Znakovi raka kod mlade osobe
Foto: Keith Alan Sprouse/Flickr

Znakovi raka kod mlade osobe se slabije primjećuju jer se općenito smatra da oni ne mogu oboljeti od malignih bolesti.

Kod dijagnosticiranja raka najveći je problem s mlađom populacijom jer se ideja da su teško bolesni obično olako odbacuje, pa se čak trećini njih bolest otkrije tek u terminalnoj fazi.

Gotovo trećina mlađe populacije (u koju spadaju oni do 35-e godine) dobiva dijagnozu raka kad je prekasno – u završnim fazama bolesti.

Razlog za to je što će liječnici u startu, kao i sami pacijenti, olako odbaciti mogućnost teških bolesti kod mladih, računajući kako je rak bolest starijih ljudi.

VIDI OVO: Drugi najubojitiji karcinom napada i sve više mladih – prepoznajte na vrijeme simptome raka debelog crijeva

Statistički, oni do 35-e čine oko 5 do 10 posto oboljelih, što definitivno nije broj za odbaciti, a prema studijama potrebno im je čak trostruko više odlazaka liječniku prije nego dobiju potvrdu dijagnoze.

Koji su znakovi raka kod mlade osobe?

Svjetski su stručnjaci povodom obilježavanja “Tjedna osvještenosti o raku” naveli pet najčešćih znakova koji mogu upućivati na rak kod mlade osobe – od tinejdžera od srednjih 30-ih:

  1. Nebjašnjiva bol koja traje dulje od tjedan dana
  2. Pojava kvržica, nateknuća ili izdignutih dijelova kože
  3. Značajan i neobjašnjiv gubitak na težini
  4. Ekstreman umor
  5. Promjene na madežima

Iako cilj liječnika nije podizati paniku te i dalje naglašavaju kako maligne bolesti kod mladih nisu tako česta pojava, savjetuju onima s takvim simptomima, a osobito s genetskim predispozicijama, da posjete svog liječnika i tako odbace svaku sumnju, piše Express.hr.