Znakovi srčanog udara kod žena: 8 stvari na koje treba pripaziti

Istina je da su žene drugačije od muškaraca, a tako je i kada su u pitanju znakovi srčanog udara. Iako se prije na srčani udar gledalo kao na problem koji zahvaća samo muškarce, danas znamo da srčani udar ne bira.

Srčani udar je sada ubojica broj jedan kada je riječ o ženama. Treba poznavati znakove srčanog udara kako bi se moglo brzo i pravilno reagirati u slučaju nevolje.

1. Kratkoća daha

Jedno je istraživanje pokazalo da 42% žena osjeti kratkoću daha za vrijeme srčanog udara. Iako i muškarci imaju isti simptom, žene će češće imati problema s disanjem bez boli u prsima. Teškoće pri disanju većinom su iznenadne te dolaze bez ikakvog očitog razloga.

2. Bolovi u gornjem dijelu tijela

Bolovi u vratu, leđima, vilici, čeljusti, zubima, rukama (većinom lijeva ruka) i ramenima je čest znak srčanog udara kod žena. To je zove „kružna bol” te nastaje jer srce ima mnogo živaca koji završavaju u navedenim dijelovima tijela.

VIDI OVO: 8 znakova koji se pojavljuju mjesec dana prije srčanog udara

Doktorica Hayes je objasnila: „Kada se srce ozlijedi, onda se bol osjeća u drugim dijelovima tijela. Većinom je bol povezana sa srcem odražena u gornjem dijelu tijela i neće se proširiti ispod pupka”.

3. Mučnina, povraćanje i problemi s trbuhom

Prema jednoj statistici, žene imaju duplo veću mogućnost da osjete mučninu, povraćanje, probleme slične probavnima (žgaravica) za vrijeme srčanog udara.

Razlog tome je blokiran protok krvi lijevoj srčanoj arteriji. Ako se uz to jave bolovi u prsima, mnoge žene pomisle da je rezultat loša hrana, a trebale bi zvati hitnu pomoć.

4. Umor i problemi sa spavanjem

Mnoge žene – gotovo pola – koje su dobile srčani udar su izjavile da su se bez razloga iznenadno osjećale jako umorno i iscrpljeno.

Jedno je istraživanje pokazalo da je oko 70,7% žena osjetilo navedeni umor oko mjesec dana prije samog srčanog udara. Ujedno je oko polovice žena imalo probleme sa spavanjem.

5. Simptomi gripe

Još jedan znak srčanog udara kod žena jesu simptomi gripe koji uključuju umor.

VIDI OVO: Imao je 25 srčanih udara u jednom danu – sve ih je ČUDOM preživio

„Ako se osjećate kao da ne možete sve normalno raditi, tada trebate razmotriti je li problem u vašem srcu”, rekla je Suzzane Steinbaum, kardiologinja, „To je jedan od najčešćih simptoma srčanog udara kod žena”.

6. Hladan znoj

Budite oprezni ako vas iznenadno oblije hladan znoj, pogotovo ako ne prolazite kroz menopauzu. Na žalost, to može biti jedan od onih simptoma koji će vas natjerati da što brže odete u bolnicu. Čim osjetite hladan znoj i još jedan simptom odmah odite u bolnicu.

7. Bolovi i pritisak u prsima

Obična bol u prsima ne mora biti znak srčanog udara, ali i može.

„Velika su podudaranja između simptoma kod žena i muškaraca”, rekla je Hayes. Bilo kakva jaka bol u prsima ili pritisak, kao osjećaj da „imate slona na prsima”, zaslužuje vašu punu pažnju.

VIDI OVO: 6 simptoma srčanog udara koji se javljaju samo kod žena

„Bez obzira koji je simptom, ako je to nešto novo i nikako ne prolazi, onda je bolje biti oprezan i odmah otići liječniku”, rekla je Hayes.

8. Vrtoglavica

Vrtoglavica je jedan od onih skrivenih znakova srčanog udara.

Jedno je istraživanje pokazalo da je 39% žena koje su iskusile srčani udar osjećalo vrtoglavicu kako im se stanje pogoršavalo. Nesvjestica je isto alarmantan znak srčanog udara.