5 znakova da ste u zdravoj vezi

Postoje neki  znakovi koji govore da ste u zdravoj vezi – bez obzira bila ona na početku ili u kasnijim razdobljima.

Za one koji su imali iskustva s romantičnim odnosima, zdravlje veze je ključno ukoliko se želi ostvariti dugoročna veza. Govori se da je veza (i u konačnici brak) sličnija maratonu nego sprintu: cilj je prijeđena udaljenost, a ne kratkotrajna strast i energija.

Kao i kod maratona, zdravlje je ključ za izgradnju dugoročnih veza. Kada je veza zdrava, možemo biti uvjereni da će ona potrajati duže, u najboljem slučaju doživotno. Većina brzih, slabih veza nemaju ni privid zdravlja.

Ovo su pet pokazatelja da je vaša ljubavna veza – bila ona u početnom razdoblju udvaranja ili u kasnijim razdobljima braka – zdrava.

1. Krist je središte

Kao i u svim drugim područjima naših života, Krist bi trebao biti središte ljubavnih veza. Njegova čast i Njegova ljubav bi nam trebale biti motivacija i cilj. Vezi u kojoj se partneri međusobno približavaju Bogu i svemu Božjem osigurano je zdravlje i snaga kako bi dugo trajala.

2. Ne ovisite jedno o drugome za izvor najveće sigurnosti

Iako veze mogu biti predivne i služiti kao izvor sigurnosti, one ipak nisu najveći izvor sigurnosti. Kada previše ovisimo o svojim vezama za i u njima tražimo najveći izvor sigurnosti, iscrpljujemo druge ljude. Ali kada gradimo vezu s Bogom kao osnovnim izvorom sigurnosti, tada će se sigurnost koju smo pronašli u Isusu Kristu jednostavno preliti na naše druge veze.

VIDI OVO: 12 stvari koje svaka zdrava ljubavna veza treba

3. Cilj je autentičnost, a ne savršenstvo

Jakov 5,16 nam govori: „Priznajte svoje grijehe jedni drugima i molite se jedni za druge, da ozdravite. Usrdna molitva pravednikova ima veliku snagu i mnogo dobra može učiniti.”

Kada se jako trudimo da prikažemo lažno lice samo kako bi se prilagodili očekivanjima drugoga, ne gradimo vezu na snažnim temeljima. Zdrava veza je ona koja se može ostvariti na istini.

5. Loša vremena i dobra vremena – zajedno ste u oba razdoblja

Izreke 17,17: „Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje.“

Nema razloga zašto romantična veza ne bi bila stvorena zbog nevolje. Znamo da romantična veza ne uključuje jedino dobra vremena. U njoj će biti izazova, a zdrava se veza gradi i za dobra i za loša vremena.

5. Postoji zajednička želja da poštujemo i volimo jedno drugo bezuvjetno

Istina je da bezuvjetna ljubav nije dio ljudske prirode, ali to ne znači da ju ne možemo postaviti kao naš cilj. Kao što nas je Isus sve zajedno volio i poštovao, romantična veza bi trebala biti nastavak te bezuvjetne i čiste ljubavi te poštovanja jednih prema drugima. Ivan 13,34 govori: „Dajem vam jednu novu zapovijed: volite jedni druge. Kao što sam ja vas volio, volite vi jedni druge.“

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ida R.; Izvor: Christian Today