otečene noge zglobovi
Foto: Business photo created by freepik - www.freepik.com

Otečene noge i zglobovi su vrlo česta pojava. Ovo neugodno stanje može puno toga reći o vašem zdravlju.

Ovih nekoliko znakova nam šalju otečene noge i zglobovi:

Začepljene vene

Kada krv normalno teče kroz vaše tijelo, onda zalisci u venama ne dozvoljavaju da se sva krv sjuri u vaše noge. Godinama zalisci počinju slabije funkcionirati, pa vraćaju krv u vaša stopala.

Venska tromboza je još jedan problem sa venama zbog kojeg dolazi do oticanja nogu, članaka i stopala. Ugrušci sprječavaju normalno proticanje krvi kroz vene i tako zadržavaju tekućinu u donjem dijelu nogu. Ako se ne reagira na vrijeme, može doći do pokretanja ugruška i srčanog udara, plućne embolije (infarkta pluća), ali i do moždanog udara.

Nepravilan rad srca

Oticanje nogu ili edem perifernog tipa mogu biti simptom nepravilnog rada srca. Moguće je da ne dolazi do dovoljnog ispumpavanja krvi i da samim tim se krv iz nogu ne može tako lako vratiti ponovno do srca.

Nedovoljno zategnuti srčani zalisci, odnosno oni koji ne zaklapaju potpuno šupljine srca mogu također biti uzrok oticanja zglobova nogu kao i stopala.

Bolesti bubrega

Jedna od osnovnih funkcija bubrega u našem organizmu je protok tekućine kroz njih. Kada bubrezi ne rade dobro, dodatna tekućina i natrij stagniraju u tijelu i uzrokuju oticanje.

Ovo stanje može izazvati urinarnu infekciju i oštetiti bubrege. Oticanje koje je izazvano nepravilnim radom bubrega obično se očituje preko oticanja nogu i predjela oko očiju.

Problemi s jetrom

Pored svojih drugih funkcija, jetra proizvodi protein albumin. Ovaj protein održava tekućine u našem organizmu u optimalnom stanju i ne dozvoljava njihovo prekomjerno odavanje u naša tkiva. Neka oboljenja jetre mogu uzrokovati da razina albumina u našoj krvi opadne, pa se tekućine izlučuju u tkiva i u tom slučaju ne dolazi do oticanja samo nogu i zglobova, već to može biti slučaj i s našim unutrašnjim organima. Ovo stanje nije posebno opasno.

Nepravilan rad limfnog sustava

Zajedno s venama, limfni sustav dostavlja kisik i nutrijente do tkiva i organa te uklanja ugljični dioksid i otpadne sastojke. Kada je limfni sustav blokiran i kada nije u mogućnosti obavljati svoju funkciju drenaže, može doći do stvaranja nakupljene tekućine na jednom mjestu, a ova pojava se naziva limfedem. Ova bolest dovodi do infekcije tkiva, pa može da dođe do operacije.

Problem s uzimanjem lijekova

Često se može dogoditi da oticanje nogu i zglobova, kao i stopala bude nuspojava uzimanja nekih lijekova. To su najčešće nesteroidni antiinflamatorni lijekovi, oralne kontracepcijske pilule, oralni steroidi i slično. Ako su vam noge otečene, pokušajte pratiti ima li to ikakve veze s lijekovima koje uzimate.

IZVORBrightside.me/Telegraf