduzima energiju iz tkiva, zbog čega budete umorni, jer tijelo pokušava izvuči energiju iz bilo čega.

Kratak dah

S obzirom na to da tijelo ne može učinkovito transportirati kisik u mišiće i tkivo, ovo se može manifestirati gubitkom daha tijekom vježbanja ili penjanja uz stepenice.

Blijeda koža

Povezana je s niskom razinom željeza i anemijom, kao i bljedoća jezika, noktiju, očnih kapaka i drugih područja.

Nemirne noge

Sindrom nemirnih nogu je ogromna želja da pomjerite noge i to se pogoršava noću kada ujedno osjetite neugodne žmarce u stopalima, butinama i mišićima.

Glavobolja i vrtoglavica

Nedostatak hemoglobina u krvi koji uzrokuje nedostatak željeza čini da kisik ne može doći do mozga uzrokujući skupljanje krvnih žila i stvaranje tlaka. Ako vas boli glava za vrijeme menstruacije, to je još jedan od dokaza. Također, nedostatak željeza uzrokuje anksioznost, napade panike, promjene raspoloženja, depresiju i nedostatak koncentracije.

VIDI OVO: Namirnice bogate željezom: 12 njih koje trebate uključiti u prehranu

Krhki nokti

Što je nedostatak željeza veći, to nokti gore izgledaju i imate osjećaj kao da će se odvojiti od kože.

Preskakanje ili ubrzan rad srca

Ako osjetite ovakve promjene, obavezno posjetite liječnika.

Oticanje i bol u ustima

Bolan, otečen i čudno gladak jezik može biti znak nedostatka željeza. Pukotine na uglovima usana također mogu biti znak.

Suha koža i kosa

U težim oblicima dolazi do potpunog gubitka kose.

Da biste poboljšali stanje i bili zdravi potrebno je da unosite 18 miligrama željeza dnevno ako ste žensko, a za muškarce 8 miligrama dnevno.

NAJNOVIJE!