5 upozoravajućih znakova raka kod mlade osobe

Znakovi raka kod mlade osobe se slabije primjećuju jer se općenito smatra da oni ne mogu oboljeti od malignih bolesti.

Kod dijagnosticiranja raka najveći je problem s mlađom populacijom jer se ideja da su teško bolesni obično olako odbacuje, pa se čak trećini njih bolest otkrije tek u terminalnoj fazi.

Gotovo trećina mlađe populacije (u koju spadaju oni do 35-e godine) dobiva dijagnozu raka kad je prekasno – u završnim fazama bolesti.

Razlog za to je što će liječnici u startu, kao i sami pacijenti, olako odbaciti mogućnost teških bolesti kod mladih, računajući kako je rak bolest starijih ljudi.

VIDI OVO: Drugi najubojitiji karcinom napada i sve više mladih – prepoznajte na vrijeme simptome raka debelog crijeva

Statistički, oni do 35-e čine oko 5 do 10 posto oboljelih, što definitivno nije broj za odbaciti, a prema studijama potrebno im je čak trostruko više odlazaka liječniku prije nego dobiju potvrdu dijagnoze.

Koji su znakovi raka kod mlade osobe?

Svjetski su stručnjaci povodom obilježavanja “Tjedna osvještenosti o raku” naveli pet najčešćih znakova koji mogu upućivati na rak kod mlade osobe – od tinejdžera od srednjih 30-ih:

  1. Nebjašnjiva bol koja traje dulje od tjedan dana
  2. Pojava kvržica, nateknuća ili izdignutih dijelova kože
  3. Značajan i neobjašnjiv gubitak na težini
  4. Ekstreman umor
  5. Promjene na madežima

Iako cilj liječnika nije podizati paniku te i dalje naglašavaju kako maligne bolesti kod mladih nisu tako česta pojava, savjetuju onima s takvim simptomima, a osobito s genetskim predispozicijama, da posjete svog liječnika i tako odbace svaku sumnju, piše Express.hr.